Je kent het vast wel: je staat net iets te snel op van de bank en opeens wordt het volledig zwart voor je ogen en voel je je duizelig. Hoe komt dit, en nog belangrijker: is het gevaarlijk als dit gebeurt? Een gebruiker van GoeieVraag was namelijk benieuwd of dit fenomeen gevolgen voor de gezondheid heeft. Zwart voor je ogen bij het opstaan – wat betekent het?
Duizeligheid bij opstaan
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: als dit af en toe gebeurt, is dat absoluut niet gevaarlijk. Wordt het iedere keer zwart voor je ogen wanneer je opstaat, is dit nog steeds geen reden tot zorgen, maar er kan wel meer aan de hand zijn. Om te weten waarom, moet je eerst begrijpen wat er precies in je lichaam gebeurt wanneer je zo duizelig wordt bij het opstaan.
Lage bloeddruk
Wanneer je lichaam in ruststand is, bijvoorbeeld wanneer je in bed ligt of op de bank zit, dan gaat je bloeddruk omlaag. Je hartslag vertraagt immers bij weinig of geen inspanning. Wanneer je snel opstaat, dan gaat er bloed naar je onderlichaam, waardoor je hart tijdelijk minder bloed rondpompt en de bloeddruk nog lager wordt. Hier reageert je lichaam vervolgens op door de bloedvaten te vernauwen. Dit zorgt voor het duizelige gevoel en zwarte vlekken in het blikveld. Hierna gaat je hart sneller kloppen en herstelt de bloeddruk zich vanzelf binnen enkele seconden. In die seconden moet je vaak even wachten of ergens op leunen voor stabiliteit. Dit alles is niet gevaarlijk of schadelijk voor de gezondheid.
Duizeligheid en flauwvallen
Heb je echter regelmatig last van duizeligheid, zwarte vlekken voor de ogen, oorsuizen, vermoeidheid en zelfs flauwvallen, dan is dat een signaal dat je bloeddruk ook te laag is op momenten dat dat niet hoort. Hoewel je voor je gezondheid beter een te lage bloeddruk dan een te hoge bloeddruk kunt hebben, kunnen die klachten toch erg vervelend zijn. Een lage bloeddruk kan ontstaan door bepaalde medicijnen, maar ook door een tekort aan vocht en zout. Het wordt aangeraden om 6 gram zout per dag binnen te krijgen, en 1,5 tot 2 liter water.
Oorzaken
Er zijn verschillende onderliggende oorzaken mogelijk, zoals de ziekte van Parkinson, diabetes, hartfalen of uitdroging. Ook bepaalde medicijnen, zoals kalmeringsmiddelen en plaspillen, kunnen de plotseling duizeligheid bij het opstaan veroorzaken. Ondervind je veel hinder van de duizeligheid overleg dan eens met je dokter.
Wat helpt tegen duizeligheid?
1. Genoeg water drinken.
2. Wat rustiger overeind komen, nadat je gezeten of gelegen hebt.
3. Als je opstaat je been- en buikspieren aanspannen of je benen kruisen.
Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.