Bonnie St. Claire en Ron Brandsteder presenteerde dit weekend een satirische parodie op hun beroemde nummer ‘Dokter Bernhard’. Hun ludieke optreden vond plaats tijdens de uitzending van het programma ‘Even Tot Hier’ van BNNVARA. Ze zongen ‘Dokter Chatbot’ als een reactie op de patiëntenstops in de zorg. Heb je de persiflage gemist? Bekijk ze hier terug.
Bonnie St. Claire en Ron Brandsteder persifleren digitalisering in de zorg
Het originele nummer Dokter Bernhard was in 1976 (alweer bijna 50 jaar geleden) een grote hit. Het behandelde het ziekenhuisbezoek van Bonnie St. Claire (inmiddels alweer 74 jaar) voor de behandeling van haar grote liefde. Ron Brandsteder speelde toen ook de rol van dokter Bernhard, die haar de droevige uitslag over de gezondheid van haar geliefde moest vertellen.
In de geactualiseerde versie van het lied neemt Bonnie St. Claire de rol aan van een vrouw die een digitaal consult aanvraagt bij Dokter Chatbot. Die wederom Ron Brandsteder ( inmiddels alweer 73 jaar) vertolkte.
Bekijk hier het fragment uit de aflevering van Even Tot Hier met Dokter Chatbot >>
Dokter Chatbot is geïnspireerd op de huidige staat van de zorg
De parodie is geïnspireerd op de actuele situatie waarin 2 op de 3 huisartsenpraktijken in Nederland een patiëntenstop hebben. Dit leidt tot steeds meer digitale oplossingen in de zorg en daar zijn veel ouderen de dupe van.
Met het oog op deze uitdagingen in de gezondheidszorg suggereert de tv-parodie de mogelijkheid van digitale zorg, zorg op afstand, of consultaties via videobellen als alternatieve benaderingen.
Patiëntenstops bij 2 op de 3 huisartsenpraktijken
- Uit onderzoek van Independer blijkt dat momenteel 2 op de 3 huisartsenpraktijken in Nederland een gedeeltelijke of volledige patiëntenstop hebben. Bij verhuizingen of pensionering van huisartsen is het lastig om een vervanger in de buurt te vinden.
- Van de ondervraagde praktijken accepteert 50,5% alleen nieuwe patiënten onder strikte voorwaarden, zoals gezinsuitbreiding, gezinshereniging of samenwonen.
- Ongeveer 20% heeft zelfs een volledige patiëntenstop. Ondanks een toename van het aantal huisartsen in de afgelopen jaren, zijn er geen extra beschikbare plaatsen voor patiënten gecreëerd.
- Het probleem is nationaal, met de grootste uitdagingen in Overijssel, Noord-Holland en Zuid-Holland.
- De problemen zijn het minst acuut in welvarende woongemeenten, waar respectievelijk 20% en 33% van de huisartsen een patiëntenstop heeft.
- Huisartsen wijzen lage vergoedingen, verhoogde taken vanuit overheid en zorgverzekeraars, en toenemende werkdruk aan als redenen voor de patiëntenstops.
Neemt Dokter Chatbot het straks over van Dokter Bernhard?
Bronnen: BNNVARA, Independer.