Zet je televisie aan, huur een film, koop een stripboek, ga op vakantie, het maakt niet uit, overal staat mega mediabedrijf Disney – het op 1 na grootste ter wereld – klaar om je te entertainen. Disney bestaat dit jaar een eeuw!
In 100 jaar groeide het uit van een Hollywood-garage tot een heel imperium. Keer op keer worden we verrast door de stripfiguren. Je komt ze tegen in animatiefilms en stripboeken, actiefilms, radioshows, pretparken, op cruiseschepen, tv-kanalen, en streamingdiensten.
Het begon allemaal met een muis, Mickey genaamd
De 22-jarige Walt (Walter) Disney haalde in 1923 zijn oudere broer Roy over om met hem een animatiestudio op te zetten in een achterkamertje van een makelaarskantoor. Ze noemden het de Disney Brothers Cartoon Studio. Het zou hen allebei miljonairs maken.
Het was sappelen de eerste jaren. Het eerste succes werd pas in 1928 geboekt. Steamboat Willie met een muis aan het roer die later werd omgedoopt tot Mickey Mouse werd Disney’s eerste grote hit en is een van de eerste animatiefilms met geluid. Er zouden er vele volgen.
Sneeuwwitje de eerste lange animatiefilm
Daarna duurde het 10 jaar jaar voordat de gebroeders Disney hun volgende grote sprong maakten. Sneeuwwitje en de zeven dwergen zag het levenslicht en was een van de eerste lange animatiefilms ter wereld in kleur. Toen de film in 1938 werd uitgebracht, werd het de best scorende film aller tijden.
Europese sprookje tot leven gebracht
Met Pinokkio werd het volgende sprookje tot leven gebracht. Ondertussen hield Walt zich bezig met nieuwe ideeën en technologie. Fantasia was een psychedelische klassieke muziekvideo waarvoor theaters aanvankelijk Fantasound moesten installeren – een vroege vorm van stereo. Voor Bambi werden voor het eerst de rechten van een populaire roman gekocht.
Propagandafilms voor het leger
Altijd op zoek naar nieuwe successen en uitdagingen, werden stripboeken toegevoegd aan de Disney-mediastal. Daarna begon Walt in de jaren veertig zijn interesse in animatiefilms te verliezen. Een live-action-regisseur worden vond hij aantrekkelijker. De Disney-studio’s werden tijdens de Tweede Wereldoorlog ingezet door het leger voor een serie nu controversiële animatie-, live-actie en propagandafilms.
De geboorte van Disneyland
Assepoester was in 1950 de eerste grote naoorlogse animatiefilm. Walt had zijn interesse in de het produceren van tekenfilms verloren. Hij liet het over aan andere artiesten, ook wel de ‘Negen Oude Mannen’ genoemd. Zelf legde hij zich toe op het maken van live-actiefilms en het planten van de eerste zaadjes voor zijn nieuwe grote project in het zuidoosten van Los Angeles: Disneyland
Wanhopig geld tekort
Omdat hij wanhopig geld tekort kwam om het te bouwen, verkocht hij zijn ouderlijk huis en tekende in 1954 een deal met televisienetwerk ABC voor een serie genaamd Disneyland. Daarin liet hij het leven in het in ontwikkeling zijnde park zien. Disney maakte daarmee de sprong van groot naar klein scherm. Het tv-programma was een hit en bracht enkele maanden later de Mickey Mouse Club voort.
Walt Disney World, een gebied iets groter dan Parijs
In 1959 was Walt op al weer zoek naar een andere, grotere locatie. Een die zijn visie van een futuristische stad zou kunnen huisvesten. Een utopie waar inwoners zich met een monorail zouden verplaatsen en Disney-ingenieurs je keukenapparatuur zouden upgraden voor nieuwere modellen terwijl je aan het werk was. Natuurlijk zou daar er ook een themapark bij worden gebouwd.
In Florida werd daar voor 27.000 hectare grond veiliggesteld, een gebied dat iets groter is dan Parijs. Het zou 10 jaar duren voordat Walt Disney World werd geopend.
Walt stierf voortijdig aan longkanker
Het was een project dat Walt nooit voltooid zou zien. Hij stierf aan longkanker in 1966, op 65-jarige leeftijd. Zijn broer Roy, toen al 73, stelde zijn pensionering uit om Disney World ter ere van Walt af te maken. Hij ging de dag na de opening in oktober 1971 met pensioen en stierf twee maanden later. Disney-parken over de hele wereld volgden: van Parijs tot Tokio en Hong Kong tot Shanghai.
Disney verovert de tv-wereld
Ondanks het overlijden van de broers waren Disneyfilms en -televisie nog steeds dominant. Tegelijkertijd wierp het Disney-concern zich op andere gebieden van de entertainment industrie. Ze kocht zender ABC in 1995, waardoor ze toegang kregen tot een breed scala aan televisienetwerken. Dit stelde de mediatycoon in staat om zijn merk verder uit te breiden en zijn positie in de televisiewereld te versterken.
Renaissance van de animatiefilms
In de late jaren 80 en 90 beleefde Disney een heropleving in de animatie met een reeks succesvolle films die wordt aangeduid als de ‘Disney Renaissance’. Titels zoals De Kleine Zeemeermin, Belle en het Beest, Aladdin en The Lion King werden zowel financieel als kritisch goed ontvangen. Deze films bewezen dat de traditionele animatie nog steeds een krachtige kunstvorm was.
Tekst gaat onder de video verder >>
Top 10 meest succesvolle Disney animatiefilms
1. Frozen
Frozen is de 53e animatiefilm van Disney en wordt gezien als de beste Disneyfilm van deze tijd. Ook Frozen bleek een groot kassucces en staat zelfs op de 5e plek in de Top 10 van films met de grootste opbrengsten. De film is vooral bekend van de themasong ‘Let it go’. De productiekosten van Frozen worden geschat op 150 miljoen dollar. De film heeft tot nu toe al 1,2 miljard dollar opgebracht.
2. Toy Story 3 (Pixar)
Net zoals Finding Nemo is Toy Story 3 een samenwerking tussen de Disney studios en Pixar. Toy Story 3 is het derde deel van de gelijknamige serie en kwam uit in 2010. Deze Disneyfilm is de eerste productie die meer dan 1 miljard dollar binnenbracht. In totaal bedroegen de filmopbrengsten van Toy Story 3 1,1 miljard dollar.
3. The Lion King
The Lion King is de Disneyfilm die het best beoordeeld wordt door critici en filmfans. De leeuwenkoning werd in 1994 uitgebracht en is een van de meest geliefde Disney films en tegelijkertijd een van Disney’s grootste successen. Het verhaal werd gebruikt voor het produceren van de gelijknamige musical, een van de meest succesvolle en winstgevende musical’s ooit. The Lion King had een geschat budget van 45 miljoen dollar. De film heeft qua opbrengst net geen miljard aangetikt: 990 miljoen dollar.
4. Finding Nemo
Nemo werd een samenwerking tussen Disney Pictures en filmstudio Pixar, onderdeel van het Disney concern. De film had een budget van 94 miljoen dollar. Het lieflijke clownvisje zwom Disney 864,6 miljoen rijker.
5. Ratatouille
Ratatouille zorgde voor een nieuw kookpunt. De rat Remy die ervan droomt om een topchef te worden in een Franse bistro won geen Michelinster, maar wel een Oscar. De filmopbrengsten bedroegen 623.7 miljoen dollar.
6. Aladdin
De opbrengsten van deze Disney film worden geschat op 504 miljoen dollar.
7. Tarzan
Tarzan de jonge die opgroeide tussen de apen slingerde in de jungle naar 448 miljoen dollar. De film won 10 ‘Annie Awards’, de belangrijkste filmprijs voor animatiefilms.
8. Belle en het Beest
Belle en het Beest kwam uit in 1991. Iedereen kent de vrolijke liedjes uit de succesvolle Disney film. De film had een budget van 20.000.000 dollar, dit bedrag is ruimschoots terugverdiend. De film was goed voor een opbrengst van 403 miljoen dollar.
9. Sneeuwwitje en de zeven dwergen
Sneeuwwitje en de zeven dwergen het sprookje dat we allemaal kennen, werd uitgebracht in 1937 Het was de eerste animatiefilm die langer dan 1 uur duurde. Met het produceren van Sneeuwwitje was een investering gemoeid van 1.488.423 dollar. De film haalde een recordopbrengst van 184 miljoen dollar, dit was in 1937 heel veel geld en uitzonderlijk in de filmwereld.
10. Pocahontas
De Disneyfilm Pocahontas stamt uit 1995. Deze film gaat over Pocahontas, de dochter van een indianenstamhoofd. De film was erg succesvol en behaalde een wereldwijde omzet van 346 miljoen dollar.
Computer geanimeerde animatie
Naast de successtory’s van de animatiefilms is Disney betrokken bij de oprichting van Pixar Animation Studios, die revolutionaire computergeanimeerde films zoals ‘Toy Story’ en ‘Finding Nemo’ produceerde. Het legde de basis voor de integratie van Pixar in Disney en versterkte hun positie als leiders in zowel traditionele als computergeanimeerde animatie.
Star Wars-franchise en Marvel Films
Disney zette zijn expansie voort door verschillende grote overnames, waaronder de aankoop van de Star Wars-franchise en Lucasfilm in 2012, en de overname van Marvel Entertainment in 2009. Deze acquisities brachten enkele van de meest geliefde franchises ter wereld onder het dak van Disney en openden de deur naar een breed scala aan nieuwe creatieve mogelijkheden.
De release van ‘Star Wars: The Force Awakens’ in 2015 en de daaropvolgende Star Wars-films bewezen dat de kracht van deze franchise onverminderd was, en Marvel-films zoals ‘The Avengers’ en ‘Black Panther’ brachten enorme opbrengsten met zich mee en versterkten de positie van Disney als een dominante kracht in de filmindustrie.
Streamingdienst Disney+ biedt schat aan Disney-content
Met de opkomst van digitale technologie en streamingdiensten ging Disney weer een stap verder. Ze lanceerden Disney+ in 2019, een streamingplatform dat een schat aan Disney-content aanbood, waaronder films, series, documentaires en originele content. Disney+ groeide snel en bereikte miljoenen abonnees wereldwijd, wat aantoont dat Disney niet alleen een historische krachtpatser is, maar ook bereid is zich aan te passen aan de snel veranderende mediawereld.
Bron: BBC