De Romeinen wisten het 2000 jaar geleden al en haalden hun wijn uit Lusitania, zoals zij het land noemden. Noord Portugal: waar de zon onverbiddelijk fel schijnt, waar de regen en wind wreed tegen de hellingen van dit ruige land beuken, de grond de juiste samenstelling heeft en tradities gewaardeerd worden. Dat zit allemaal in de beste wijn van de wereld. Daarvan zijn de Portugezen overtuigd.
Wordt de wijn beter naarmate de klimaatverandering voortschrijdt en tradities verdwijnen?
Wijn uit Nederland – goede druivenoogst
In Nederland wordt het warmer en wisselvalliger dan het ooit was. De agrarische sector bezint zich. “Regen, wind en die extra warmte zouden wel eens een goede druivenoogst kunnen opleveren”: denkt de nuchtere Hollandse boer. Nederlanders zijn inventief. Ze waren de Portugezen als eens eerder te slim af bij de verovering van de wereldzeeën. Waarom nu niet?
Druivenoogst in Holland
Gedijt de druif in de slappe gladde Hollandse klei? In Nederland wordt op verschillende plaatsen wijn verbouwd. Niet in de vette zeeklei maar op de lössgronden van Limburg en de rulle zandgronden van oostelijke Nederland. Goede wijn maar anders dan de mediterrane wijn.
Hoe ontstond wijn brouwen in Nederland
Diezelfde Romeinen die hun wijn uit Portugal haalden introduceerden de wijnbouw in Nederland. Niet voor export naar de grote stad Rome, louter voor eigen gebruik. Wijn drinken was statusverhogend, noodzakelijk vanwege de alcohol en veel minder ter vermaak. Dieren dronken water, mensen niet. Gevangenen kregen soms wijn, meestal bier en brood, had je het erg bont gemaakt dan werd je op water en brood gezet.
De druivenpluk in Portugal: druivenoogst
Zoals elke tiener wil ook Pedro wat geld verdienen. Voor dag en dauw, in weer en wind staat hij te wachten op de Pick-up truck die hem en zijn maten ergens naar een wijnquinta in de buurt brengt. In Nederland zou hij tomaten of paprika’s plukken in de kassen of aardappels rooien op het land in de polder.
Druivenpluk is niet geautomatiseerd, het is en blijft handwerk. Pedro klimt de ladder op want bovenaan hangen de allerbeste druiven. Hij moet kiezen welke trossen hij nog even aan de eeuwenoude wijnstokken laat hangen. Wijnstokken die het rijke voedsel diep uit de berg opzuigen. Pedro’s keuze hoort bij de traditie van goede wijn.
In Nederland zijn het geen tieners meer die het werk op het land doen. Het zijn arbeidsmigranten uit Oost- en Zuid-Europa. Alle druivenstokken moeten nieuw geplant worden in de vette grond en langzaam groeien. Dat zal duren, lang duren. Daarvoor is geduld nodig. Heeft de Nederlandse boer dat geduld (nog)?