Zonder klimaatverandering waren de hitterecords en hittegolven, met temperaturen boven de 50 graden en met dodelijke slachtoffers als gevolg, volgens wetenschappers niet mogelijk geweest. De opwarming van de aarde zorgt voor het extreme weer, waaronder Zuid-Europa, maar ook de VS en China dit jaar gebukt gaan.
De maand juli spande de kroon qua hittegolven en records. In Figueres (Spanje) werd een nieuw historisch record van 45,4°C gemeten. In Spanje werden daarnaast de hoogste dagelijkse minimumtemperaturen verbroken. Ook een stad als Rome tekende voor warmterecords. Op 16 juli overschreed de temperatuur in Death Valley (VS) de 50°C en de hoogste nachttemperaturen ooit werden opgetekend.
Sterfgevallen door hitte
Spanje, Italië, Griekenland, Cyprus, Algerije en China meldden sterfgevallen door hitte. Ook werd een grote toename van ziekenhuisopnames geregistreerd als gevolg van hitte gerelateerde ziekten. Grote delen van de bevolking in Italië en Spanje en meer dan 100 miljoen mensen in de VS leefden met hittewaarschuwingen. De vraag naar stroom piekte in verband met de airco’s. Dat heeft een negatieve invloed op de groei van belangrijke gewassen zoals olijfolie in Spanje en katoen in China. Ook in de VS zijn sterfgevallen door hitte bevestigd, onder wie migranten aan de Amerikaanse Mexicaanse grens. Alleen al in Mexico stierven meer dan 200 mensen door de hitte.
Overlijdensakten verzamelen en sterftecijfers analyseren
Wetenschappers van het World Weather Attribution (WWA) onderzochten in hoeverre de door de mens veroorzaakte klimaatverandering van invloed is op de extreme hitte in juli. Ze kwamen tot de conclusie dat hittegolven behoren tot de dodelijkste natuurgevaren. Elk jaar sterven er duizenden mensen door hitte gerelateerde oorzaken. De volledige impact van een hittegolf is volgens het WWA pas na maanden bekend. Eerst moeten overlijdensakten worden verzameld en sterftecijfers geanalyseerd. Veel landen missen een goede registratie van hitte gerelateerde sterfgevallen, daarom zijn de momenteel beschikbare wereldwijde sterftecijfers waarschijnlijk een onderschatting.
Extreme natuurverschijnselen geen zeldzaamheid
Zoals klimaatrapporten en -studies eerder lieten zien, zijn extreme natuurverschijnselen tegenwoordig geen zeldzaamheid meer. Europa, de VS en China maken steeds vaker melding van hittegolven als gevolg van opwarming klimaatverandering. Zonder de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde ,door het verbranden van fossiele brandstoffen zoals gas en steenkool, zouden de hittegolven uiterst zeldzaam geweest, aldus het WWA.
In alle landen zouden de huidige hittegolven waarschijnlijk aanzienlijk koeler zijn geweest zonder klimaatverandering. Tenzij we snel stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen, zullen de extreme weersomstandigheden vaker voorkomen en zal de wereld te maken krijgen met hittegolven die nog heter zijn en langer duren.
Bron: World Weather Attribution