
Baasjes van bijna 50 honden gaven recentelijk aan dat hun huisdieren ziek werden na consumptie van de Barkoo-botten. 13 honden in Nederland zijn zelfs overleden door het kauwen van de botten. Deze meldingen bereikten de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die vervolgens een diepgaand onderzoek is gestart.
De zorgen zijn groot, aangezien het aantal getroffen dieren blijft stijgen.
De tekst gaat onder het X-bericht verder >>
Baasjes van bijna vijftig honden hebben bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gemeld dat hun dier ziek is geworden na het kauwen op botten van het merk Barkoo. https://t.co/DKDPtg15ik
— De Telegraaf (@telegraaf) January 7, 2025
Oorzaak onbekend en baasjes in rouw
De precieze oorzaak van de sterfgevallen blijft nog onbekend, maar de link met de Botten van Barkoo maakt de situatie zorgelijk. De NVWA onderzoekt nu of er sprake is van besmetting of een productiefout, waarmee het risico voor andere dieren hopelijk snel kan worden achterhaald.
Voor veel hondenliefhebbers is de schok groot. Hun geliefde viervoeters begonnen kort na het kauwen op de botten ziekteverschijnselen te vertonen. Het verdriet onder de eigenaren is immens, want het verlies van een geliefd huisdier is altijd hartverscheurend. De hoop is dat de autoriteiten snel duidelijkheid kunnen geven.
Lees ook: Deze giftige planten zijn gevaarlijk voor honden, bekijk hier de lijst.
De tekst gaat onder het X-bericht verder >>
Mensen let op: botten van het merk #Barkoo zijn waarschijnlijk de oorzaak van de dood van tot nu toe 13 honden! Er wordt onderzoek gedaan, maar geef ze niet! #Zooplus en #Bitiba verkopen ze nog steeds via de webshops! RT = fijn https://t.co/EojS6YUz83
— Yvonne van der Mey Ook op Bluesky (@YvonnevanderMey) January 8, 2025
Neurologische symptomen: weerwolfsyndroom
De NVWA heeft vastgesteld dat de Barkoo botten mogelijk ernstige neurologische afwijkingen bij honden veroorzaken, waardoor het als het ‘weerwolfsyndroom’ bekendstaat. Honden vertonen symptomen zoals oncontroleerbaar janken, angst, en soms agressief gedrag. Deze gedragsveranderingen zijn voor eigenaren behoorlijk schrijnend. Vooral omdat de symptomen acuut kunnen optreden na consumptie van de botten. Het is van essentieel belang dat baasjes hun honden in de gaten houden en onmiddellijk medische hulp inroepen bij zulke gedragsveranderingen.
Lees ook: Mensen eten voor honden, wat geef je beter wel en wat niet?
Onderzoek en voortgang
De NVWA werkt nauw samen met dierenartsen en onderzoekers om de oorzaak van deze neurologische aandoeningen te achterhalen. Er wordt vermoed dat een toxine in de botten de boosdoener is, al is daar nog geen bevestiging van gevonden. Momenteel worden er uitgebreide onderzoeken gedaan, waaronder bloedproeven en MRI-scans, om beter inzicht te krijgen in de aandoening. Dierenartsen adviseren eigenaren die vermoeden dat hun hond is getroffen om onmiddellijk contact op te nemen voor verder onderzoek. De betrokkenheid van internationale deskundigen benadrukt de ernst van de situatie.
Bronnen:
Telegraaf I Foto: Canva