Patiënten in ziekenhuizen missen vaak hun huisdieren, die veel troost kunnen bieden tijdens ziekte. Vrienden en familie mogen op bezoek komen, maar dieren blijven meestal thuis. Een Limburgs ziekenhuis deed een proef met een speciaal dierenbezoekuur. Wordt dit ooit landelijk ingevoerd?
Experiment in Venlo
5 jaar geleden hield het VieCuri-ziekenhuis in Venlo een proef waarbij huisdieren op bezoek konden komen bij patiënten. Het ziekenhuis zag duidelijke voordelen, zoals dat patiënten opvrolijkten door het bezoek. Toch ondervonden ze organisatorische uitdagingen, zoals het gebrek aan een speciale ruimte met een aparte ingang voor de dieren. Hierdoor kreeg het experiment geen vervolg.
De tekst gaat onder het X-bericht verder >>
Dieren op bezoek in ziekenhuis: de behoefte is er, maar nog veel beren op de weg https://t.co/UVIdjIHcWu pic.twitter.com/0i4jgfppu0
— L1 Nieuws (@L1_Nieuws) July 12, 2024
Meer werk voor het personeel
Een ander probleem dat uit het experiment naar voren kwam, was de extra werkdruk voor het personeel. Om besmettingen te voorkomen, moest niet alleen de bezoekersruimte goed worden schoongemaakt na elk bezoek, ook het bed van de patiënt moest na een knuffelsessie met een huisdier worden verschoond. Daarnaast was begeleiding van een verpleegkundige noodzakelijk om zorg te kunnen bieden wanneer dat nodig was.
De tekst gaat onder de video verder >>
Initiatieven in Geleen en Heerlen
Bij Zuyderland in Geleen en Heerlen staat het onderwerp dierenbezoek op de agenda. In Geleen mogen patiënten die palliatieve zorg krijgen hun huisdier ontvangen na het bezoekuur, mits de beveiliging op de hoogte is gesteld. Hier wordt nu een protocol voor opgesteld dat na de zomer van kracht wordt. In Heerlen ligt dit ingewikkelder omdat patiënten samen op een kamer liggen, waardoor toestemming van de kamergenoot nodig is.
Belgisch-Limburgse ziekenhuizen
Het Ziekenhuis Oost Limburg in België heeft voorzieningen gemaakt op de locaties in Genk, Lanaken en Maaseik, zodat patiënten in de toekomst hun huisdier kunnen knuffelen. De gedachte achter dit project is dat huisdieren vaak een volwaardig deel van het gezin uitmaken en dierbezoeken van grote therapeutische waarde zijn.
Andersom hebben de dieren ook behoefte aan gezelschap van hun baasje. Bekijk dit ontroerende filmpje. De tekst gaat onder de video verder >>
Weert stelt afscheid mogelijk
In Weert krijgen terminale patiënten de kans om afscheid te nemen van hun huisdier in het Sint Jans Gasthuis. De woordvoerder benadrukt dat het belangrijk is om emotioneel waardevolle momenten mogelijk te maken. Voor deze bezoeken worden per geval afspraken gemaakt, aangezien er geen standaard ontmoetingsplaats is.
Bekijk deze aangrijpende beelden van een afscheid tussen baasje en hond. De tekst gaat onder de video verder >>
- Dieren rouwen ook. Wist je dat?
Dierondersteunde therapie biedt aanzienlijke voordelen
Naast directe bezoeken van huisdieren, verkennen sommige ziekenhuizen bredere dierondersteunde therapieën (AAT) om het welzijn van patiënten te bevorderen. Onderzoek heeft aangetoond dat interactie met dieren stressniveaus kan verlagen en gevoelens van geluk en ontspanning kan verhogen. Dit komt overeen met de ervaringen in ziekenhuizen waar huisdieren hun eigenaren bezoeken, wat wijst op een potentieel voor bredere toepassing van AAT in therapeutische omgevingen.
Uitdagingen en toekomstperspectieven
Ondanks de duidelijke voordelen staan ziekenhuizen voor tal van uitdagingen bij het implementeren van dierenbezoekprogramma’s of AAT. Zorgen over hygiëne, mogelijke allergieën en patiëntveiligheid vereisen zorgvuldige aanpak. Desalniettemin suggereren het groeiende bewijs van therapeutische voordelen en de toenemende vraag van patiënten en hun families dat deze initiatieven in de toekomst vaker kunnen voorkomen, mits de logistieke problemen effectief worden aangepakt.
Bron: 1limburg, DVHN