In Amsterdam wordt de Drieklimatenkas van de Hortus Botanicus grondig aangepakt. Met isolerende daken, dubbelglas, en slimme energiezuinige systemen wordt deze kas een toonbeeld van duurzaamheid. Lees hier waarom.
De planten die in de kas staan krijgen tijdelijk een nieuw thuis in België. Behalve de woestijnplanten, die blijven ingepakt op hun plek. Het doel? Een kas die volledig zonder gas verwarming. Een initiatief dat sinds 2017, in samenwerking met het naastgelegen HART Museum, al bijna een 90 procent besparing geeft op gas.
Naast tropische planten ook meer educatie
De Drieklimatenkas staat niet alleen voor een voorbeeld in verduurzaming, maar is straks ook een educatief centrum over biodiversiteit. Bezoekers gaan straks via nieuwe manieren, zoals audio- en videofragmenten, alles over biodiversiteit leren. Ook de inrichting van de kas gaat op de schop; de tropische planten verhuizen naar een andere kas en er komt een plek voor de eerste uitgebreide Zuid-Afrikaanse plantencollectie van Nederland. Dit is niet alleen een thuis voor planten. Gifkikkers, nu nog bewoners van de Drieklimatenkas, verhuizen tijdelijk naar andere kassen in de Hortus.
Drieklimatenkas weer open in 2025
In juni 2025, tijdens de viering van 750 jaar Amsterdam, opent de nieuwe Drieklimatenkas zijn deuren weer voor het publiek.
Dit project belooft een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen klimaatverandering en een inspiratiebron voor iedereen. “Als een tropische kas in hartje Amsterdam van het gas af kan, dan kan iedereen dat,” benadrukt directeur Carlien Blok. Dit initiatief toont aan dat duurzame innovatie en respect voor biodiversiteit hand in hand gaan.
De iconische structuur in de Amsterdamse Hortus is een ontwerp uit de vroege jaren 90 van het architectenbureau ZJA, en kenmerkt zich door zijn eigentijdse gebruik van staal en glas.
Bekijk hieronder het plan van aanpak voor de Drieklimatenkas >>
Hoofdfoto: De grote waterlelie Victoria Regia in bloei in de Hortus Botanicus in Amsterdam (1952). Fotocollectie Anefo.
Bron: ND.