In Delft raakte deze week weer een auto te water. Hulpdiensten kwamen in actie maar het mocht niet baten: 3 mensen vonden de verdrinkingsdood. Dit zijn van die nieuwsfeiten waarbij je denkt: “Als het mij maar niet overkomt. En lukt het mij dan wel om op tijd boven water te komen?”.
Naar aanleiding van dit soort berichten is het belangrijk om te weten hoe je moet handelen. Lees daarom de belangrijkste tips.
Jaarlijks overlijden gemiddeld 60 mensen door verdrinking
Jaarlijks belanden 1500 auto’s in het water, wat neerkomt op 4 incidenten per dag. Bij dergelijke ongelukken verdrinken in Nederland jaarlijks gemiddeld 60 mensen. Dat zijn er natuurlijk altijd 60 te veel.
Het te water raken van een auto brengt vergelijkbare verwondingen met zich mee als een regulier auto-ongeluk en voeg daar het extra risico van verdrinking en onderkoeling aan toe. Voor elke inzittende is het daarom cruciaal om te weten hoe te handelen wanneer de auto te water raakt.
Belangrijke aandachtspunten voor het geval dat
Het is belangrijk om vooraf op de hoogte te zijn hoe autodeuren, ramen, autogordels en eventueel schuifdak openen. Bij 2- of 3-deurs auto’s is het belangrijk te kijken hoe de autostoelen naar voren gaan.
Dit is waar je op moet letten:
- Vergrendel je portieren en ramen nooit tijdens het rijden. Zodat de hulpdienst van buitenaf de deuren kan openen in geval van nood.
- Houd er rekening mee dat het kinderslot op de achterportieren niet is geactiveerd.
- Draag altijd de autogordel, ook op de achterbank, omdat bij een te water raken van de auto de impact vergelijkbaar is als met een frontale botsing.
- Vermijd losse kussens en voorwerpen in de auto. Dit zijn vaak de obstakels bij het verlaten van het voertuig in water.
Wat moet je doen als je auto te water raakt?
Wanneer je auto te water raakt, probeer dan als inzittenden het voertuig te verlaten zolang het nog drijft. Als de ramen groot genoeg zijn en je kan ze openen, verlaat de auto dan zo snel mogelijk. Doe dit door achteruit – met je rug naar het portier gericht en met je hoofd als eerste – naar buiten te gaan. Verdeel je gewicht om kantelen van het voertuig te voorkomen.
In sommige gevallen is het mogelijk de auto te verlaten via de achterklep, vooral bij stationwagens en bestelauto’s met een voorin geplaatste motor is dat goed mogelijk. Doorat ze een hendel aan de binnenkant hebben.
Als het verlaten van de auto tijdens het drijven niet kan, wacht dan tot de auto volledig is gezonken. Probeer daarbij altijd rustig te blijven.
Hoe lang duurt het voor een auto zinkt?
Het duurt enkele minuten voordat een auto volledig zinkt. Het is daarom belangrijk te onthouden dat je de ramen probeert te openen. Wanneer het waterniveau buiten de auto stijgt, neemt de druk op de ramen toe, waardoor ze mogelijk niet open gaan. Leun met vol gewicht tegen het ontgrendelde portier om te voelen wanneer de tegendruk voldoende is verminderd om het portier te openen. Dit is meestal pas mogelijk wanneer je auto volledig met water is gevuld en er geen lucht meer in het voertuig zit.
Help je medepassagiers door de ontsnappingsroute open te houden, bijvoorbeeld door een menselijke ketting te vormen. Als sommige inzittenden niet goed zwemmen, verlaat dan als laatste de auto en hou deze mensen goed in de ketting vast.
Welke attributen heb ik nodig als mijn auto te water raakt?
Het is noodzakelijk dat je altijd een veiligheidshamer binnen handbereik hebt in je voertuig. Hiermee sla je de zijruiten makkelijker stuk. Sla bij voorkeur tegen de buitenzijde van de ruit. Zo voorkom je snijwonden. Gebruik de wachttijd, totdat de auto volledig onder water komt, om te zoeken naar de veiligheidshamer. Geen makkelijke klus als de paniek stijgt, maar wel een goede truc om je hoofd erbij te houden.
Maak onmiddellijk de autogordels los en ontsteek de binnen- en buitenverlichting (groot licht) om de oriëntatie in de auto te vergroten. Verlaat de auto zo snel mogelijk en help elkaar bij het verlaten van het voertuig. Lukt het niet om de gordel lost te maken? De meeste noodhamers hebben een geïntegreerde gordelsnijder, waarmee je de band snel doorsnijdt.
Verlaat de auto en zwem naar de kant
Als het lukt om de deur of het raam van je auto te openen, zwem dan met je gezicht gericht naar de auto toe weg. Je zwemt als het ware in de rugslag naar de kant. Zodra je op een veilige afstand van het voertuig bent, draai je je om en zwem je naar de wal of slootkant.
Bekijk hier de voorlichtingsvideo en lees verder >>
Ongevallen met een auto te water vinden het meest plaats:
- Op zaterdagen en zondagen
- In de nacht
- In de wintermaanden (en maart en mei)
- Bij mist, hagel en sneeuw (gladheid)
- Door onwel wordingen of hartstilstanden
Tot slot en zeker niet onbelangrijk: Behoud in elke situatie kalm te blijven!
Bronnen: Verdrinking.nl, Eerste Hulp Wiki.