Ga naar de inhoud

Donald Trump weer in het Witte Huis, dat gaan we (financieel) voelen

Donald Trump weer in het Witte Huis, dat gaan we (financieel) voelen Bron: © Canva 

Groenland kopen, de oorlog in Oekraïne beëindigen, Canada inlijven, de nachtmerrie in Gaza een halt toe roepen, het Panamakanaal terugvorderen, alle illegalen het land uit, een handelsoorlog met China opstarten, het is een greep uit de snode plannen die Donald Trump heeft als hij voor de tweede keer president van Amerika is. En de wereld houdt de adem in. Wat staat ons als Nederland te wachten als Donald Trump het stokje overneemt van Joe Biden?

Goudvoorraden worden aangevuld

Om zich voor te bereiden op de geopolitieke ontwikkelingen die economische en politieke instabiliteit en onzekerheden met zich meebrengen, vullen landen hun goudvoorraad alvast maar aan. En dat alleen is een teken aan de wand.

Goud wordt al eeuwenlang gezien als een veilige haven want het behoudt zijn waarde, zelfs in tijden dat van alles mis dreigt te gaan.

Lees verder onder het bericht >>

Hogere belasting op alle goederen

Een direct gevolg van de importheffingen zoals Trump die wil om zijn eigen economie te beschermen, is dat prijzen stijgen. Hij is zelfs van plan een nationale economische noodtoestand uit te roepen om daarmee de invoer van verschillende tarieven juridisch te rechtvaardigen. 

Er komt simpelweg een hogere belasting op alle goederen. Of je nu consument bent of producent die goederen importeert of exporteert, je gaat daarvoor meer betalen. 

Plannen raken onze portemonnee

Economen verwachten dat het zorgt voor nog meer inflatie. En daarmee lopen we in Nederland al voorop. Kortom dit soort maatregelen raken onze portemonnee, doordat we minder kunnen exporteren en daardoor minder verdienen.

Trumps plannen raken Nederland en de rest van Europa absoluut, somberen economen. 

Negatieve effecten 2e termijn Trump

Als nuchtere Nederlanders zijn we van mening dat een nieuwe termijn Donald Trump negatieve effecten heeft op tal van terreinen.

  • Onderzoek wijst uit 2 op de 3 (66%) denkt dat de wereld instabieler wordt met Trump in het Witte Huis.
  • Net zoveel (64%) denkt dat zijn verkiezing een negatief uitpakt voor Oekraïne.
  • Ook verwacht een nipte meerderheid negatieve effecten voor de veiligheid van Nederland (59%), de oorlog in Israel en Palestina (52%) en de wereldeconomie (52%).

Trump regeert al voordat hij in het Witte Huis zit

Niet voor niets sorteren wereldleiders, net als de bazen van grote techbedrijven (Mark Zuckenberg en Elon Musk) voor op Trumps plannen en proberen ze bij hem een wit voetje te halen. Het is momenteel een komen en gaan van nerveuze wereldleiders in Mar-a-Lago, de thuisbasis van de nieuwe president.

Ruim voor de machtsoverdracht op 20 januari aanstaande is Trump in feite al aan de macht en de wereld zet zich schrap. We weten wat voor vlees we in de kuip hebben: een president sterk gericht op Amerika, sceptisch over de NAVO en dat laatste kan ons raken.

  • Amerikadeskundige Koen Petersen: ‘Hij kiest een confrontatiekoers.’

Trumps visie op groene energie

Trump heeft inmiddels ook zijn visie op de energietransitie en de Noordzee duidelijk gemaakt. Hij pleit voor de terugkeer van olie- en gasproductie en hij wil af van windmolenparken. Onder Trump gaan we weer op zoek naar fossiele brandstoffen en stelt hij olie- en gasboringen in het vooruitzicht.

Op zijn socialmedia platform Truth Social uit Trump zijn onvrede over de huidige energieplannen. Deze plannen behelzen onder meer het terugtrekken van bedrijven zoals Apache uit de Noordzee tegen eind 2029. Dit alles terwijl we de afgelopen jaren flink hebben geïnvesteerd in windmolenparken op zee.

Lees verder onder het bericht >>

Noordzee als een belangrijke energiebron

De Noordzee, ooit een epicentrum voor fossiele brandstoffenwinning, heeft in de laatste jaren een transformatie ondergaan. Waar vroeger de focus lag op olie- en gasproductie, worden nu grootschalige offshore windparken ontwikkeld als antwoord op de wereldwijde energietransitie.

Nederland leidt dit initiatief en investeert fors in groene energie. De plannen zijn ambitieus. Verwacht wordt dat binnen enkele jaren meer dan de helft van onze de elektriciteit van windenergie komt, waarbij de Noordzee fungeert als een belangrijke energiebron.

Groene plannen teruggeschroefd

Daar komt Donald Trump nu met zijn plannen doorheen fietsen. De sector heeft al te maken met stijgende kosten door technische complicaties en problemen in de toeleveringsketen. Bovendien is het voor bedrijven minder aantrekkelijk om te investeren in nieuwe windmolenprojecten. Grote spelers zoals Eneco en Vestas hebben hun uitbreidingsplannen al teruggeschroefd.

Experts verwachten dat Trumps presidentschap de groene transitie vertraagt, maar niet terugdraait. Daarbij is het nog maar de vraag wat Trump voor elkaar krijgt. Rechters en dwarsliggende politici kunnen zijn radicale plannen tegenhouden.

Lees verder onder het bericht >>

Leren omgaan met nieuws en feiten

Een andere Trump-storm op komst is de manier waarop wij om moeten gaan met onze nieuwsvoorziening. Mark Zuckerberg, baas van techgigant Meta, (Faceboek, Instagram en WhatsApp) heeft besloten om te stoppen met met het controleren van berichten op waarheid en feiten. En dat is van invloed op de toename van nepnieuws.

Wat opvalt is dat deze beslissing samenvalt met Trumps nieuwe ambtstermijn en de invloed van sociale media op politiek nieuws. De gevolgen van Zuckerberg’s besluit hebben invloed op hoe we in de toekomst tegen nieuws aan moeten kijken en de manier waarop we dat gaan consumeren.

Lees verder onder bericht >>

Zuckenberg deed dit om een wit voetje te halen bij Trump, zo wordt beweerd. Trump zelf neemt het niet zo nauw met waarheid en feiten, dat blijkt onder meer uit de vele processen die hij aan zijn broek heeft hangen. Ondertussen is het voor ons en de rest van de wereld afwachten.

Gaan we nieuwe tijden beleven?

Bronnen:

Welingelichte kringen, De Correspondent, De Volkskrant, RTL Nieuws, BNR

Meer over: