Ga naar de inhoud

Doffe glazen weer laten glanzen? Tips

Update:
wijnglazen-schoonmaken-2

Heb je je glazen net gewassen, maar lijken ze nog steeds dof of bevlekt? Dit is een veelvoorkomend probleem dat je zowel thuis als in restaurants tegenkomt. Glazen worden vaak dof door kalkaanslag of glascorrosie. Er zijn gelukkig verschillende manieren om je glazen weer te laten stralen.

Lees hier hoe je de oorzaak identificeert en hoe je je glazen weer helder en glanzend maakt. Want jouw drank smaakt ongetwijfeld veel beter in een mooi, schoon glas.

Kalkaanslag of glascorrosie?

Voordat je begint met schoonmaken, is het belangrijk om te bepalen of je te maken hebt met kalkaanslag of glascorrosie. Kalkaanslag ontstaat meestal door hard water en verwijder je eenvoudig. Glascorrosie daarentegen is een chemische reactie veroorzaakt door hitte en vaatwasmiddelen, waardoor het glas vaak permanent is aangetast.

Kalkaanslag verwijderen

  1. Met azijn: Vul de gootsteen of een afwasteil met lauwwarm water en voeg een kopje witte azijn (te koop in de supermarkt) toe. Laat de glazen hierin een kwartiertje weken. Spoel ze daarna goed af en droog ze af met een schone theedoek. Dit helpt om de kalkaanslag te verwijderen en je glazen weer te laten schitteren.
  2. In de vaatwasser met kunstgebitreiniger: Zet je glazen (behalve als het kristalglas is) in de vaatwasser. Plaats 2 tabletten kunstgebitreiniger in het bestekmandje en start het standaard wasprogramma zonder vaatwastablet. Na afloop, droog de glazen met een schone theedoek.

Lees verder onder de video >>

Glascorrosie behandelen

Glascorrosie kan moeilijk te verhelpen zijn, maar soms zijn regenboogachtige verkleuringen nog gedeeltelijk te verwijderen. Maak een pasta van water en een theelepel zuiveringszout of tandpasta en wrijf dit voorzichtig op het glas. Spoel goed af en droog met een schone doek. Herhaal indien nodig.

Preventieve maatregelen voor schone glanzende glazen

Hoewel glascorrosie soms onvermijdelijk is, is het proces wel te vertragen door de volgende stappen te volgen:

  • Was op lage temperatuur: Gebruik de laagste temperatuurinstelling op je vaatwasser of kies een speciaal delicaat programma.
  • Gebruik spoelglans: Kies een vaatwasmiddel dat bescherming biedt tegen glascorrosie en controleer of de zoutdosering in je vaatwasser goed is ingesteld.
  • Handwas voor kristal: Kristallen glazen moet je bij voorkeur met de hand wassen om schade te voorkomen. Gebruik lauwwarm water en een mild afwasmiddel, en droog direct af met een zachte doek.

Glazen schoonmaken met huishoudelijke middelen

Voor een snelle oplossing kun je ook witte azijn gebruiken. Giet een flinke hoeveelheid azijn in een bakje en laat je doffe glazen daar een half uur in weken. Spoel ze daarna af met koud water en droog ze met een microvezeldoek om krassen te voorkomen. Als het probleem aanhoudt, kun je een paar druppels aceton proberen, gevolgd door een milde scrubbeurt.

Tip voor de vaatwasser: Lucht stoom uit. Open de vaatwasser aan het einde van elke cyclus om stoom te laten ontsnappen, waardoor mineralen minder kans krijgen om zich aan de glazen te hechten.

    Door deze tips en trucs toe te passen, is het een fluitje van een cent om ervoor te zorgen dat je glazen er weer stralend uitzien. Vergeet niet dat een beetje preventie en regelmatig onderhoud je glazen in topconditie kunnen houden.

    Foto: Canva

    Meer over: