Ga naar de inhoud

Dingen waarvan je nooit had gedacht dat je ze in de vaatwasser kon doen

Update:
verrassende dingen in de vaatwasser

De vaatwasser is een praktisch apparaat dat ons veel tijd en inspanning bespaart bij het reinigen van ons servies. Maar wist je dat er nog veel meer zaken in kunt plaatsen dan alleen borden en glazen? Hier volgen enkele verrassende voorbeelden van dingen waarvan je mogelijk nooit had gedacht dat je ze in de vaatwasser kon gebruiken.

Lijst van 15 voorwerpen die in de vaatwasser kunnen

Hieronder vind je een lijst met voorwerpen die je erin kunt reinigen.

1. Plastic speelgoed

Denk aan bijvoorbeeld klein plastic speelgoed zoals Lego, Playmobil of actiefiguren. Plaats in een afgesloten mandje om beschadiging te voorkomen. Dit is een handige manier om bacteriën en vuil te verwijderen, vooral van speelgoed dat vaak in de mond wordt gestopt.

2. Tuingereedschap

Kleine gereedschappen zoals tangen en scharen kunnen worden gereinigd. Zorg ervoor dat ze goed droog zijn na het wassen om roestvorming te vermijden.

3. Luchtroosters en ventilatiedeksels

Deze items verzamelen stof en vuil, maar zijn moeilijk met de hand schoon te maken. De vaatwasser biedt een handige oplossing voor een grondige reiniging.

4. Badkamer spullen

Tandenborstel houders, zeepbakjes, douchekoppen en andere accessoires kunnen in de vaatwasser worden gereinigd. Houd ze vrij van zeepresten en bacteriën.

5. Badspeeltjes

Badspeeltjes zijn ook in de vaatwasser te reinigen. Dit helpt om schimmel en bacteriën te verwijderen die zich in de speeltjes kunnen ophopen.

6. Siliconen ovenwanten

Veilig te reinigen in de vaatwasser om vet en voedselresten te verwijderen. Bestand tegen hoge temperaturen, ideaal voor vaatwasmachines.

7. Apparaatknoppen

Knoppen van ovens, magnetrons en andere apparaten kunnen vaak worden verwijderd en in de vaatwasser worden gereinigd. Dit helpt om vet en vuil dat zich ophoopt te verwijderen.

8. Vazen en decoratieve potten

Veel vazen en decoratieve keramische stukken zijn in de vaatwasser te reinigen, mits ze geen delicate verf of versieringen hebben.

9. Koelkastrekken en lade-inzetstukken

Deze zijn vaak gewoon in de vaatwasser te wassen om gemorste vloeistoffen en voedselresten grondig te verwijderen.

10. Huisdierkommen en speeltjes

Huisdierkommen zijn veilig in de vaatwasser te reinigen om bacteriën te verwijderen. Zorg ervoor dat het materiaal vaatwasmachine bestendig is.

11. Kunststof kammen en borstels

Verwijder eerst zoveel mogelijk haren en plaats ze dan in de vaatwasser voor een grondige reiniging.

12. Make-up kwasten

Make-up kwasten zijn in de vaatwasser te reinigen door ze in een wasnetje op het bovenste rek te plaatsen en een zachte cyclus zonder hitte te gebruiken.

13. Auto-accessoires

Accessoires uit de auto zoals beker houders, rubberen matten en sommige plastic onderdelen die vuil en stof verzamelen.

14. Bepaalde kantoorspullen

Pennenbakjes en niet-elektronische bureaurekken die vaak stoffig worden zet je gewoon in de vaatwasser voor een opfrisbeurt.

15. Flessen en bekers

Herbruikbare waterflessen en bekers van roestvrij staal of plastic kunnen ook in de vaatwasser worden gereinigd, wat handig is voor het verwijderen van hardnekkige vlekken en geuren.

Lees ook: Vaatwastablet een wondermiddel? 20x hier gebruik je zo ook voor

    Wat kan er wel in en wat juist niet?

    Er zijn verschillende materialen die wel en niet in de vaatwasser kunnen, en het is belangrijk om deze kennis te hebben om schade aan je servies en de vaatwasser zelf te voorkomen.

    Materialen die er doorgaans veilig in kunnen zijn onder andere:

    • Roestvrij staal: Dit materiaal is zeer vaatwasser-bestendig en kan goed tegen de hoge temperaturen en het vaatwasmiddel.
    • Plastic: Veel soorten plastic, vooral die met een vaatwasser-bestendig label, kunnen veilig gewassen worden. Vermijd echter dunne of wegwerpplastic, omdat deze kunnen smelten of vervormen .
    • Glas: Gewoon glas kan meestal in de vaatwasser, maar delicate glazen, zoals kristallen glazen, kunnen dof worden of breken .
    • Bepaalde keramische en porseleinen items: Deze kunnen er vaak in, maar controleer altijd of ze vaatwasser-bestendig zijn, vooral als ze handgeschilderd zijn.

    Aan de andere kant zijn er materialen die je er beter niet in kunt plaatsen:

    • Hout: Houten keukengerei en snijplanken kunnen kromtrekken of splinteren.
    • Kristal: Dit materiaal is fragiel en kan beschadigen of dof worden in de vaatwasser .
    • Bepaalde soorten plastic: Sommige plastics zijn niet vaatwasser-bestendig en smelten of geven schadelijke stoffen af bij hoge temperaturen .
    • Aluminium: Dit kan verkleuren of vlekken vertonen in de vaatwasser, vooral als het in contact komt met zuurhoudende voedingsmiddelen .

    Let altijd goed op

    Het is echter belangrijk om te weten dat niet alles geschikt is . Vermijd het plaatsen van items zoals houten keukengerei, bepaalde soorten plastic (zoals wegwerpverpakkingen), en delicate glazen of kristallen, omdat deze kunnen beschadigen . Zorg ervoor dat je altijd de instructies van de fabrikant volgt om schade aan je vaatwasser of de items te voorkomen.

    Meer over: