De goedkeuring van een zelfstandig houdverbod voor dierenmishandelaars is door de Tweede Kamer goedgekeurd. Dat is goed nieuws voor het dierenwelzijn in het algemeen.
De Dierenbescherimg is enorm blij met wat hiermee wordt bereikt: het tegengaan van dierenleed. Het verbod geldt voor daders van herhaalde dierenmishandeling en -verwaarlozing.
Doorbraak: Tweede Kamer keurt zelfstandig houdverbod goed
De Dierenbescherming heeft jarenlang gelobbyd voor deze maatregel en is verheugd over de positieve uitkomst. Tot op heden was het niet mogelijk om dierenbeulen zelfstandig een houdverbod op te leggen. Zelfs personen die herhaaldelijk dieren hebben mishandeld, konden nog steeds nieuwe dieren kopen en bezitten. Dit hiaat in de wetgeving heeft ertoe geleid dat mensen die aantoonbaar dierenleed veroorzaakten niet adequaat gestraft konden worden.
Mogelijkheid tot levenslang houdverbod
Het aangenomen wijzigingsvoorstel, gesteund door de VVD, Partij voor de Dieren (PvDD) en de PVV, maakt het zelfs mogelijk om een levenslang houdverbod op te leggen. De indieners verwachten dat dit voornamelijk een afschrikkende werking heeft en niet vaak daadwerkelijk wordt toegepast. Desalniettemin is het positief dat deze mogelijkheid nu beschikbaar is voor rechters. Daarnaast heeft de Tweede Kamer ook de straffen voor dierenmishandeling en -verwaarlozing verhoogd. Hogere boetes en gevangenisstraffen behoren nu ook tot de mogelijke maatregelen bij dierenmishandeling.
Dierenbescherming Nederland tot slot: “Hopelijk verloopt het wetgevingsproces voorspoedig, zodat de rechter het zelfstandig houdverbod snel kan opleggen, wanneer dierenmishandeling bewezen is. Laat het wetsvoorstel nu snel naar de Eerste kamer gaan voor spoedige behandeling.”
Wat te doen tegen dierenmishandeling?
Wat te doen tegen dierenmishandeling? Het antwoord is simpel: 114 bellen. Ook wanneer je een dier in nood ziet: bij een ongeluk, mishandeling of verwaarlozing, dan is dit het centrale nummer waar je een melding kunt doen. Dit nummer is 7 dagen in de week en 24 uur per dag bereikbaar tegen het lokale tarief. Mocht 114 om technische redenen niet bereikbaar zijn, bel dan het politienummer 0900-8844.
Wat is het meest mishandelde dier?
Wat is het meest mishandelde dier in Nederland? In de meeste gevallen betreft het honden en katten. Het gaat dan in de meeste gevallen om het eigen huisdier. Van de 10 mensen die hun huisdier mishandelen is het 7 van de 8 keer een mannelijke dierenbeul. Slaan en schoppen komt het meeste voor. Houd dus ogen en oren open, zeker zolang de wet nog niet in werking is.
Bron: Dierenbescherming, Politie en Wetenschap.