Ga naar de inhoud

Muziek helpt mensen met dementie, lees erover


Belangrijke momenten in ons leven zijn vaak gekoppeld aan muziekherinneringen. Momenten van geluk en vreugde die je absoluut niet wil kwijtraken. Bij mensen met dementie haalt muziek deze vergeten herinneringen of het gevoel van vroeger naar boven.

Marga van Brandenburg (57) uit ’s Heerenberg weet dit als geen ander. Ze maakt van draaitelefoons een muziekinstrument om deze aan dementerende ouderen te geven. Lees hier hoe dit werkt én hoe jij kan helpen!

Muziek en dementie: een wonderbaarlijke uitwerking

Het is maandagochtend. Zoals elke dag zit mevrouw van der Hagen in een stoel al een paar uur voor zich uit te kijken. Haar zoon komt regelmatig op bezoek en krijgt moeilijk contact. Op advies laat hij zijn moeder haar favoriete muziek horen, waar zij na de oorlog op danste. Terwijl zijn moeder eerst helemaal niet reageert, zingt ze even later zachtjes mee. Een half uur later is er zelfs een gesprek tussen de 2. Een heel bijzonder moment, want hij had zijn moeder al een paar weken niet gesproken.

Steeds meer studies wijzen op de gunstige effecten van muziek op mensen met dementie. Het is daarom aan te raden om aan de slag te gaan met muziek. Muziek maakt rustig en vrolijk. Naar aanleiding van muziek kunnen allerlei herinneringen, verhalen en emoties loskomen. Het wordt dan ook regelmatig gebruikt om mensen die volledig die in zichzelf zijn gekeerd, weer ‘wakker’ te maken. Dit kan voor een kort moment zijn en ook langer. Het geneest dementie niet, wel verhoogt het de kwaliteit van het leven. Voor Marga is dit gegeven ontzettend belangrijk. “Ik wil iedereen die aan dementie lijdt, gelukkig zien!” Ze zet zich dan ook naast haar fulltimebaan in om mensen met dementie een bewerkte draaitelefoon te geven. “Met deze telefoons kunnen ze een nummer draaien en horen ze een bekend liedje van vroeger. We kunnen zelfs stemmen van naasten laten afspelen. Hoe bijzonder!” Legt Marga uit.

Prachtig initiatief om dementerende ouderen te helpen

Oude draaitelefoons kunnen omgebouwd en tot een Wonderfoon. Een prachtig hulpmiddel om mensen met dementie op te vrolijken. “Het bedrijf waar ik werk, had verschillende draaitelefoons over. Die wilde ze eerst weggooien! Ik had ooit een keer bij Omroep Max gezien dat je ze kon ombouwen naar een Wonderfoon voor dementerende ouderen. Ze draaien dan en horen een herkenbaar deuntje. Dat is ontzettend mooi. Heel veel mensen willen dit graag, alleen is er geen geld voor. Ik plaatste daarom op Facebook een oproep of iemand deze telefoons in huis had en of iemand deze kon ombouwen. Al snel werd het bericht 30.000 keer gedeeld. Het is ook nog eens in België terecht gekomen, hoe gek is dat. Het ging helemaal los op Facebook”, vertelt Marga enthousiast.

Bericht werd massaal gedeeld

“Ik heb A gezegd en moet nu ook B zeggen. Momenteel krijg ik door het hele land telefoons naar mijn huis gestuurd. Echt bizar. Ik heb ruim 150 berichten ontvangen van allemaal mensen die thuis draaitelefoons hebben liggen. Dit kan ik natuurlijk niet alleen, hier heb ik hulp bij nodig. Ik ben dan nu ook logistiek aan het kijken wat er allemaal mogelijk is. Ik wil een duidelijk plan van aanpak maken, zodat mensen weten dat het een serieus en goed bedacht plan is. Later ga ik een groepsapp aanmaken in Messenger met iedereen die mee wil helpen en een crowdfunding starten. Want dit kost best nog een hoop centjes.”

“Bekijk vooral dit filmpje dan snap je waarom ik deze mensen hun geluk wil schenken.” 

Van draaitelefoon naar Wonderfoon

Van een draaitelefoon een Wonderfoon maken, is nog best een klusje. De telefoon moet eerst goed schoongemaakt worden. Daarna is een specialist 1,5 tot 2 uur bezig om zo’n telefoon om te bouwen. Hiervoor zijn onderdelen nodig. Deze kosten ongeveer €50. Uiteindelijk ben je zo’n €100 kwijt voor een Wonderfoon. Dat is niet heel veel voor zorginstellingen, maar wel voor een particulier.

“Momenteel ga ik op zoek naar een logistiek bedrijf dat mij wil helpen met het afhalen van de draaitelefoons en dan ga ik verder met het plan van aanpak. Wil je mij ook helpen of heb je ook draaitelefoons? Stuur dan een mailtje naar margam1003@hotmail.nl. Ik hoor het graag”, aldus Marga. Wil je op de hoogte blijven van de status van het project? Kijk dan op haar Facebookpagina. Later is hier de link van de crowdfunding te vinden.

Meer over: