Ga naar de inhoud

Toenemend dierenleed in slachthuizen, boetes stagneren terwijl misstanden aanhouden

dierenleed-slachthuizen-boetes-hoger

In Nederland lijkt het dierenleed in slachthuizen hand in hand te gaan met een zorgwekkende stagnatie in boetes. Terwijl boetes voor andere overtredingen jaarlijks stijgen, blijven de sancties voor dierenleed vastgepind op 2500 euro sinds 2012. In dit artikel duiken we dieper in deze verontrustende realiteit en onthullen we schokkende misstanden in grote slachthuizen, waar gewonde dieren mishandeld worden en onvoldoende verdoofd voor het slachten.

Het onderzoekt toont tevens de vertraging in het implementeren van beloofde maatregelen, waardoor de effectiviteit van de huidige regelgeving in twijfel wordt getrokken.

Stagnerende boetes voor dierenleed in slachthuizen

In Nederland worden jaarlijks de boetes voor diverse overtredingen verhoogd, behalve voor dierenleed in slachthuizen. Dit blijkt uit onderzoek.

De boetes voor ernstige overtredingen van de Wet Dieren, zoals mishandeling en verkeerd doden, staan al 12 jaar (!) vast op 2500 euro per overtreding en zijn nooit gecorrigeerd voor inflatie.

Verkeersboetes wel gestegen

In dezelfde periode zijn verkeersboetes en andere bestuurlijke boetes wel aanzienlijk gestegen.

Politieke partijen, waaronder VVD, PVV, PvdA/GroenLinks en D66, uiten hun onbegrip over deze situatie. VVD-Kamerlid Thom van Campen stelt vragen bij de afschrikwekkende functie van deze boetes en pleit voor een herziening. Heel begrijpelijk, want het is natuurlijk belachelijk.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Gebrek aan inflatiecorrectie en vergelijking met andere boetes

Het ministerie van Landbouw is verantwoordelijk voor het vaststellen van de boetes. Zij geven aan dat het relatief veel tijd kost om een jaarlijkse inflatiecorrectie toe te passen op de boetes. Dit in tegenstelling tot boetes in andere sectoren. De boetes van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zijn aanzienlijk hoger.

Hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring wijst op het relatief lage niveau van de boetes voor slachthuizen. Bedrijven kunnen deze eenvoudig afhandelen. We wachten de aankondiging van het ministerie om voor de zomer met een voorstel te komen voor hogere boetes en een inflatiecorrectie met interesse af. Helemaal nu dit onderwerp in de media is gekomen, is er veel aandacht voor. Dierenbeschermingsorganisaties laten veel van zich horen. Dierenleed moet stoppen!

Onderzoek naar misstanden en dierenleed in slachthuizen

Een parallel onderzoek onthult voortdurende misstanden in grote slachthuizen. Gewonde dieren worden mishandeld en onvoldoende verdoofd voor het slachten, wat in strijd is met de regels voor dierenwelzijn. Slachterijen zoals Slachterij Gosschalk, Vion en Slachterij Amstelland staan in verband met herhaalde overtredingen, waaronder het gebruik van stroomstootapparaten en onvoldoende verdoving.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft na jarenlang procederen de namen van de betrokken slachthuizen, rapporten van bevindingen en opgelegde boetes openbaar gemaakt. Er zijn boetes gegeven voor het slaan en schoppen van dieren, misbruik van stroomstootapparaten en andere overtredingen. Ondanks deze boetes blijven de misstanden aanhouden, wat de effectiviteit van de huidige boetes in twijfel trekt.

Video: dierenmishandeling in slachthuizen

Waarschuwing: deze video kan schokkende beelden bevatten!

De tekst gaat verder onder de video >>

Vertraging in implementatie maatregelen

Ondanks de toezegging van de minister van Landbouw voor extra maatregelen vorig jaar, blijven de aangekondigde verboden op stroomstootapparaten en verplicht cameratoezicht ongerealiseerd. De vertraging is toegeschreven aan de noodzaak van verschillende adviezen voordat het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Deze vertraging roept vragen op over de effectiviteit van de huidige regelgeving en het vermogen van de overheid om adequaat op te treden tegen misstanden in slachthuizen. Het welzijn van dieren blijft hierdoor onvoldoende beschermd, ondanks beloften van verbeteringen en strengere maatregelen.

Meer over: