Ga naar de inhoud

Waarom diepe slaap zo belangrijk is (en hoe je deze verbetert)

In samenwerking met:

Ben jij vaak moe, ondanks dat je gewoon de hele nacht slaapt? Dan is er misschien iets mis met de kwaliteit van je slaap: hoeveel diepe slaap je hebt gehad. We leggen uit hoe je je diepe slaap verbetert.

En welke dingen je beter niet kunt doen om je diepe slaap te verbeteren. 

Fasen van de slaapcyclus

Heb je ooit van de slaapcyclus gehoord? Deze cyclus bestaat uit verschillende fasen die je gedurende de nacht doorloopt. Binnen één nacht herhaal je de cyclus meerdere keren, want hij duurt in totaal zo’n anderhalf uur. De kwaliteit van je slaap, en hoe goed je uitrust, hangt af van hoe goed je alle fasen van de slaapcyclus doorloopt. Zo ziet zo’n cyclus eruit:

  1. Inslaapfase: in deze fase dommel je in en zweef je tussen waken en slapen. Je hoort de geluiden om je heen nog wel, maar je hersenactiviteit wordt minder.
  2. Lichte slaap: deze fase duurt ongeveer een halfuur, en bestaat uit een lichte slaap. Je wordt minder snel wakker van geluiden. Dit is de fase die je beleeft als je een kort dutje doet. Je wordt mentaal ontspannen wakker, je bent niet echt uitgerust.
  3. Overgangsfase: de overgangsfase naar de diepe slaap duurt zo’n 5 minuten. In deze fase wordt de hartslag naar beneden gebracht en wordt de ademhaling dieper en zwaarder, en ook ontspannen de spieren. Dat ontspannen van de spieren kans soms zo plotseling gaan, dat je het gevoel hebt dat je valt. Ooit wel eens ervaren?
  4. Diepe slaap: de diepe slaap duurt zo’n 20 minuten en zorgt ervoor dat we fysiek uitrusten en herstellen. De spieren doen helemaal niets meer en we maken allerlei stoffen aan die lichamelijk herstel bevorderen.

Droom- of REM-slaap: tijdens de REM-slaap worden onze hersenen juist weer heel actief, en gaan we mentaal uitrusten en herstellen. We verwerken gebeurtenissen en emoties en slaan onze herinneringen op de juiste plekken op. In deze fase dromen we ook, ongetwijfeld omdat onze hersenen aan het ‘archiveren’ zijn. De spieren blijven echter ontspannen en het lichaam blijft daarom uitrusten. Deze fase duurt ongeveer een kwartier en we zijn in deze fase ook het moeilijkst te ontwaken.

Waken: na de REM-slaap word je onbewust even kort wakker, waarna de cyclus opnieuw begint.

Niet uitgerust?

Ben je na het slapen nooit echt goed uitgerust? Dat kan komen doordat je niet goed in de belangrijkste slaapfases komt: de diepe slaap en de REM-slaap. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het dat je je niet veilig of comfortabel voelt in de omgeving waarin je slaapt, je kunt veel stress hebben, last hebben van hormonale disbalans, de verkeerde temperatuur hebben of je hebt te veel alcohol gedronken. Dit alles beïnvloed namelijk hoe goed jouw lichaam en brein kunnen ontspannen. Op de lange termijn kan het echter veel problemen opleveren als je niet in je diepe slaap komt. Je raakt lichamelijk niet alleen vermoeid, maar kunt ook mentaal problemen krijgen, omdat je hersenen niet genoeg de kans krijgen om te herstellen.

Emmasleep-pocketvering
Emmasleep-pocketvering

Kies het juiste matras

Om wel goed in je diepe slaapfase te komen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Het is allereerst ontzettend belangrijk dat je in een veilige en comfortabele omgeving gaat slapen. Je lichaam moet volledig kunnen ontspannen om in de diepe slaapfase te komen. Lig jij op een oncomfortabel matras, waardoor niet al jouw spieren in ruststand komen, dan ontspan je niet goed. Ook matrassen die jouw lichaamstemperatuur niet goed afvoeren, kunnen ervoor zorgen dat het te warm wordt en je ontwaken uit een diepe slaap. Kies daarom voor een matras én matrastopper die jouw diepe slaap optimaliseren.

Zo heeft Emma Sleep speciaal hiervoor de Emma Diamond Topper ontwikkelt. Dit is een schuimlaag van 8 centimeter die je bovenop je matras legt. Dit schuim ondersteunt jouw lichaam op de juiste plekken zonder dat het te hard wordt, waardoor je spieren goed kunnen ontspannen. Nóg belangrijker is dat de Topper je temperatuur reguleert. In plaats van warmte vast te houden, absorbeert het jouw lichaamswarmte en voert het af. Zo blijft jouw lichaamstemperatuur stabiel en word je niet midden in een onbedoeld cyclus wakker van een te hoge temperatuur.

Andere tips voor een diepe slaap:

  1. Eet niet te laat op de avond
  2. Zorg voor een kamertemperatuur rond de 18 graden Celcius
  3. Kijk een uur voor het slapengaan niet naar beeldschermen en drukke films
  4. Minimaliseer geluid en licht
  5. Ga met zo min mogelijk stress naar bed door te mediteren of lezen voor je gaat slapen
  6. Beweeg overdag genoeg en kom genoeg buiten
  7. Drink geen alcohol voor het slapengaan

Diamond Topper proberen?

Bij Emma Sleep mag je 100 nachten gratis proefslapen met jouw aankoop, waarna je mag besluiten of je hem wil houden of niet. Zo kun je uitproberen of de Diamond Topper iets voor jou is! En ook goed om te weten: ga je voor het hele pakket met de Emma Boxspring Deluxe, dan krijg je de Diamond Topper gratis erbij.

In samenwerking met:

Meer over: