Regelmatig treffen we bruine, verlepte of zelfs schimmelige kamerplanten aan bij mensen thuis. Jammer, want planten geven als ze gezond zijn juist net die fijne sfeer. Het is je eigen keuze wat je doet met je kamerplanten en toch, wat veel mensen niet weten is dat dode of zieke kamerplanten een serieus gezondheidsrisico zijn. Krijgen jouw kamerplanten ook te weinig zorg? Lees dan zeker verder.
De gevaren van dode (en zieke) planten in huis
Dode of zieke planten zijn niet alleen geen gezicht, ze zijn zelfs schadelijk voor je gezondheid en die van je huisgenoten. Dode bladeren en plantenresten zijn namelijk een ideale voedingsbodem voor schimmels en bacteriën.
En als die eenmaal in een dode of zieke plant zitten verspreiden zich van de ene plek naar de andere plek in huis. Vaak sneller dan je denkt en via de lucht. Wanneer ze zich verspreiden veroorzaken ze ademhalingsproblemen, allergische reacties en huidirritaties.
Uitgedroogde of rottende planten trekken daarnaast ook insecten aan, zoals fruitvliegjes, spintmijten en bladluizen. Ook deze kleine plaaggeesten verspreiden zich snel door je huis. Het is dus verstandig om wel oog te hebben voor je kamerplanten.
Dode en zieke planten stralen negatieve energie uit
Volgens de principes van feng shui stralen dode planten een slechte energie uit. Ze beïnvloeden je stemming op een negatieve manier. Zelf zonder dat je het zelf doorhebt. En nog erger, wist je dat dode bladeren giftige stoffen vrijgeven? Denk in het bijzonder aan wolfsmelkachtigen, die geven bij beschadiging een irriterend melksap af. Bedenk wat er kan gebeuren als die planten sterven.
Hoe voorkom je dat je kamerplanten ziek worden?
Vandaag de dag is iedereen druk. Of je nu een baan hebt of allang met pensioen bent, het maakt niets uit, we zijn allemaal even druk. Daarom vergeten we sneller onze ‘plantgenoten’. En net als bij mensen: wie geen aandacht krijgt wordt ziek of gaat dood.
Daarnaast ontbreekt het veel mensen aan kennis over de juiste verzorging. We kopen een plant alsof het om een bos bloemen gaat en zonder te weten hoeveel licht, water of voeding het nodig heeft.
Gelukkig kun je met een beetje aandacht en zorg je planten heel eenvoudig gezond houden. Hier zijn enkele praktische tips:
- Controleer regelmatig: Inspecteer je planten wekelijks op tekenen van ziekte, zoals gele bladeren, bruine randen of vreemde vlekken.
- Pas op met water geven: Overbewatering is een van de grootste oorzaken van plantenziekten. Controleer eerst of de grond droog aanvoelt voordat je water geeft.
- Goede locatie: Zet je planten op een plek met voldoende licht, vermijd direct zonlicht voor soorten die daar niet van houden.
- Snoei op tijd: Verwijder dode bladeren en takken direct.
- Ververs de potgrond: Geef je planten jaarlijks nieuwe grond om voedingsstoffen aan te vullen.
Wat te doen met dode of zieke planten?
Als een plant niet meer te redden is, is het beter om deze uit huis te verwijderen. Composteer de plantresten niet. Dit verspreid ziektes. Gooi een dode plant dus bij het restafval.
Zorg ervoor dat zieke planten niet in contact komen met je andere kamerplanten. Reinig ook de potten en oppervlakken waar de planten op stonden grondig om eventuele ziekteverwekkers te elimineren.
Wist je dat? Planten zoals sansevieria en monstera staan bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen, alleen als ze gezond zijn! Dit is is ook wel logisch als je erbij nadenkt.
Je planten verdienen net zoveel aandacht als de andere huisgenoten. Zet dode planten je huis uit en verzorg je zieke kamerplanten. Maak het voor 2025 je groene voornemens.
Foto’s: Canva.