Ga naar de inhoud

Duiven: hoe kun je deze houden en wat zijn de regels?

Duiven houden

Duiven houden als hobby: het geeft je het gevoel dat je in de natuur opgaat. Heerlijk nergens aan denken, alleen het gekoer van je duiven om je heen. Wat wil je nog meer?

Voordat je aan de slag gaat, moet je wel rekening houden met verschillende factoren en regels. Wat heb je allemaal nodig, wat moet je ervoor doen en waar moet je allemaal rekening mee houden?

Wat is een postduif?

De postduiven zijn familie van de rotsduif, net als zijn broertje de stadsduif. Alle duiven kunnen fantastisch navigeren, en honderden kilometers reizen zonder te verdwalen. Door de stand van de zon weten ze waar ze vliegen en welke kant ze op moeten, grote gebouwen of gebergtes wijzen ze ook de weg. Bovendien zijn er aanwijzingen dat ze het magnetische veld van de aarde kunnen ‘voelen’, en dat ze dat ook gebruiken om de weg naar huis te vinden

Wat is de geschiedenis van de postduif?

In de vroege geschiedenis werden duiven vooral gezien als voedsel, de oude Grieken hadden de duif regelmatig op het menu en ook in Egypte gingen duiven de pan in. Pas later werden duiven gebruikt om berichten te versturen. In de Eerste Wereldoorlog speelden duiven zelfs een belangrijke rol bij communicatie tussen de troepen, piepkleine briefjes werden in kokertjes aan hun poot gebonden of in een holle veer tussen de vleugels verstopt. In België ontstond begin negentiende eeuw de duivensport, een wedstrijd waarbij duiven zo snel mogelijk een grote afstand moesten afleggen. Die sport is nog steeds populair, zo langzamerhand verovert de duivensport ook Azië en het Oostblok, er wordt gewed om flinke bedragen. 

Duiven houden, waar moet je beginnen?

Als je duiven wil houden, is het van groot belang dat je eerst je wensen en behoeften op een rijtje zet. Het brengt namelijk (veel) kosten met zich mee en vergt – voornamelijk in het begin – veel tijd en energie. De kosten en hoeveelheid energie heb je echter zelf in de hand, laat je hierdoor niet afschrikken.

Soorten duiven

Stel jezelf de vraag waarom je duiven wil houden en waaraan een duif moet voldoen. Er zijn grote verschillen in vlieggedrag, grootte, kleur, karakter en lichaamsbouw. Bedenk van tevoren bedenk of je wel of niet wil deelnemen aan wedstrijden en welk karakter je het liefst ziet in een duif. Het is aan te raden om met iemand te praten die ook duiven houdt. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van wat je kunt verwachten, zodat je voor zo min mogelijk verrassingen komt te staan.

Duiven houden, wat heb je nodig?

1.    Lid van een duivenvereniging- of club

Geen vereiste, wel een aanrader. Naast het delen van je passie, vind je hier veel informatie. Word je lid van een duivenliefhebbersvereniging dan merk je dat er genoeg liefhebbers zijn die je kunnen en willen helpen. 

2.    De huisvesting

Je hebt een tuin of een stuk grond nodig. Hoe groter, hoe beter. Let wel op, duiven kunnen niet overal wonen. Ze kunnen goed tegen warmte en kou, niet tegen tocht en vocht. De huisvesting moet goed beschut staan. De ideale plek is droog, tochtvrij en voorzien van veel frisse lucht. Of het nu een tuinhok met of zonder ren is, een zolderhok, een muurhok of til, de duiven moeten zich er thuis voelen. Te weinig ruimte en huisvesting in bedompte of tochtige schuren geeft aanleiding tot stoornissen van de luchtwegen. De beste plek voor een hok is met de voorkant gericht naar het zuidoosten. Zo schijnt de zon optimaal op het hok, waardoor het hok verwarmd wordt en de luchtcirculatie wordt bevorderd.

3.    Een hok 

Nu je een goed plekje hebt gevonden, kies je het soort hok uit. Hoe groot dit moet zijn, hangt af van de hoeveelheid duiven die je wilt huisvesten. Per duif heb je 1m3 nodig. Dit is echter minimaal – het liefst hebben de duiven meer ruimte. Zo voorkom je overbevolking, wat leidt tot stress bij duiven. Stress is vaak de reden dat je duiven snel ziek worden en kan ervoor zorgen dat ze niet meer naar huis komen. Ook hier is het aan te raden om met een eenvoudig en klein hok te beginnen. Bij het aanschaffen van een hok kun je kiezen uit een duiventil of een tuinhok. Je kiest voor een duiventil als je je duiven los wil laten vliegen. Wil je je duiven niet laten vliegen, dan kies je voor een tuinhok. Dit tuinhok is veel groter dan een duiventil, omdat de duiven ook in het hok vliegen.

Duiventillen zijn in verschillende maten en soorten verkrijgbaar bij hobbyzaken en gespecialiseerde bedrijven. Tuinhokken zijn verkrijgbaar bij hobbyzaken, speciaalzaken en tuincentra.

Alles voor tuinvogels

4.    De inrichting van het hok

Het hok staat, fijn! Nu is het tijd om je te bekommeren om de inrichting van het hok. Zoals we al eerder schreven, hebben duiven niet veel eisen. Wel moet het hok aan bepaalde eisen voldoen:

Dit zijn de vereisten voor een duivenhok: 

  1.  Een eigen broedhok voor elke duif;
  2.  Een eigen zitplaats of loketkast per duif;
  3.  Een waterbak met vers water;
  4.  Een voerbak voor grit roodsteen en mineralen;
  5.  Een goede voerbak voor zaad.

5.    Voer

Duiven eten voornamelijk zaad. Deze zaden koop je bij natuurwinkels of tuincentra. Ook kun je naar een voerfirma gaan die gespecialiseerd is in duivenvoeding. Het is aan te raden om een mengeling van voer te kopen, het liefst van verschillende granen (mais, tarwe en gerst), peulvruchten (erwten en bonen) en zaden (lijzaad, koolzaad en raapzaad). Naast deze zaden vinden ze pinda’s en snoepzaad erg lekker.

Twijfel je of je je duiven genoeg eten geeft? Dit kun je eenvoudig testen. Als je aan komt lopen met voer en je duiven reageren enthousiast: dan hebben ze voldoende eten gehad de afgelopen dagen. Zijn ze niet zo actief als je aan komt lopen, dan heb je de vorige keren zeker te veel gevoerd. Als ze echt aangestormd komen als je aan komt lopen, dan heb je de laatste dagen te weinig gevoerd en mag je iets meer voeren. 

Ruim assortiment tuinvogelvoer

6.    Duiven

Nu je alle benodigdheden in huis hebt, is het de hoogste tijd om de duiven zelf te kopen. Voordat je tot aanschaf overgaat, is het handig om je in het ras te verdiepen. Er zijn in Nederland wel 250 rassen. Als je net begint, kun je het beste met één ras beginnen. Koop dan een koppel, om te wennen aan het houden van duiven. Het tweetal zal zich namelijk snel voortplanten. 

7.    Verzorging

Duiven hebben niet veel zorg en aandacht nodig, maar twee keer per dag voer en vers drinkwater stellen zij zeer op prijs. Daarnaast nemen ze ook graag een bad. Dit is goed voor hun conditie en verenpak. Om ziektes te voorkomen moet het hok met regelmaat schoongemaakt worden. Voorkom overlast van ongedierte door in de avond overgebleven voer uit het hok te halen. 

We wensen je ontzettend veel plezier en succes. Duiven houden is een unieke hobby!

Meer over: