Ga naar de inhoud

Drugssmokkel in hulpgoederen, onschuldige vrachtwagenchauffeurs in levensgevaar

Update:
drugssmokkel in hulpgoederen vrachtwagens

Wat begon als een nobele missie om hulpgoederen naar aardbevingsslachtoffers in Turkije te brengen, is uitgemond in een gevaarlijke nachtmerrie voor vrachtwagenchauffeurs. Criminelen gebruikten de vrachtwagens voor drugssmokkel, met verwoestende gevolgen voor de betrokken chauffeurs en hun familieleden.

Hulpgoederen misbruikt voor drugssmokkel

In een schokkende ontdekking hebben criminelen geprobeerd om een enorme partij harddrugs, ter waarde van 8,5 miljoen euro, te smokkelen in vrachtwagens die bestemd waren voor het vervoeren van hulpgoederen naar Turkije. De zending, bedoeld voor aardbevingsslachtoffer zijn onderschept door de douane in Rotterdam. De betrokken vrachtwagenchauffeurs vrezen nu voor hun leven en dat van hun families.

Na de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië in 2023, waarbij bijna 60.000 mensen omkwamen, hebben talloze mensen wereldwijd gedoneerd. Naast financiële steun zijn er ook grote hoeveelheden hulpgoederen verzameld. Het is des te schrijnender dat criminelen met hun drugssmokkel deze hulpkonvooien hebben uitgebuit om drugs te verbergen en te smokkelen.

Chauffeurs uitgebuit en bedreigd

De betrokken chauffeurs, vaak gelokt via sociale media of kennissen, zijn zwaar uitgebuit door het Haagse transportbedrijf waarvoor ze werkten. Ze moesten werken zonder fatsoenlijke contracten en onder erbarmelijke omstandigheden, zoals werkdagen van 18 uur en onvoldoende loon.

Het transportbedrijf, dat slechts 11 maanden actief was, is na de vangst van de drugs ontmanteld. De eigenaar, zijn vrouw en een compagnon zijn gearresteerd op verdenking van arbeidsuitbuiting.

Angst en verlies groot bij de chauffeurs

De gevolgen voor de chauffeurs zijn ernstig. Criminele netwerken zien ze nu als verraders. De chauffeurs durven nauwelijks nog in het openbaar te verschijnen. Ook hun families in Turkije lopen groot gevaar: een vader van een chauffeur kwam onlangs zelfs onder verdachte omstandigheden om het leven.

Lees ook: gevaarlijke drugs in Nederland.

Drugssmokkel in hulpgoederen

Bekijk hieronder de beelden >>

Bron: Hart van Nederland. I Foto: Canva.

Meer over: