Ga naar de inhoud

Dieren en seks: zijn (hitsige) dieren beesten ‘in bed’?

Update:
Dieren en seks

De dierenwereld zit vol met verrassingen op het gebied van liefde en seks. Veel diersoorten hebben unieke paringsrituelen. Sommige dieren zijn monogaam, terwijl andere dieren polygame relaties hebben. Wat kunnen wij mensen hiervan leren?

Als het om relaties gaat, kunnen we nog best wat opsteken van de dieren – al was het maar hoe je het níét wilt.

Een nieuw perspectief

Quest, een wetenschappelijk tijdschrift en platform, gaat in op deze fascinerende vragen in hun nieuwe podcast ‘Beest in Bed’. Cabaretier Hans Teeuwen zou zich afvragen of dieren wel een bed hebben, maar deze podcast zoekt dieper naar de betekenis. Vanaf volgende week nemen Sterrin Smalbrugge en Quest-redacteur Vincent van Haaster ons mee op een interessante ontdekkingstocht.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Bijzondere feiten en verhalen dieren en seks

Sterrins bekendheid als reptielenexpert en haar deelname aan Expeditie Robinson maken haar een perfecte gids. Aan de hand van verhalen over flirtende blauwvoetgenten en losbandige libellen nemen zij ons mee in de geheimen van het dierenrijk. Koala’s kunnen zelfs een soa oplopen, en hyena-vrouwtjes hebben unieke kenmerken die verbazing wekken.

6 interessante feiten over dieren en seks:

  1. Paringsrituelen: Veel diersoorten hebben unieke paringsrituelen. Bijvoorbeeld, bepaalde vogels voeren complexe dansen of zang uit om een partner aan te trekken.
  2. Monogamie vs. Polygamie: Sommige dieren, zoals veel vogelsoorten, zijn monogaam en paren voor het leven, terwijl andere, zoals olifanten en sommige zoogdieren, polygame relaties hebben.
  3. Homoseksueel gedrag: Homoseksueel gedrag is waargenomen bij verschillende diersoorten, waaronder dolfijnen, chimpansees en pinguïns. Dit gedrag kan verschillende sociale of reproductieve functies hebben.
  4. Paringsseizoen: Veel dieren hebben specifieke paringsseizoenen, die vaak samenhangen met factoren zoals voedselbeschikbaarheid en weersomstandigheden.
  5. Sexuele dimorfisme: In sommige soorten zijn mannelijke en vrouwelijke dieren opvallend verschillend in uiterlijk, wat vaak helpt bij het aantrekken van een partner.
  6. Kopulatie: Bij sommige insecten, zoals de mantis, kan de vrouw de mannelijke partner tijdens of na de paring opeten, wat een unieke, zij het grimmige, dynamiek toevoegt aan hun voortplantingsgedrag.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Relaties en lessen van dieren en seks

De podcast onderzoekt hoe dieren hun liefdesleven aanpakken en welke lessen wij hiervan kunnen leren. Stelletjes die worstelen met hun relatie kunnen inspiratie halen uit de prairiewoelmuis, die monogamie spannend houdt. En als homoseksualiteit als iets vreemds wordt gezien, bewijzen pinguïns, zwanen en bonobo’s het tegendeel.

Seks en liefde zijn universeel, ook in het dierenrijk

Sterrin en Vincent wijzen erop dat alle wezens, inclusief mensen, op zoek zijn naar verbinding. De podcast, beschikbaar vanaf 4 november, belooft niet alleen te vermaken maar ook waardevolle inzichten te bieden in de wereld van dierlijke romances.

Podcast ‘Beest in Bed’

Gedragspatronen in het dierenrijk

  • Het observeren van gedragingen zoals de versiertrucs van blauwvoetgenten laat zien hoe belangrijk vertoon en intelligentie zijn in de dierenwereld.
  • Niet alleen bij vogels, maar ook andere dieren zoals de impopulaire mannetjeskanariepiet die na enige training in het openen van een doosje een hit werd onder de vrouwtjes.
  • Dit benadrukt dat intelligentie een cruciale rol speelt in het aantrekken van een partner, iets dat wij mensen ons ook kunnen aantrekken in sociale interacties.

Lees ook: help mijn hond zit vast na het paren.

Versiertruc van blauwvoetgenten

Bekijk de truc hieronder in de video en lees verder >>

Monogamie en relatiebeheer

Naast de amoureuze escapades, vertegenwoordigt de dierenwereld ook verschillende stijlen van commitment. Bijvoorbeeld knobbelzwanen en bevers, die levenslange partnerschappen aangaan, waaruit wij kunnen leren hoe belangrijk stabiliteit en vertrouwen in relaties kunnen zijn.

Het maakt ons erop attent dat hoewel monogamie niet altijd de norm is, het binnen bepaalde kaders in de dierenwereld net zo waardevol kan zijn als in de menselijke wereld.

Lees ook: open relaties steeds populairder.

Bronnen:

Metro, psyochologiemagazine, Quest I Hoofdfoto: Canva

Meer over: