Europa blijft tonnen verboden pesticiden en gevaarlijke chemicaliën produceren en wereldwijd verschepen. Bedrijven zoals Bayer-Monsanto en BASF verdienen hier miljarden mee, terwijl ze er mensen en natuur mee vergiftigen.
De Europese Commissie beloofde in 2020 al om een einde te maken aan deze praktijk, maar heeft nog steeds geen oplossing voorgesteld. Om verdere vergiftiging van mensen en dieren te redden is er dringend actie nodig. Consumentenwaakhond Ekō is daarom een petitie gestart.
Petitie voor verbod op de export
In 2018 alleen al exporteerden Europese bedrijven meer dan 81.000 ton pesticiden, met daarin 41 verschillende gevaarlijke chemische stoffen die verboden zijn in de EU. Het is volgens Ekō de hoogste tijd dat de EU de export van deze verboden pesticiden en andere gevaarlijke chemische stoffen verbiedt en wereldwijd veiligere alternatieven bevordert.
Frankrijk heeft wel al een verbod op de export en het vervoer van verboden pesticiden ingevoerd. Waarom doet de rest van Europa, waaronder Nederland, dat dan nog niet? Dat vroeg de wereldwijde community en consumentenwaakhond Ekō zich ook af en daarom is het platform een online handtekeningenactie gestart. De bedoeling is dat de benodigde 250.000 steunbetuigingen bij de Commissaris voor Milieu in Brussel terechtkomen. Inmiddels zijn er al meer dan 224.089 handtekeningen gezet.
Aandeelhouders en bestuurders aansprakelijk stellen
Leden van Ekō staan zij aan zij met boeren en families die vergiftigd zijn door pesticidebedrijven. Samen met hen hebben ze de aandeelhouders en bestuurders van marktleider in gewasbeschermingsmiddelen Bayer persoonlijk aangesproken tijdens hun algemene vergadering. En ook heeft Ekō imkers geholpen die de pesticide-industrie in de rechtbank aanvechten.
Over consumentenwaakhond Ekō
Ekō is een wereldwijde consumentenwaakhond: een online gemeenschap van 10 miljoen mensen die campagne voert om grote bedrijven verantwoordelijk te houden. Ze maken gebruik van de kracht van consumenten, werknemers en investeerders om de grootste bedrijven ter wereld ter verantwoording te roepen.
Bron: Ekō (voorheen SumOfUs)