Steeds meer mensen worden slachtoffer van een zogenaamd ‘infostealer’-virus. Deze software infiltreert stiekem computers en telefoons en ontdekt persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden en zoekgeschiedenis. Dit gebeurt vaak zonder dat gebruikers het in de gaten hebben, waardoor hun digitale veiligheid ernstig in gevaar komt.
Groot aantal slachtoffers
Uit onderzoek blijkt dat inmiddels tienduizenden Nederlanders besmet zijn. Elke dag neemt dit aantal toe, met tientallen nieuwe slachtoffers die niet weten dat hun apparaten zijn aangetast en hun persoonlijke gegevens op het spel staan.
De tekst gaat onder het X-bericht verder >>
Tienduizenden Nederlanders slachtoffer van infostealer-virus https://t.co/8btoaLCoyOhttps://t.co/8btoaLCoyO
— Beveiliging Nieuws (@beveiliging) December 24, 2024
Oproep tot waakzaamheid
RTL Nieuws roept op tot verhoogde waakzaamheid en adviseert mensen om hun software up-to-date te houden en sterke wachtwoorden te gebruiken om de kans op besmetting te minimaliseren. Het is cruciaal om snel actie te ondernemen om deze stilletjes verspreidende dreiging te stoppen.
Lees ook: Overzicht met alle tips om jouw online veiligheid te waarborgen.
Hoe het virus werkt
Infostealers vormen tegenwoordig een aanzienlijke dreiging in de digitale wereld. Deze schadelijke software infiltreert ongemerkt in apparaten door onder andere illegaal gedownloade software of apps. Eenmaal binnen begint het met verzamelen van gevoelige informatie zoals woonadressen, bankgegevens en zelfs chatgesprekken.
Een uniek kenmerk van sommige infostealers is de mogelijkheid om op afstand de microfoon en camera van het apparaat te activeren, wat de privacyschending nog verder intensiveert. Ze kunnen legitieme bestanden maskeren waardoor ze moeilijker door virusscanners te detecteren zijn.
Preventieve maatregelen tegen het virus
Het aantal infostealer-aanvallen blijft stijgen, wat benadrukt hoe belangrijk het is om preventieve maatregelen te nemen. Experts adviseren het gebruik van geavanceerde antivirussoftware zoals Sophos Hitman Pro en Intercept X voor respectievelijk Windows en Android. Deze oplossingen zijn speciaal ontworpen om infostealers te detecteren en te verwijderen.
Lees ook: Veilig wachtwoord: Bescherming tegen datalekken.
Gebruikers wordt ook geadviseerd om te regelmatige updates van hun besturingssysteem en software toe te passen en voorzichtig te zijn met het downloaden van onbekende programma’s. Regelmatig sterke, unieke wachtwoorden gebruiken en indien mogelijk 2-stapsverificatie instellen, kan een extra beveiligingslaag bieden om jouw gegevens te beschermen.
5 essentiële tips om jezelf te beschermen tegen infostealers
1. Houd je apparaten up-to-date
Installeer altijd de nieuwste software- en beveiligingsupdates. Updates dichten beveiligingslekken en maken het moeilijker voor hackers om toegang te krijgen tot jouw apparaten.
2. Gebruik een goede virusscanner
Bescherm je apparaten met betrouwbare antivirussoftware. Aanbevolen opties zijn Hitman Pro (€19 per jaar, Windows) en Sophos Home (€49 per jaar, Windows en Mac). Voor Android-gebruikers is Intercept X een uitstekende gratis keuze.
3. Download alleen software van officiële bronnen
Zorg ervoor dat je uitsluitend apps en software downloadt van betrouwbare platforms zoals de Microsoft Store, Apple App Store of Google Play Store. Vermijd risicovolle ‘downloadsites’, omdat deze vaak malware bevatten.
4. Controleer geïnstalleerde apps en spelletjes
Houd toezicht op de spelletjes en software die jouw (klein)kinderen op jouw apparaten installeren. Zorg ervoor dat deze afkomstig zijn van officiële aanbieders om veiligheidsrisico’s te minimaliseren.
5. MacOS en iOS bieden extra bescherming
Gebruikers van MacOS (MacBook, iMac) en iOS (iPhone, iPad) lopen minder risico op infostealers. Deze systemen zijn van nature beter beschermd tegen malware, maar blijf alert en gebruik updates en virusscanners waar mogelijk.
Bronnen:
RTL Nieuws I Foto: Canva