Valpartijen blijken steeds dodelijker te zijn voor Nederlanders, vooral bij de oudere bevolkingsgroep 80+. Het afgelopen jaar gingen circa 7.000 mensen dood door vallen, een alarmerende stijging van 12 procent ten opzichte van het jaar ervoor.
Zorgwekkende stijging valpartijen met de dood tot gevolg
Steeds meer Nederlanders komen om het leven door een fatale val, struikeling of uitglijden. Vorig jaar registreerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een zorgwekkende stijging van bijna 7.000 dodelijke slachtoffers, een gemiddelde van ruim 19 per dag.
De tekst gaat verder onder de video >>
Dit markeert een toename van bijna 12 procent ten opzichte van 2022. Dit is bijna 4 keer zoveel als 20 jaar geleden.
Het CBS beschouwt een val als doodsoorzaak wanneer iemand binnen 30 dagen na het incident overlijdt. Ongevallen waarbij een fiets betrokken is, zijn niet meegeteld.
Lees ook: steeds meer fietsongelukken met 70-plussers.
Het merendeel van de slachtoffers behoort tot de oudere bevolking: 43 procent van de overledenen was in de 80, terwijl 36 procent zelfs de 90 jarige grens overschreed. Meer dan 1/2 van de slachtoffers verbleef in een zorginstelling op het moment van overlijden.
Heup- en hoofdtrauma’s als meest fatale factor
Bijna 1/2 van de overledenen had een gebroken heup als gevolg van hun val. We schreven er al eerder over en ontdekte de belangrijkste oorzaken van vallen bij ouderen.
De 5 hoofdoorzaken van dood door vallen zijn:
- Lichamelijke klachten
- Mentale klachten
- Omgevingsfactoren
- Eten, drinken, medicijnen
- Ondervoeding
Tips: vallen voorkomen
Om vallen te voorkomen als je ouder wordt, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen:
- Blijf actief, zorg voor een veilige omgeving: maak je huis valbestendig. Draag stevige schoenen met grip. Vermijd schoenen met gladde zolen of hoge hakken. Gebruik hulpmiddelen. Indien nodig gebruik een wandelstok of rollator om je stabiliteit te verbeteren.
- Slecht zicht of gehoor kan het risico op vallen verhogen: regelmatige controles helpen je om eventuele problemen tijdig aan te pakken. Neem medicijnen zorgvuldig: Sommige medicijnen veroorzaken duizeligheid of slaperigheid veroorzaken. Overleg met je arts als je merkt dat je last hebt van bijwerkingen.
- Er zijn specifieke oefeningen die je balans verbeteren: zoals op 1 been staan of gebruik maken van een evenwichtsbord. Wees ook voorzichtig bij het opstaan. Sta langzaam op om duizeligheid te voorkomen.
Door deze maatregelen te nemen, kun je het risico op vallen aanzienlijk verkleinen en je mobiliteit behouden.
Heb jij vragen of zorgen over je valrisico? Praat met je arts of een specialist om een persoonlijk plan op te stellen dat past bij jouw situatie. Neem actie en blijf veilig!
Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts of specialist.
Bronnen: CBS, NOS, Hart van Nederland.