
Langs de N206 bij Leiden-Zuid is onlangs een bijzonder project gestart: een dierenvoedselbos. Een plek waar egels, padden, mollen en insecten welkom zijn en zich thuis voelen. Met de hulp van de gemeente en een stichting is dit idee nu werkelijkheid geworden. Is dit een groeiende trend aan het worden? Lees snel verder.
Een veilige haven voor dieren nabij drukke wegen
Het idee voor dierenvoedselbossen komt van de 74-jarige Charlotte Icke-Lemmens, die bezorgd is over de uitbreiding van de wegen in haar buurt en de impact hiervan op dieren.
Het dierenvoedselbos bevindt zich naast de achtertuin van Charlotte. Het is een smalle strook grond met bijna 200 fruitboompjes zoals mispel, wilde appel en wilde kers. Aan de rand van de N206 groeien hogere bomen als eiken en populieren. Dit biedt dieren schuilplaatsen en voedsel. Er zijn plaatsen voor slakken, slangen en vogels. Insectenhotels en beschuttingen voor egels zijn al geplaatst, klaar om dieren te verwelkomen.
Een romantische aanpak voor nieuw thuis dieren
Charlotte Icke-Lemmens, die ooit betrokken was bij Noorder Dierenpark Emmen, maakt zich sterk voor biodiverse habitats. Ze vindt elke diersoort fascinerend, zelfs de meest onopvallende zoals oorwormen. Ter ondersteuning van de biodiversiteit heeft ze terracottapotjes gevuld met stro opgehangen als onderkomens voor deze insecten.
Ecologen enthousiast over dierenvoedselbossen
Ook ecologen zijn enthousiast over het project. Ze prijzen de gevarieerde aanpak die dierenvoedselbossen met zich meebrengen. Deze gebieden verbinden dieren met andere wilde plaatsen en helpen zo de biodiversiteit te vergroten. Elk stuk grond moet in de toekomst deel gaan uitmaken van dit grotere ecologische netwerk.
Financiering en ondersteuning voor voedselbossen
Het ontwikkelen van het dierenvoedselbos was niet zonder uitgaven. Steun kreeg Charlotte gelukkig van verschillende kanten. De provincie Zuid-Holland gaf financiële steun als compensatie voor bomenkap elders. Andere fondsen droegen bij voor materialen voor vrijwilligers. De gemeente zorgde voor de beschikbaarheid van de grond en een milieuvriendelijke aanleg.
De toekomst van dierenvoedselbossen
Niet alleen in Leiden, ook op andere plekken richten initiatiefnemers nu voedselbossen op. Deze projecten, vaak gefinancierd en uitgevoerd door lokale overheden en bewoners, bieden dieren een nieuwe habitat.
De initiatieven in deze gebieden richten zich op het aantrekken van diverse fauna zoals hazen, konijnen, insecten en vogels die profiteren van de geplante fruit- en notenbomen. Deze projecten dragen bij aan een landelijke beweging om de natuurlijke biodiversiteit te herstellen.
Dierenvoedselbossen zoals die in Leiden, en bijvoorbeeld Park Hitland, trekken niet alleen dieren aan, ze hebben ook een sociale dimensie. Vrijwilligers en bewoners uit de buurt werken samen aan het aanleggen en onderhouden van deze bossen. Dit zorgt niet alleen voor meer bewustwording over biodiversiteit, het versterkt ook de gemeenschapsbanden. Door samen te werken aan een ecologisch project raken mensen meer betrokken bij hun omgeving en ontstaat er een collectieve trots op de bijdrage aan de natuur.
Bekijk de video en lees daarna verder >>
Voedselbossen gebruiken voor educatie en bewustwording
Naast het versterken van de gemeenschap dienen dierenvoedselbossen ook als plek voor educatie en bewustwording. Scholen en natuureducatiecentra zien mogelijkheden om kinderen te onderwijzen over lokale flora en fauna.
Deze groene ruimtes bieden een praktische en interactieve manier om te leren over de biodiversiteit en de belang van natuurbehoud. Het stimuleert een nieuwe generatie om te waarderen en te zorgen voor de natuur om hen heen, wat cruciaal is voor het behoud van biodiversiteit in de toekomst.
Bronnen:
WNF, Park Hitland, CKZ Vandaag