We merken allemaal dat boodschappen doen geen feestje meer is, vooral als je bij de kassa belandt. Extra vervelend is het voor de mensen die een speciaal – vaak kostbaar – dieet volgen. Voor consumenten met een allergie of bepaalde voedselintolerantie zoals melk, eieren, graanproducten is het echt schrikken aan de kassa.
Wist jij dat, als jouw dieet op de dieetlijst van de Belastingdienst staat, je mogelijk een deel van je dieetuitgaven kunt aftrekken? Het kan zomaar oplopen tot teruggave van 1000 euro. Lees verder voor meer informatie over aftrekbare dieetkosten.
Profiteren van verlagen van dieetkosten
Van glutenvrije tot lactosevrije diëten, de kosten van speciale voedingsmiddelen en supplementen kunnen snel oplopen, zeker nú met de hoge inflatie. Neem bijvoorbeeld glutenvrije broodjes, lactosevrije dranken of voedingssupplementen. Deze producten zijn vaak een euro duurder per product. Gelukkig is er een koopkrachtherstel door loongroei. Helaas profiteren de mensen met AOW en met een klein pensioen daar niet van. Voor deze mensen kan het verlagen van de dieetkosten via de aangifte 2022 toch dat beetje verschil maken.
Dieetkosten moeten voortvloeien uit een medische indicatie
Om de kosten voor je dieet te verlagen moet het dieet wel voortvloeien uit een medische indicatie die je hebt gekregen via een specialist. Daarnaast moet je dieet typering ook voorkomen op de dieetlijst van de Belastingdienst. Neem als voorbeeld een algemene aandoening zoals levercirrose met complicaties. Mensen met deze ziekte kunnen 650 euro aan ziektekosten opvoeren als ze een eiwit-verrijkt en sterk zoutbeperkt dieet volgen. Nog een voorbeeld: mensen met COPD hebben een luchtweginfectie en kunnen voor hun energieverrijkte en eiwit-verrijkte dieet een bedrag een belastingverlaging krijgen van 400 tot 500 euro. Het is zeker de moeite waard om uit te zoeken of jouw dieet op de lijst van de Belastingdienst staat.
Bewaar je bonnen om dieet aan te tonen
Om kosten te declareren moet je bonnen of facturen bewaren. Hiermee kun je aantonen dat je de kosten hebt gemaakt. Bewaar de bonnetjes of facturen daarom goed. De andere optie is je arts of diëtist te vragen een verklaring te verstrekken waarin bevestigd staat dat je het dieet om medische redenen volgt en dat het op de dieetlijst van de Belastingdienst staat.
Tegemoetkoming in dieetkosten kan elk jaar verschillen
Houd er rekening mee dat het bedrag dat je aftrekt afhankelijk is van het jaar waarin je de kosten hebt gemaakt. De fiscus publiceert elk jaar een nieuwe dieetlijst met de bijbehorende aftrekbare bedragen. Kijk voor meer informatie over het aftrekken van dieetkosten op de website van de Belastingdienst of raadpleeg jouw eigen belastingadviseur.
Bron: Belastingdienst