Ga naar de inhoud

Diamanten op grote schaal vervalst: hoe herken je fraude met sjoemeldiamanten?

Update:
Diamanten op grote schaal vervalst

Diamanten worden vaak vervalst om hun waarde kunstmatig te verhogen. Dit maakt het lastig om echte diamanten van neppe te onderscheiden. Wat kun je doen als je het vermoeden hebt dat je een vervalste diamant in het bezit hebt?

Interne kleurverbetering

Bruine diamanten worden vaak intern behandeld om hun kleur te verbeteren. Grote apparaten behandelen de diamant onder hoge druk, wat de waarde sterk verhoogt. Zonder melding hiervan is het strafbaar omdat het de koper misleidt.

Detectie van sjoemeldiamanten

Gelukkig bestaan er apparaten die deze behandelingen kunnen detecteren. In Antwerpen, de diamanthoofdstad, staat zo’n apparaat. Wanneer er een vermoeden is dat een diamant is bewerkt, dompelt men de steen onder in stikstof en voert men metingen uit om bewerking te bevestigen.

Natuurlijke en synthetische diamanten

Het kleurloos maken van diamanten is alleen mogelijk bij bepaalde types. Bij natuurlijke diamanten wordt per batch van honderden stenen misschien een stuk of 8 op deze manier bewerkt.

Criminelen proberen ook te frauderen met synthetische diamanten, die in een fabriek zijn gemaakt. Vorig jaar was de helft van de verkochte diamanten in de Verenigde Staten synthetisch. Dit is geen probleem als de koper hiervan op de hoogte is, maar wel als de koper denkt een natuurlijke diamant te kopen.

Laserinscripties en vervalsingen

Om vervalsingen te voorkomen, zijn diamanten vaak voorzien van een laserinscriptie. Deze inscriptie bevat een unieke code die overeenkomt met een echtheidscertificaat met informatie zoals de kwaliteit, het karaat en de zuiverheid van de diamant.

Echter, ook deze laserinscripties worden vervalst. Er zijn plekken in de wereld waar men deze inscripties kan namaken, wat het vertrouwen van de consument ondermijnt.

NPORadio1: diamanten worden op grote schaal vervalst

Bekijk de uitzending hieronder terug >>

Gevolgen voor de markt

Door de vele vervalsingen raakt het vertrouwen van consumenten beschadigd. Dit heeft invloed op de gehele markt, want kopers durven minder snel te investeren in diamanten. Zowel natuurlijke als synthetische diamanten moeten daarom zorgvuldig gecontroleerd worden om de integriteit van de markt te waarborgen.

Lees ook: Heb je oude sieraden liggen? Niet weggooien: dit kun je er nog mee doen

De rol van certificering in de diamantindustrie

Certificering speelt een cruciale rol in het waarborgen van de authenticiteit en kwaliteit van zowel natuurlijke als synthetische diamanten. Certificaten, uitgegeven door gerenommeerde instituten zoals het HRD Antwerp en het Nederlands Edelsteen Laboratorium, bevatten gedetailleerde informatie over de diamant, inclusief het karaatgewicht, de zuiverheid, de kleur en de slijpvorm.

Deze certificaten bieden kopers een zekerheidsmaat voor de echtheid van hun aankoop en helpen de markt te reguleren door vervalsingen tegen te gaan.

Bewustwording en toekomstige ontwikkelingen

De opkomst van technologische middelen heeft ook geleid tot nieuwe manieren om diamanten te verifiëren en vervalsingen te detecteren. Behalve de traditionele methoden zoals stikstofonderdompeling, worden er steeds meer geavanceerde technieken ontwikkeld om zelfs de kleinste afwijkingen en vervalsingen op te sporen.

Er zijn initiatieven om een wereldwijde database van diamantcertificaten op te zetten, wat het voor consumenten makkelijker maakt om de herkomst en echtheid van hun diamanten te verifiëren. Deze ontwikkelingen zijn essentieel voor het herstel en behoud van vertrouwen in de diamantmarkt.

Nog even verder lezen? Meesteroplichters door de eeuwen heen, ontelbaar veel in alle soorten en maten

3 methodes om vervalste diamanten te herkennen

Bekijk de video’s (Engelstalig) hieronder >>

Bronnen:

wnl, NPORadio1

Meer over: