Ga naar de inhoud

Noordwijk start met digitale parkeerschijf: verdwijnt de vertrouwde blauwe schijf?

Digitale parkeerschijf vervangt blauwe parkeerschijf

Het lijkt erop dat de blauwe parkeerschijf op termijn overal in Nederland verdwijnt. Gemeente Noordwijk zet de 1e stappen in die richting. Hoewel de ouderwetse parkeerschijf eenvoudig in gebruik is, bleek hij ook gevoelig voor fraude. Lees wat dit betekent voor jou.

De voordelen van de digitale parkeerschijf

In het verleden kon men met de ouderwetse parkeerschijf binnen een bepaalde tijd (meestal rond 2 of 3 uur) gratis parkeren in een (blauwe) zone. Het was dan wel mogelijk om de schijf (stiekem) een draai te geven. Veel mensen herkennen dit gedrag wel. Met de invoering van de digitale parkeerschijf is dit niet langer mogelijk. De digitale parkeerschijf die Gemeente Noordwijk nu introduceert is namelijk geen tastbaar object meer.

Dit is hoe het werkt: In plaats van de blauwe kaart te pakken en voor je raam te leggen gebruik je nu een parkeerapp. In die app geef je bij parkeren aan van wanneer tot wanneer je in de zone staat. Na deze toegestane periode moet je auto weg zijn of ga je betalen voor het langer parkeren. Pas na een bepaalde tijd mag je dan weer die paar uur gratis parkeren op dezelfde parkeerplek.

Stiekem je parkeerschijf doordraaien is niet meer mogelijk

Hoewel het op termijn niet meer mogelijk is de schijf stiekem door te draaien, lijkt het systeem gunstiger voor gebruikers. Je mag straks in een bepaalde gemeente bijvoorbeeld langer blijven staan wanneer je bijbetaalt voor de extra uren parkeren in een (blauwe) zone. Het gebruik van de parkeerapp maakt het ook gemakkelijker om boetes te voorkomen en te vermijden. Men hoeft niet meer naar de parkeerplek te lopen om de schijf te verzetten of de auto te verzetten.

Digitale parkeerschijf handig voor chaoten

De digitale parkeerschijf is vooral erg handig voor mensen met haast en types die snel nog even voor sluitingstijd de winkel inrennen. Die vergeten (veelal zonder opzet) hun kaart neer te leggen en komen er dan in de rij bij de kassa achter. De chaoten onder ons en de vrouwen in de overgang maken dit allemaal een keer mee. Dan kom je terug bij de auto met een paar leuke jurkjes in de uitverkoop en tref je een flinke parkeerboete aan onder je ruitenwisser. Voor deze groep mensen biedt de app zeker uitkomst.

Gemeente Noordwijk heeft al een proef gedraaid met een dergelijke scanauto’s in het verkeer. Wordt de digitale parkeerschijf straks de extra boa van ons parkeerbeheer?

Bron: TopGear Nederland.

Meer over: