Ga naar de inhoud

Verdien geld met jouw overtollige zonnestroom

Zonnepanelen delen

Zonnepanelenbezitters in Nederland kunnen vanaf deze zomer geld verdienen door hun teveel opgewekte stroom te delen met anderen. Dankzij de nieuwe energiewet mogen particulieren hun overtollige zonnestroom rechtstreeks delen met vrienden en familie. Dit betekent een kans voor zonne-energiebezitters om hun energiekosten te verlagen en zelfs een extra inkomen te genereren.

Je kunt jouw stroom namelijk verkopen aan anderen, wat voordelig kan uitpakken voor beide partijen.

Hoe werkt het?

Het principe van stroom delen is vrij eenvoudig. Als je meer energie opwekt dan je zelf verbruikt, kun je die verkopen aan anderen. Dit gebeurt vaak tegen een lagere prijs dan die van grote energiebedrijven, waardoor kopers ook goedkoper uit zijn. Het is een win-winsituatie: jij verdient wat extra’s en de koper bespaart op zijn energierekening.

Lees ook: Einde salderingsregeling voor zonnepanelen in zicht.

De tekst gaat onder het X-bericht verder >>

Voordelen van het verkopen van zonnestroom

Naast het financiële voordeel is het delen van zonnestroom ook milieuvriendelijk. Door zelf opgewekte duurzame energie te delen, draag je bij aan een groenere samenleving. Bovendien kunnen nieuwe regelingen en technologieën in de toekomst het proces nog efficiënter en gebruiksvriendelijker maken voor consumenten.

Wat zijn de verwachtingen?

De verwachting is dat deze nieuwe energiewet leidt tot een toename in de populariteit van zonnepanelen. Meer mensen raken geïnteresseerd in het investeren in zonne-energie, omdat het hen de mogelijkheid biedt niet alleen hun energierekeningen te verlagen, maar ook extra inkomsten te genereren.

Energiecoöperaties: een alternatieve manier om zonnestroom te delen

Naast direct delen via de nieuwe energiewet, biedt het oprichten van een energiecoöperatie een andere interessante mogelijkheid om met je overtollige zonnestroom om te gaan. Door samen met buren of een vriendengroep zonnepanelen te plaatsen op een gedeeld dak, zoals dat van een school of bedrijfsgebouw, kun je kosten en opbrengsten delen. Dit samenwerkingsmodel kan niet alleen de lokale gemeenschap versterken maar ook leiden tot een verantwoorde en efficiënte benutting van duurzame energie met wederzijdse voordelen.

De rol van slimme technologieën in de toekomst van zonnestroom

Technologische innovaties zoals smart grids (een intelligent elektriciteitsnet) zijn veelbelovend voor de toekomst van zonne-energie. Slimme netwerken kunnen niet alleen helpen om overschotten efficiënt te verdelen, maar ook de vraag naar elektriciteit afstemmen op de vraag van de consument. Deze technologische vooruitgangen maken het delen van zonnestroom waarschijnlijk eenvoudiger en aantrekkelijker.

Lees ook: Zonnepanelen schoonmaken, doe het minimaal 1 keer per jaar.

Foto: Canva

Lees hieronder wat we eerder over dit onderwerp schreven >>


Delen en verkopen van zelf opgewekte energie

23 januari 2023 – Ons leven wordt steeds duurder, bevestigt onderzoek van het Centraal Bureau van Statistiek. Besparen was in 2022 al heel belangrijk thema. Wat heeft 2023 voor ons in petto? Het delen, verkopen en inkopen van energie wordt steeds belangrijker. Zo kan je binnenkort energie geven of verkopen aan je buren. Lees hier meer over deze nieuwe vorm van besparing. 

Deel of verkoop de elektriciteit die je produceert

Als je tegenwoordig een overschot hebt van zelf opgewekte groene stroom, wordt het aan het net geïnjecteerd of aan je energieleverancier verkocht. Hiervoor ontvang je dan een injectietarief. Het wordt dit jaar eindelijk mogelijk om zelf een actieve rol te spelen op de energiemarkt. Dit kan door jouw overschot aan groene stroom met andere te delen of aan hen te verkopen. Dit fenomeen wordt ook wel ‘energiedelen’ genoemd en is momenteel al mogelijk in België.

Deze nieuwe manier van besparing vereist voor Nederland nog de nodige reglementering op gewestelijk niveau om dit technisch en administratief mogelijk te maken. Ook de digitale meters om alle transfers te kunnen meten moeten worden ingesteld. Bijna overal in België is het ‘energiedelen’ nu al mogelijk. Energiedelen is perfect voor mensen die willen bijdragen aan de energietransitie en minder afhankelijk willen zijn van commerciële energieleveranciers. Er bestaan verschillende manieren om dit te doen. Belgen hebben (afhankelijk van waar ze wonen) 3 keuzes:

1. Persoon-aan-persoonverkoop

Je kunt je eigen overschot aan groene energie aan iemand anders in de buurt te verkopen. In Vlaanderen wordt dit ook wel ‘persoon-aan-persoonverkoop’ genoemd, ook wel bekend als peer-to-peerhandel. In dit geval kan je jouw overschot aan zelfgeproduceerde groene stroom rechtstreeks aan 1 andere persoon verkopen of schenken. Dit kan aan een buur, vriendin of familielid.

Van deze persoon-aan-persoonverkoop hebben beide partijen voordelen. De producent die zijn overschot aan energie verkoopt, kan een hoger bedrag aan kWh vragen aan de koper. Dit is altijd hoger dan de lage injectietarieven die zij krijgen als terugleveringsvergoeding van zijn energieleverancier. De koper heeft er ook baat bij, want hij betaalt nog steeds een lagere prijs voor deze energie dan dat hij dat bij zijn of haar eigen leverancier zou betalen. Let op, hier wordt gesproken over de energiekosten zelf, niet over de taksen, bijdragen en distributiekosten.

2. Energiedelen met jezelf 

Momenteel zijn er 2 vormen van energiedelen mogelijk. Onder het delen van energie wordt een gratis verdeling, dus zonder verkoop bedoeld. Dit is ten eerste mogelijk met jezelf. Als je nog een andere verblijfplaats hebt of nog een ander gebouw bezit, kan je op elk van die adressen genieten van jouw eigen opgewekte zonnestroom. Zo kan je je thuis opgewekte stroom delen met je tweede huis. 

3. Energiedelen in een energiegemeenschap

Een bedrijf, organisatie of lokaal bestuur kan zijn groen opgewerkte energie delen tussen verschillende vestigingen. Ook is het verdelen van energie tussen bewoners van een appartementsgebouw of tussen bedrijven in een kantorencomplex mogelijk. Zij kunnen de stroom die zij samen opwekken (door bijvoorbeeld zonnepanelen) onderling verdelen. Hoeveel energie elke partij ontvangt, hangt af van de deelname in de oorspronkelijke investering. Deze manier van energiedelen wordt ook wel het ‘energiedelen in een energiegemeenschap’ genoemd. 

Onder een energiegemeenschap wordt een groep burgers, lokale overheden of ondernemingen verstaan, die zich verenigen en samen bepaalde activiteiten uitoefenen. Zo kan het bedrijf zijn oplaadpalen voor elektrische voertuigen delen en hier gratis stroom van het ander bedrijf voor terugkrijgen. 

Voorwaarden energiedelen België

  • Alle personen en rechtspersonen mogen meedoen
  • Bedrijven en ondernemingen mogen ook meedoen, zolang het energiedelen niet de belangrijkste commerciële of professionele activiteit is
  • Elke betrokkene is aangesloten op het elektriciteitsnet en beschikt over een digitale meter
  • Er wordt standaard gewerkt met een tijdskwartierbasis
  • Er is alleen effect op de energiecomponent
  • Kwartierwaarden moeten uit te lezen zijn
  • Energiedeler moet zich aanmelden via een online klantenportaal

Het delen van energie, hoe zit het in Nederland?

In Brussel is energiedelen sinds mei 2022 mogelijk. Er is gratis begeleiding beschikbaar voor inwoners. In Vlaanderen is het sinds 1 juli 2022 mogelijk om energie te delen en te verkopen tussen personen die bij dezelfde energieleverancier aangesloten zijn. Vanaf januari 2023 is dit ook mogelijk tussen personen die bij verschillende energieleveranciers zijn aangesloten en wordt ook het energiedelen in een gemeenschap mogelijk. Kortom: energiedelen staat nog in de kinderschoenen. Wanneer en op wat voor manier dit naar Nederland komt, is nog niet duidelijk. Maar een ding is zeker: het is het wachten waard

Foto: Canva

Meer over: