Ga naar de inhoud

Deurmatten: alles wat je moet weten over de aanschaf en onderhoud van de deurmat

Deurmatten

Deurmatten zijn onze voetvegen, en tegelijkertijd een zeer essentieel onderdeel van ons huis. Je denkt dat er niets mis kan gaan met een gewone deurmat? Vergeet het maar. Er zitten heel slechte matten tussen. Saai zijn ze tegenwoordig ook niet meer.

In dit artikel behandelen we alles wat je moet weten over verschillende deurmatten, van het kopen tot het onderhouden ervan.

Waarom een goede deurmat belangrijk is

Een deurmat heeft een belangrijke functie: het houdt vuil en vocht buiten en helpt je vloer schoon te houden. Een goede deurmat zorgt ervoor dat steentjes, zand en ander vuil niet je huis binnenkomen. Dit voorkomt schade aan je vloer en vermindert de hoeveelheid schoonmaakwerk in huis.

Voordelen van een goede deurmat:

  • Vuil en vocht buiten houden: Door een effectieve deurmat te gebruiken, blijft je vloer schoner en droger.
  • Bescherming van de vloer: Harde deeltjes zoals steentjes veroorzaken krassen en slijtage op je vloeren.
  • Verlengen van de levensduur van je vloer: Minder vuil en vocht betekent minder slijtage.
  • Esthetisch aantrekkelijk: Een mooie deurmat draagt bij aan een warm welkom voor je gasten.

(Foto: IT Stock Free/Canva)

Verschillende deurmatten: welke past bij jou?

Er zijn diverse soorten deurmatten op de markt, elk met hun eigen specifieke kenmerken en voordelen. Hier zijn enkele populaire types deurmatten:

1. Kokosmatten

Een mooie kokosmat, van kwaliteit, is gemaakt van natuurlijke kokosvezels en is zeer effectief in het verwijderen van vuil van schoenzolen dankzij de harde borstels. Deze matten hebben vaak een open structuur waardoor vuil gemakkelijk wegvalt.

2. Droogloopmatten

Droogloopmatten zijn ontworpen om vocht van schoenen te absorberen. Deze matten zijn meestal gemaakt van katoen of microvezel en zijn ideaal voor binnengebruik. Ze houden je vloer droog en voorkomen dat voetafdrukken door het huis worden verspreid.

3. Schoonloopmatten

Schoonloopmatten combineren de eigenschappen van zowel kokosmatten als droogloopmatten. Ze verwijderen vuil en nemen vocht op, waardoor ze zeer veelzijdig zijn.

4. Rubbermatten

Rubbermatten zijn duurzaam en weerbestendig, ideaal voor buitengebruik. Ze hebben vaak een open structuur die ervoor zorgt dat vuil en steentjes meeneemt en niet blijven liggen op de mat.

Waarop te letten bij het kopen van een deurmat?

Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat je de juiste deurmat koopt.

Materiaal

Het materiaal van de mat bepaalt hoe goed deze vuil en vocht opvangt en hoe gemakkelijk de mat schoon te maken is. Kokos, katoen, rubber, vinyl en PVC zijn veelvoorkomende materialen. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van de plaats van gebruik.

Grootte en vorm

Deurmatten zijn verkrijgbaar in standaard maten, maar kan je ook op maat laten maken. Het is belangrijk dat de mat groot genoeg is om effectief vuil en vocht van schoenen te verwijderen.

Functionaliteit

Voor buiten is een robuuste rubbermat geschikt, terwijl binnen een droogloopmat beter werkt.

Onderhoud

Een mat die gemakkelijk schoon te maken is, gaat langer mee. Matten met een open structuur zijn vaak eenvoudiger schoon te maken omdat vuil en steentjes door de gaten vallen.

Esthetiek

Kies een mat die past bij de stijl van je entree. Een beige mat geeft bijvoorbeeld een warme uitstraling en biedt een warm welkom aan je gasten. Je kan ook kiezen voor een mat in de kleur van je vloer te nemen, zodat de mat juist wegvalt in het geheel.

Bekijk de video en lees daarna verder >>

Onderhoud van deurmatten

Goed onderhoud verlengt de levensduur van de matten aanzienlijk. Het onderhoud van je deurmat is cruciaal voor de levensduur en effectiviteit ervan. Hier zijn enkele tips om je deurmat in topconditie te houden:

  • Regelmatig uitkloppen: Klop vooral kokosmatten en rubbermatten met een open structuur goed en regelmatig uit, om opgehoopt vuil te verwijderen.
  • Stofzuigen: Droogloopmatten en schoonloopmatten maak je regelmatig schoon met de stofzuiger voor diepere reiniging. Om de levensduur van deurmatten te verlengen, is ons advies: stofzuig de mat 2 keer per week, vooral bij intensief gebruik. Een stofzuigermond met roterende borstels is het meest effectief. Losliggende matten buiten uitkloppen is ook goed.
  • Schoonmaken met water: Droogloopmatten kan je ook met water schoonmaken. Bijvoorbeeld met een hogedrukreiniger. Hardnekkige vlekken wel vooraf behandelen en zorg ervoor dat de mat volledig droog is voordat je deze teruggeplaatst, zo voorkom je schimmelvorming.
  • Reinigen: Afhankelijk van het materiaal kun je sommige matten wassen in de wasmachine. Controleer altijd de reinigingsinstructies (wasvoorschriften staan vaak op de labels van deurmatten) van de fabrikant.
  • Drogen: Zorg ervoor dat de mat volledig droog is voordat je hem weer op zijn plaats legt om schimmel en geurtjes te voorkomen.

Waar kun je deurmatten kopen?

Deurmatten zijn verkrijgbaar in een breed scala aan online winkels. Van gespecialiseerde webshops tot bouwmarkten en warenhuizen, het assortiment deurmatten is groot. Populaire opties zijn onder andere bouwmarkten, woonwinkels en online retailers. Je kan een mat al kopen vanaf 5 euro en er zijn matten die 100-den euro’s kosten.

Een deurmat is een kleine investering die een grote impact heeft op de netheid en het uiterlijk van je huis. Of je nu kiest voor een kokosmat met harde borstels, een vochtabsorberende droogloopmat of een veelzijdige schoonloopmat, het is belangrijk om een mat te kiezen die voldoet aan jouw specifieke behoeften.

  • Koop nooit alleen een deurmat voor buiten of binnen. Leg altijd een buiten- en een binnenmat neer bij de buitendeur. Zo zorg je ervoor dat je eerst het meeste vuil onder je schoenen op de buitenmat afveegt. Het restant vuil dat nog blijft zitten onder je schoeisel veeg je er dan binnen af.

Deurmatten met slijtvaste prints trend

Naast de traditionele deurmatten zijn er tegenwoordig ook matten met slijtvaste prints de trend. Ze zijn er in verschillende vormen en stijlen. Een saaie entree is echt niet meer nodig. Neem een deurmat die bij binnenkomst een glimlach op je gezicht tovert.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Geef persoonlijkheid aan je interieur met een warm welkom bij de entree. En door je mat goed te onderhouden, zorg je ervoor dat deze zijn belangrijke functie blijft vervullen.

Tot slot: let ook goed op de kwaliteit en de gegeven garantie. Zo zijn er matten met 5 jaar garantie. Kwalitatief hoogwaardige deurmatten nemen veel meer vuil op (tot wel 95% van het vuil en vocht) dan goedkope matten, wat de levensduur van de achterliggende vloer in je huis aanzienlijk verlengt.

Bron en foto’s: Funqy_art.

Meer over: