Ga naar de inhoud

Dodelijke kattenziekte teistert Midden-Nederland: Wat betekent dit voor jouw kat?

Kattenziekte

In Midden-Nederland is het dodelijke feline panleukopenievirus (FPV) uitgebroken, beter bekend als kattenziekte. Moet je je als baasje zorgen maken en hoe voorkom je dat jouw kat eraan bezwijkt? Je leest het in dit artikel.

Wat is kattenziekte precies?

Kattenziekte is een ernstige en vaak dodelijke ziekte die voornamelijk kittens en niet-gevaccineerde volwassen katten treft. Het wordt veroorzaakt door het FPV, een virus dat zeer besmettelijk is en snel kan verspreiden via direct contact of besmette omgevingen. De ziekte tast het immuunsysteem van katten aan, waardoor zij vatbaarder worden voor andere infecties. Symptomen variëren van lethargie en verlies van eetlust tot braken en diarree.

De tekst gaat onder de video verder >>


Hoe bescherm je jouw kat?

De beste manier om je kat te beschermen tegen kattenziekte is door hem of haar te laten vaccineren. Vaccinaties zijn effectief in het voorkomen van de ziekte en worden doorgaans opgenomen in het basisvaccinatieschema dat dierenartsen aanbevelen voor kittens en volwassen katten. Daarnaast is het belangrijk om nieuwe katten te isoleren voordat je ze introduceert aan andere huisdieren in huis, om de verspreiding van het virus te minimaliseren.

Wat te doen bij een uitbraak?

Als je in een gebied woont waar een uitbraak van kattenziekte is gemeld, moet je extra voorzichtig zijn. Zorg ervoor dat je kat up-to-date is met zijn vaccinaties en houd hem zoveel mogelijk binnen, zodat hij minder kans heeft op contact met besmette dieren. Mocht je tekenen van ziekte opmerken, zoals lethargie, braken of diarree, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts. Vroege diagnose en behandeling kunnen levensreddend zijn.

Lees ook: Kattenkrabziekte, wat zijn de oorzaken en hoe kun je het voorkomen?

Zorgen voor een ziek huisdier

Mocht je kat besmet raken met het FPV, dan is het essentieel om meteen medische hulp te zoeken. De behandeling bestaat meestal uit ondersteunende zorg, zoals het toedienen van vloeistoffen en medicijnen om symptomen te verlichten. Isolatie van de besmette kat is belangrijk om verspreiding naar andere huisdieren te voorkomen. Het schoonmaken en desinfecteren van de omgeving kan ook helpen om verdere besmetting te stoppen.

De impact van vaccinaties

Vaccineren is cruciaal in de strijd tegen kattenziekte. Het zorgt ervoor dat het immuunsysteem van je kat voorbereid is op een mogelijke infectie met het virus. Volgens Margreet van de Beek van Dierenziekenhuis Groningen sterven 80 tot 90 procent van de niet-gevaccineerde katten aan deze ziekte. De vaccinaties moeten starten als kittens ongeveer 9 weken oud zijn, met een vervolgvaccinatie op 12 weken leeftijd. Daarna moeten ze jaarlijks een booster krijgen om ervoor te zorgen dat ze beschermd blijven tegen de ziekte. Zelfs binnen-katten lopen risico als hun eigenaars het virus via hun schoenen of kleding mee naar binnen brengen.

De tekst gaat onder de video verder >>

Huidige uitbraken en preventieve maatregelen

De recente uitbraken van kattenziekte in Midden-Nederland zijn ongewoon vroeg, gezien ze al in juni zijn vastgesteld door stichting Zwerfkatten Nederland. Dit onderstreept de noodzaak voor katteneigenaren om waakzaam te zijn en preventieve maatregelen te nemen.

Kattenpensions spelen ook een cruciale rol in het voorkomen van de verspreiding door alleen gevaccineerde katten toe te laten. Met de vakantieperiode in aantocht, wanneer veel katten naar pensions verhuizen, is het van belang dat katteneigenaren ervoor zorgen dat hun huisdieren up-to-date zijn met hun vaccinaties. Dit helpt om de verspreiding van deze dodelijke ziekte onder controle te houden en te voorkomen dat er nog meer uitbraken plaatsvinden.

Bron: De Telegraaf

Meer over: