
Nederland heeft de paraatheid van zijn krijgsmacht versneld. Op 10 april 2025 ontvingen tienduizenden militaire medewerkers een uitzonderlijke dagorder van de Commandant der Strijdkrachten, Onno Eichelsheim. Dit is een duidelijk signaal van de hoogste legerleiding dat Nederland zijn defensie voorbereidt op mogelijke militaire inzet, met Rusland als belangrijkste dreiging.
Nieuws van de Dag: Defensie roept militairen op
Bekijk de uitzending hieronder terug en lees verder >>
Beknopt verslag over de oproep van defensie
De Nederlandse krijgsmacht neemt serieuze stappen om zich voor te bereiden op een verscherpte dreiging, met een duidelijke focus op samenwerking binnen de NAVO. De veiligheid van Europa heeft prioriteit, en Nederland toont zijn vastberadenheid om deze verantwoordelijkheid te dragen.
Urgente maatregelen voor Nederlandse troepen
Alle 76.000 defensiemedewerkers moeten snel hun basisvaardigheden en vaccinaties controleren en hun training versnellen.
De focus ligt op 2 scenario’s:
- Een mogelijke inzet in Oekraïne.
- Een NAVO-breed plan voor verdediging bij een directe aanval op een bondgenoot, zoals de Baltische staten.
Nederlandse defensie versnelt paraatheid
De tekst gaat onder de berichten verder >>
We hebben tot maximaal 200.000 mensen nodig om onze krijgsmacht sterker te maken door mankracht én slimmer door specialisatie. Militairen, burgers en vele duizenden nieuwe reservisten.@Defensie moet sneller klaarstaan met meer mensen. Dat is onze missie. pic.twitter.com/eMxp11mmpM
— Gijs Tuinman (@DefensieStas) March 24, 2025
GEEN PANIEK! GEEN PANIEK! GEEN PANIEK!
— widtvoet (@widtvoet) April 10, 2025
Maar ons leger wordt momenteel in staat van paraatheid gebracht. Want het is nu echt nog een kwestie van dagen alvorens de Russen hier binnenvallen of iets dergelijks.
We moeten en zullen bang gemaakt worden hè.https://t.co/BO6RXf2acS
Lees ook: Defensie in crisis, zo staat het met de Nederlandse krijgsmacht.
Rusland en Hybrid Warfare: De dreiging is reëel
Eichelsheim wijst specifiek naar de hybride oorlogsvoering van Rusland, die cyberaanvallen en sabotage omvat. Nederland ziet een stijgende dreiging van Rusland, dat de paraatheid van Europa test en mogelijk richting andere landen in de regio beweegt.
Veiligheidsmaatregelen en militaire bescherming
Militairen moeten strikt de veiligheid bewaken, onder meer door hun pas altijd zichtbaar te dragen en geheime plannen te beschermen. Dit is een reactie op eerdere incidenten waarbij militaire bewegingen via sportapps te volgen waren.
Lees ook: Dienstplicht dichterbij, moeten we naar Oekraïne?
Een signaal van sterkte aan Rusland
Hoewel de verhoogde paraatheid enige bezorgdheid kan veroorzaken, is het ook een krachtig signaal naar Rusland en de NAVO: Nederland is bereid om zijn rol te spelen in de gezamenlijke veiligheid van Europa.
Bronnen
Talpa, Nieuws van de Dag