Er dreigt een diabetescrisis. Meer dan 1,4 miljoen mensen in Nederland lopen risico om diabetes type 2 te krijgen. Dat toont onderzoek van de Maastricht University aan. Het Diabetes Fonds schrikt van de hoge uitkomst want het aantal is hiermee sinds 2018 gestegen met 300.000 mensen.
Wat zijn de oorzaken?
“Als we niets doen, komt er straks een diabetesgolf op ons af”, waarschuwt Diena Halbertsma, directeur van het Diabetes Fonds. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet goed op insuline. De bloedsuikerwaardes zijn te hoog. Het wordt veroorzaakt door onder meer te weinig lichaamsbeweging, obesitas, ongezond eten en roken. Ook erfelijkheid en ouderdom spelen een rol.
Symptomen diabetes type 2
Wie suikerziekte krijgt en er niets aan doet, kan hart- en vaatziekten, nierschade en oogproblemen krijgen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen vaak niet weten dat ze prediabetes hebben. De symptomen zijn soms moeilijk te herkennen en in bepaalde gevallen zelfs bijna onzichtbaar. Indien je wel klachten ervaart, sluiten die vaak aan op de kenmerken van diabetes type-2. De meest voorkomende symptomen van diabetes type 2 zijn:
- Dorst
- Vaak plassen
- Vermoeidheid
- Rode, branderige ogen
- Wazig of dubbel zien
- Jeuk
Gezondheidsrisico’s diabetes type 2
Mensen die uit het voorstadium van diabetes type 2 – prediabetes genaamd – komen en diabetes type 2 krijgen, komen daar moeilijk van af. Indien prediabetes leidt tot diabetes type-2, brengt dat grote gezondheidsrisico’s met zich mee zoals:
- Hart- en vaatziekten
- Oogaandoeningen
- Infecties
- Voetproblemen
- Zenuwbeschadigingen
Dit is een greep uit de vele mogelijke gevolgen van type-2. Het Diabetes Fonds vindt het daarom belangrijk dat de aandoening serieus wordt genomen.
Hogere bloeddruk en hoog cholesterol
Bij prediabetes zijn de bloedglucosewaarden hoger dan normaal en je lichaam neemt minder insuline op. Dat gaat vaak gepaard met een hogere bloeddruk en een hoog cholesterol. Als iemand prediabetes heeft, neemt het risico op type-2 sterk toe. Gemiddeld blijven mensen 10 jaar in het voorstadium hangen voordat ze uberhaupt type-2 krijgen. Weten dat je risico loopt, voordat je de diagnose krijgt. Op tijd erbij zijn, betekent de schade nog kunnen beperken en de ziekte mogelijk voorkomen.
Naar de huisarts
De huisarts kan door middel van een bloedglucosetest controleren of je prediabetes hebt. Voor een type-2-diagnose is een test meestal genoeg, maar om prediabetes te constateren zijn verschillende controles nodig, omdat de bloedglucosewaarden per moment kunnen verschillen. Niet iedereen ziet echter de ernst in van de situatie en daarom wordt een bezoek aan de dokter vaak overgeslagen.
Buik vol van adviezen
“We lijken onze buik vol te hebben van de leefstijladviezen, maar toch zijn ze in dit geval belangrijk”, zegt Halbertsma. Met een gezond eet- en beweegpatroon wordt het risico op prediabetes volgens het Diabetes Fonds met de helft verkleind. Stoppen met roken en drinken levert ook een groot positief effect op. Veel stress en slecht slapen zijn negatieve factoren. Met ontspanningstechnieken als meditatie of yoga kun je dit beheersen.
Lees verder onder video >>
Diabetes type-2 betekent geen doodvonnis
Diabetes type-2 is in veel gevallen geen doodvonnis, maar de veranderingen in het leven van diabetespatienten zijn desalniettemin ingrijpend. Dit betekent allereerst een beperkte inname van suikerhoudende dranken en voedingsmiddelen. Vaak krijg je ook medicijnen voorgeschreven en dien je regelmatig je bloedsuikerspiegel te controleren. Bij type-2-diagnose wordt het extra belangrijk om gezond te leven. “Ook als je al diabetes hebt, kan een gezonde leefstijl leiden tot minder gezondheidsproblemen”, aldus Halbertsma.
Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.
Bronnen: Diabetes Fonds, Maastricht University. Foto: Vadimgushva (Canva)