Wanneer financiële moeilijkheden de overhand nemen, worden gezinnen geconfronteerd met hartverscheurende keuzes. Een van de eerste slachtoffers van zulke situaties zijn vaak onze huisdieren. Huisdieren maken deel uit van onze familie. Helaas zijn de kosten voor voer en basisbenodigdheden in een crisis soms niet te betalen.
Hier komt de dierenvoedselbank in beeld. Nog niet eerder van gehoord? Lees dan snel verder en help je huisdier aan eten, of tip anderen.
Wat is een dierenvoedselbank?
Een dierenvoedselbank werkt net zoals een reguliere voedselbank, alleen dan voor huisdieren. Het doel is om te voorkomen dat dieren noodgedwongen naar het asiel moeten of dat mensen hun dieren dumpen uit geldnood.
“En helaas, in Nederland zijn er steeds meer gezinnen die de hulp van anderen voor de verzorging en voeding van hun huisdieren nodig hebben, omdat ze hun hoofd niet meer boven water kunnen houden”, weet ook onze budgetcoach Jacoba Wallet.
Dieren met een speciaal dieet
Als je beseft dat huisdieren juist voor veel liefde, warmte en steun zorgen voor ouderen en zieke mensen, dan is het extra pijnlijk om te horen dat die dieren in asielen belanden, omdat juist die mensen anders niet meer rondkomen. Het ergste is nog wanneer een dier vanwege een chronische ziekte aan een speciaal dieet moet en om die reden ter adoptie is aangemeld.
Bij de gewone voedselbanken komt het het wel voor dat er dierenvoeding in het pakket zit. Daar zit veelal dan niet het voer bij wat zijn of haar hond nodig heeft.
“Gelukkig zijn er ook voedselbanken voor huisdieren”, weet onze besparingscoach. “Dat zijn de dierenvoedselbanken en dat weten veel mensen niet. Het is daarom goed om dat een keer uit te lichten hier op Startpagina.nl. Zeker nu met de dure feestdagen voor de deur. Ik weet dat vanuit mijn praktijk: het is soms schrijnend om te zien wat mensen moeten doormaken als ze geen geld meer hebben voor een bakje voer voor hun lieve huisgenoten!”
Hoe werkt een dierenvoedselbank?
De werking van een dierenvoedselbank is relatief eenvoudig. Er worden donaties van voer, accessoires en geld ingezameld via particulieren en bedrijven. Gezinnen die in aanmerking komen, ontvangen een voedselpakket dat past bij de behoeften van hun huisdier(en). Naast voedsel geven sommige dierenvoedselbanken ook advies over de verzorging van huisdieren. Dit systeem biedt een levenslijn voor dieren en hun eigenaren, die anders misschien geen andere opties meer zien.
Inleven in een gezin in financiële nood
Stel je voor: een gezin dat altijd goed voor zijn dieren heeft gezorgd, komt door onvoorziene omstandigheden – zoals baanverlies, scheiding, ernstige ziekte – plotseling in financiële problemen. De hond die jarenlang trouw aan hun zijde staat, of de kat die altijd lekker op schoot ligt te spinnen, heeft ook voeding en zorg nodig. Zonder hulp van buiten is de situatie niet te houden en het huisdier moet weg.
Een moeder die vanwege een ernstig ongeval met haar e-bike langdurig thuis kwam te zitten vertelt: “Ik moest kiezen tussen eten voor mijn 3 kinderen of voer voor onze bullmastiff Max. Dankzij de dierenvoedselbank hoef ik die keuze niet meer te maken. Zij helpen ons totdat ik weer kan werken.”
Kijk ook (terug): Het nieuwe seizoen ‘Waar doen ze het van?’ Met onze budgetcoach Jacoba Wallet.
Dit soort verhalen benadrukken het belang van de dierenvoedselbank en de positieve impact die deze heeft op gezinnen én hun huisdieren.
Welke hulp biedt de dierenvoedselbank nog meer?
Naast voedselpakketten bieden veel dierenvoedselbanken aanvullende diensten, zoals:
- Dierenbenodigdheden: Denk aan kattenbakvulling, speeltjes en manden.
- Medische ondersteuning: In sommige gevallen vertrekken dierenvoedselbanken basisvaccinaties of ontwormingskuren.
- Voorlichting en begeleiding: Advies over hoe je je huisdier zo goed mogelijk verzorgt met een krappe beurs.
Deze extra ondersteuning helpt eigenaren om langer voor hun huisdieren te zorgen en moeilijke beslissingen te voorkomen.
Hoe kun je in aanmerking komen voor hulp?
Om gebruik te maken van een dierenvoedselbank, moet je vaak aan bepaalde criteria voldoen, zoals:
- Een bewijs van financiële nood.
- Bewijs dat het dier al enige tijd in het gezin is (om misbruik te voorkomen).
- In sommige gevallen een doorverwijzing van een maatschappelijk werker.
Deze voorwaarden zorgen ervoor dat de hulp terechtkomt bij degenen die het écht nodig hebben.
Hoe kun jij bijdragen aan de dierenvoedselbank?
Heb je zelf geen financiële hulp nodig en help je graag mensen in nood? Wat zijn dan de manieren om anderen te helpen? Jacoba: “Veel dierenvoedselbanken zijn afhankelijk van donaties, kijk of je geld kunt storten voor een dierenvoedselbank bij jou in de buurt. Of help mee met het inzamelen en uitdelen van voedsel. Samen met vrienden, familie of collega’s kun je een verschil maken. en hoe meer mensen weten van het bestaan van de dierenvoedselbank, hoe beter. Dus deel deze informatie zeker via je eigen socials en bijvoorbeeld Facebook-groepen.”
Waarom is steun aan dierenvoedselbanken essentieel?
Het ondersteunen van een dierenvoedselbank heeft voordelen:
- Voor dieren: Minder dieren belanden in asielen of worden op straat gezet.
- Voor gezinnen: Het behoud van een geliefd huisdier kan emotionele steun bieden in moeilijke tijden.
- Voor de maatschappij: Een sterke gemeenschap zorgt voor elkaar, inclusief de dieren.
Jacoba tot slot: “Door het werk van deze organisaties te steunen, draag jij bij aan een wereld waarin mens en dier samen sterker staan.”
Tip: Start 2025 met financiële rust: maak een jaarplanning.
Zoek hulp als je financieel niet meer rond komt
Lukt het jou niet om uit de financiële problemen te komen? Neem contact op met Jacoba via info@walletsupport of neem contact op met het Nibud of een Sociaal Wijkteam in jouw gemeente.
Bron: Wallet Support | Hoofdfoto: Canva.