Deelvasten, ook wel intermittent fasting genoemd (IF), is een van de grootste dieettrends van dit moment, zowel nationaal als internationaal. Het is een leefstijl die perfect past bij mensen die bezig zijn met fitheid en gewichtsverlies. Je eet evenveel, alleen minder vaak.
Deelvasten, steeds meer mensen passen het toe
Vasten of deelvasten, steeds meer mensen passen het toe in hun dagelijkse leven en ervaren meerdere voordelen. Ze merken dat ze zich gezonder voelen, met de bijkomstige voordelen dat ze er ook door afvallen. Heb jij overgewicht? Misschien is dit interval vasten ook haalbaar voor jou. Het is een bewezen gezonde methode om fit en slank te blijven en je hoeft er niet veel voor te laten staan.
We zijn niet gemaakt om de hele dag te eten
Steeds meer mensen eten de hele dag door. Niet altijd grote hoeveelheden. Wel vaker dan 3 keer per dag en dat is niet zo gezond. We zijn niet gemaakt om de hele dag door te eten. We eten tegenwoordig niet alleen te veel, maar ook te vaak. Dit leidt op termijn tot chronische aandoeningen. Ons lichaam heeft tijd nodig om tussen de maaltijden door te herstellen.
Eet je de hele dag, dan heeft je lichaam geen tijd om te herstellen
Uitgebalanceerd eten komt overeen met een gezond dag- en nachtritme. Wanneer we overdag eten verbruiken we onze cellen om het eten te verteren. Wanneer we in rust gaan, bijvoorbeeld door te slapen, krijgen cellen de opdracht om te repareren. Eet je dus de hele dag door, hebben je cellen geen tijd om in die herstelstand te komen. Dit is ook een van de redenen waarom laat op de avond nog een maaltijd nuttigen niet slim is. Je gaat met een volle maag naar bed en je lichaam blijft daardoor veel langer in de celverbrandingsstand.
Wat gebeurt er als je minder vaak eet?
Wanneer je een bepaalde periode stopt met eten, schakel je over van groei en vermenigvuldiging naar reparatie en bescherming. Op de korte termijn zorgt het voor een fitter gevoel en minder vermoeidheid. En op de lange termijn voor een betere suiker- en hormoonhuishouding, minder chronische ziekten en gewichtsverlies.
Welke vorm van vasten is het de makkelijkste?
Laat je lichaam dus tot rust komen door niet te eten. Het meest wordt het deelvasten toegepast in de 16/8 vorm. Je eet 8 uur en je vast 16 uur. Het makkelijkst is om het ontbijt over te slaan. Eet je dan na 20.00 uur niet meer en niet voor 12.00 uur de volgende dag: heb je het deelvasten al met gemak bereikt. Het is voor de een makkelijker dan voor de ander. Het blijkt dat deze methode zeer geschikt is om fit te blijven en slank.
Nu denk je natuurlijk “Het ontbijt is toch de belangrijkste maaltijd van de dag?” Hier blijkt geen wetenschappelijk bewijs voor te zijn. In principe kan het lichaam gewoon teren op de opgeslagen energievoorraad.
Kan iedereen deelvasten?
Mensen met diabetes en die bloedsuikerverlagende medicatie gebruiken, moeten wel eerst overleggen met hun behandelaar. Vasten heeft namelijk direct invloed op de suikerhuishouding. Het is voor mensen met darmklachten ook verstandig om alvorens te starten met het vasten contact op te nemen met bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut. In principe heeft iedereen baat bij minder vaak eten. 3 keer per dag is het beste. Lukt het je niet om niet te snoepen. Of lust je graag een tussendoortje? Neem die dan direct na de maaltijd. Let wel op dat je zoveel mogelijk gezonde voeding binnenkrijgt als je minder vaak eet.
Afvallen met deelvasten kan heel goed. Het is dan wel verstandig om dan meerdere dagen achtereen te vasten. Er zijn veel boeken over ‘intermittent fasting’ te vinden met alle basisprincipes. In de meeste uitgaven vind je heldere informatie, eenvoudige stappenplannen voor beginners, dag- en weekmenu’s en vaak ook recepten.
Bron: Universiteit Leiden.