Ga naar de inhoud

Ziekten en infecties die je binnen 24 uur doden

Update:
ziekten-en-infecties

Er zijn helaas nog steeds ziekten en infecties die binnen zeer korte tijd fataal kunnen zijn. Sommige van deze aandoeningen verspreiden zich zo snel door je lichaam dat je, zonder onmiddellijke medische zorg, binnen 24 uur overlijdt.

In dit artikel nemen we je mee door 11 van de meest agressieve ziekten en infecties, hun symptomen, en waarom het cruciaal is om snel te handelen als je ze herkent.

1. Dengue (Knokkelkoorts)

Wat is het?
Dengue, vaak ‘knokkelkoorts’ genoemd, is een virale infectie die wordt overgedragen door muggen in tropische en subtropische regio’s.

Symptomen:
De symptomen beginnen meestal met hoge koorts, huiduitslag, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, en bloedingen uit de neus of tandvlees. In ernstige gevallen ontwikkelt de ziekte zich tot hemorragische koorts, wat leidt tot zware inwendige bloedingen, orgaanfalen en de dood.

Waarom is het dodelijk?
Bij ernstige vormen, zoals het Dengue Shock Syndroom, kunnen patiënten binnen enkele uren bezwijken aan bloedingen en shock. Het snel herkennen van symptomen is essentieel voor overleving.

2. Meningokokken Meningitis

Wat is het?
Meningokokken meningitis is een bacteriële infectie die de hersenvliezen (de beschermende lagen rondom de hersenen en het ruggenmerg) aantast.

Symptomen:
Symptomen lijken aanvankelijk op die van de griep, zoals koorts, hoofdpijn en een stijve nek. In ernstige gevallen leidt het tot verwardheid, overgeven en zelfs coma.

Waarom is het dodelijk?
Zonder behandeling kan meningitis binnen 24 uur leiden tot hersenbeschadiging, sepsis en overlijden. Snelle behandeling met antibiotica is noodzakelijk.

3. Builenpest

Wat is het?
De pest, veroorzaakt door de bacterie Yersinia pestis, staat bekend als de Zwarte Dood. Het wordt overgebracht door vlooien die besmet zijn door knaagdieren zoals ratten.

Symptomen:
Symptomen zijn onder meer hoge koorts, koude rillingen, gezwollen lymfeklieren (builen), overgeven en extreme vermoeidheid. De ziekte kan ook gangreen en orgaanfalen veroorzaken.

Waarom is het dodelijk?
De builenpest kan snel septische shock veroorzaken en zonder medische interventie leidt dit vrijwel altijd tot de dood.

4. Cholera

Wat is het?
Cholera is een infectieziekte die vooral voorkomt in gebieden met slechte sanitaire voorzieningen en wordt veroorzaakt door besmet water of voedsel.

Symptomen:
Symptomen zijn ernstige diarree, braken, uitdroging en zwakte. Zonder onmiddellijke behandeling kan een patiënt binnen enkele uren sterven door uitdroging.

Waarom is het dodelijk?
Zonder snelle behandeling, zoals hydratatie met elektrolyten en antibiotica, leidt cholera snel tot orgaanfalen door extreme uitdroging.

5. Ebola

Wat is het?
Ebola is een dodelijke virale ziekte die vaak uitbraken veroorzaakt in Afrika. Het virus wordt overgedragen door direct contact met bloed of lichaamsvloeistoffen van geïnfecteerde personen. Let dus op als je op vakantie gaat naar bepaalde delen van Afrika.

Symptomen:
Symptomen beginnen met koorts, spierpijn, hoofdpijn en overgeven. De ziekte veroorzaakt hevige bloedingen, zowel intern als extern.

Waarom is het dodelijk?
Het sterftecijfer van Ebola varieert van 50 tot 90 procent. Zonder snelle behandeling kan het virus binnen enkele uren fataal zijn door bloedingen en orgaanfalen.

6. MRSA (Meticilline-Resistente Staphylococcus Aureus)

Wat is het?
MRSA is een bacteriële infectie die resistent is tegen de meeste antibiotica. Het veroorzaakt infecties in de huid, longen, en soms de bloedbaan.

Symptomen:
MRSA kan beginnen met huidinfecties zoals zweren en abcessen en kan zich ontwikkelen tot ernstige infecties zoals longontsteking of bloedvergiftiging.

Waarom is het dodelijk?
In ernstige gevallen veroorzaakt MRSA sepsis, wat leidt tot orgaanfalen en de dood. De bacterie is vooral gevaarlijk in ziekenhuizen en verpleeghuizen.

7. Bloedvergiftiging (Sepsis)

Wat is het?
Sepsis is een levensbedreigende complicatie van een infectie, waarbij het lichaam een overweldigende immuunreactie heeft.

Symptomen:
Symptomen van sepsis zijn koorts, snelle ademhaling, verwardheid, en een lage bloeddruk. Deze symptomen kunnen snel verergeren en leiden tot orgaanfalen.

Waarom is het dodelijk?
Zonder snelle behandeling, zoals antibiotica en IV-vloeistoffen, kan sepsis leiden tot shock en de dood binnen 24 uur.

8. Beroerte

Wat is het?
Een beroerte treedt op wanneer de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen wordt afgesneden, wat leidt tot hersenschade.

Symptomen:
Symptomen zijn plotselinge verlamming aan 1 kant van het lichaam, spraakproblemen, verwardheid, en verlies van evenwicht.

Waarom is het dodelijk?
Bij een ernstige beroerte sterven hersencellen snel af door zuurstofgebrek. Zonder snelle medische interventie kan een beroerte dodelijk zijn.

9. Necrotiserende Fasciitis (Vleesetende Bacterie)

Wat is het?
Necrotiserende fasciitis is een zeldzame maar agressieve infectie die het onderhuidse weefsel vernietigt. Een van de naarste ziektes en infecties van dit rijtje.

Symptomen:
De infectie begint met zwelling en extreme pijn in het geïnfecteerde gebied, gevolgd door blaren, koorts en vermoeidheid.

Waarom is het dodelijk?
Als de infectie niet onmiddellijk wordt behandeld met antibiotica en chirurgie, verspreid deze zich snel door het lichaam en kan dit leiden tot de dood binnen enkele dagen.

10. Enterovirus D68

Wat is het?
Enterovirus D68 is een virus dat zich verspreidt via speeksel en veroorzaakt meestal milde luchtweginfecties.

Symptomen:
De symptomen beginnen vaak met koorts, hoesten, en spierpijn, maar kunnen verergeren tot ernstige ademhalingsproblemen.

Waarom is het dodelijk?
Bij sommige patiënten kan het virus leiden tot ernstige ademhalingsproblemen die zonder intensieve zorg fataal kunnen zijn.

11. Malaria

Wat is het?
Malaria is een door muggen overgedragen ziekte die voorkomt in tropische gebieden.

Symptomen:
Symptomen zijn hoge koorts, koude rillingen, zweten, vermoeidheid en hoofdpijn. In ernstige gevallen kunnen patiënten bloedarmoede en orgaanfalen ontwikkelen.

Waarom is het dodelijk?
Bij ernstige malaria kunnen patiënten binnen 24 uur sterven aan complicaties zoals hersenmalaria, wat leidt tot coma en overlijden.

Als je denkt dat je een van deze ziekten hebt opgelopen, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Tijdige behandeling kan het verschil maken tussen leven en dood.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd een dokter.

Foto: Canva

Meer over: