Ga naar de inhoud

Hoe kan je dementie herkennen? De 10 symptomen

Dememtie. Bron: © Canva. Dementie: hoe herken je dat? 

Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes, waaronder Alzheimer en Parkinson. Patiënten die aan dementie leiden hebben moeite met praten, onthouden, en begrijpen. Wat houdt dementie precies in en waaraan kun je dementie herkennen? 

‘Ik lijk wel dement’, is vaak de eerste gedachte die in je opkomt als je weer eens iets vergeet.  Hoe weet je nu wanneer er echt iets aan de hand is? Misschien horen geheugenproblemen wel bij het ouder worden of bij de overgang? Men spreekt van dementie als de hersenen zijn aangetast en je signalen daardoor niet goed kunt verwerken. Dit kan zowel geestelijke als lichamelijke klachten met zich meebrengen. 

De eerste signalen van dementie

De eerste signalen van dementie – gebrek aan focus, slapeloosheid en vergeetachtigheid – kunnen al in een vroeg stadium opgemerkt worden. Al wordt het gemakkelijk, en soms niet onterecht, aangezien voor de symptomen van een burn-out, hormoonstoornis, vitaminetekort of depressie.

Zeker wanneer je nog niet op leeftijd bent, aangezien 8 procent van de mensen boven de 65 jaar, 25 procent boven de 80 jaar en 40 procent boven de 90 jaar dementie heeft.

Herkennen van dementie op jonge leeftijd

Dementie op jonge leeftijd komt voor bij ongeveer 15.000 mensen in Nederland onder de 65 jaar. In plaats van geheugenproblemen, vallen vaak gedragsveranderingen en moeite met plannen op. Mensen kunnen geïrriteerd raken, zich terugtrekken uit sociale contacten en moeite hebben met communicatie.

De oorzaken variëren van genetische factoren tot hersenbeschadiging of neurodegeneratieve aandoeningen. Vroege herkenning van symptomen helpt bij het stellen van een diagnose en het organiseren van zorg.

Lees ook: Dementie groeit.

Symptomen van dementie

De verschijnselen van dementie kunnen per persoon én per ziekte verschillen. Welke symptomen er precies optreden, wordt bepaald door de aard, plaats en ernst van de afwijkingen in de hersenen. Het helpt ook niet mee dat we mogelijke signalen het liefst bagatelliseren of wegwuiven: ‘Iedereen vergeet wel eens wat, toch?’ of ‘Ik ben gewoon een beetje te druk’. 

Meest voorkomende symptomen van Alzheimer:

  1. In toenemende mate dingen vergeten
  2. Herinneringen verliezen
  3. Niet meer op namen en woorden kunnen komen
  4. Vaak dezelfde vragen stellen
  5. Dingen onafgemaakt laten
  6. Geen besef meer hebben van tijd en plaats
  7. Spullen eerder kwijtraken en op onlogische plekken leggen
  8. Minder deelnemen aan sociale activiteiten
  9. Veranderen in gedrag en karakter
  10. Slaapproblemen en onrust ervaren

De meest voorkomende vorm van dementie

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Maar liefst 65 procent van de dementiepatiënten lijdt aan Alzheimer. Het is een feit dat de kans op dementie, en vooral op de ziekte van Alzheimer, sterk toeneemt als je ouder wordt. Hoewel er nog geen medicijn is om dementie te genezen, zijn er wel middelen die het proces kunnen vertragen. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe beter, want dan kan de ziekte nog gestabiliseerd of verzacht worden. Bovendien heb je tijd om ermee om te leren gaan, wat van onschatbare kan zijn.

Lees ook: Omgaan met dementie.

De tekst gaat onder deze video verder>>

Een test om dementie te herkennen

Herken je de symptomen van dementie bij jezelf of een ander? Je kunt – ook bij twijfel – altijd langsgaan bij de huisarts en een MMSE test doen. De MMSE (mini-mental state examination) test het geheugen, taalvermogen en concentratievermogen van iemand met geheugenproblemen.

Mocht de uitslag tegenvallen, ben je er misschien nog vroeg bij. En mocht het meevallen, hoef je je daar in ieder geval niet meer druk om te maken. Je kunt ook een online test doen via de website van Alzheimer Nederland, om binnen een paar minuten te kijken hoe je geheugen ervoor staat.   

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij klachten altijd een arts.

Bronnen:

Alzheimer Nederland, CZ

Meer over:

Reacties zijn gesloten.