Ga naar de inhoud

De Week van de Schildklier 2024: dit is het motto

Update:
Week van de Schildklier

De Week van de Schildklier 2024 staat voor de deur, gepland van dinsdag 21 tot en met zaterdag 25 mei. Het motto is dit jaar ‘Het zal je schildklier maar zijn!’. Dit evenement werpt een broodnodige schijnwerper op een orgaan dat vaak in de schaduw blijft: de schildklier.

Miljoenen mensen ervaren problemen met hun schildklier

Wereldwijd ervaren heel veel mensen problemen met hun schildklier. Variërend van een vergrote schildklier (struma) tot goedaardige of kwaadaardige knobbels, en zelfs een overactieve schildklier. Voor sommige van deze aandoeningen zijn medicijnen een passende behandeling, terwijl voor andere een operatie de meest geschikte optie is.

Veel onbekend over schildklieraandoeningen

Het valt niet te ontkennen dat er nog altijd veel onbekendheid bestaat rondom de schildklier, niet alleen onder het grote publiek, maar ook onder patiënten en zelfs zorgverleners. Dit gebrek aan kennis kan leiden tot onnodige vertragingen in de diagnose en behandeling, waardoor mensen onnodig lijden en hun kwaliteit van leven daalt.

Patiënten lopen vaak veel te lang door met klachten, omdat ze de symptomen niet herkennen als gerelateerd aan de schildklier. Daarnaast komt het voor dat huisartsen niet onmiddellijk aan een schildklieraandoening denken, waardoor ze de diagnose niet of te laat vaststellen.

Bovendien krijgen patiënten vaak onvoldoende informatie over hun aandoening en behandeling, wat kan leiden tot onbegrip en het niet goed opvolgen van de voorgeschreven therapie.

De rol van de schildklier en de aandoeningen

De schildklier, gelegen onderaan de voorkant van de hals en in de vorm van een vlinder, speelt een cruciale rol in ons lichaam. Hoewel de schildklier meestal niet zichtbaar of voelbaar is, kan een vergroting ervan leiden tot een zwelling in de hals, bekend als struma of krop. Deze klier produceert belangrijke hormonen, thyroxine en T3, die de stofwisseling reguleren en zo de energiehuishouding van het lichaam beïnvloeden.

Wanneer het niet naar behoren functioneert, treden verschillende aandoeningen op, zoals hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie. Elk met een eigen set van symptomen en risicofactoren.

Oorzaken van schildklieraandoeningen variëren van auto-immuniteit tot jodiumtekort, medicatie en erfelijke factoren.

Symptomen overactieve schildklier:

  • Rusteloosheid
  • Gewichtsverlies
  • Hartkloppingen

Langzaam werkende schildklier:

  • vermoeidheid
  • gewichtstoename
  • gevoeligheid voor kou

Verschillende risicofactoren, zoals geslacht, leeftijd en genetische aanleg, vergroten het risico op het ontwikkelen van schildklieraandoeningen.

Een schildklieraandoening hebben is als een topsport beoefenen, lees verder onder het Instagram-bericht >>

Bewustwording creëren voor de aandoening

Het doel van de Week van de Schildklier is om bewustwording te creëren rondom dit belangrijke orgaan. Wat doet deze klier precies? Waarom is het zo cruciaal voor onze gezondheid? Wat zijn de gevolgen als het orgaan niet goed functioneert?

Kan de schildklier uit zichzelf herstellen? Deze vragen verdienen antwoorden, want een schildklieraandoening kan iedereen treffen.

Voor mensen die symptomen ervaren, biedt deze week niet alleen inzicht, maar ook praktische handvatten voor het omgaan met hun klachten. Het is essentieel dat zorgverleners patiënten doorverwijzen naar betrouwbare bronnen, zoals de Schildklier Organisatie Nederland (SON), voor nauwkeurige informatie en ondersteuning.

Er zijn veel voorbeelden van mensen die er pas laat achter kwamen dat ze een schildklieraandoening hebben.

Kijk hier naar het aangrijpende verhaal van Petra en lees daarna verder >>

Programma: de Week van de Schildklier

In de Week van de Schildklier zijn ervaren vrijwilligers van de SON aanwezig bij informatiestands in ziekenhuizen door het hele land. Mensen mogen daar vragen stellen en krijgen tips en adviezen. Ook worden er informatiebijeenkomsten gehouden, zowel fysiek als online. De Schildkliertelefoon is in deze week extra beschikbaar voor ondersteuning, het telefoonnummer is: 085-3001800.

Ervaringsdeskundigen delen ook regelmatig ervaringsverhalen. Om zo de impact van schildklieraandoeningen op een persoonlijk niveau te belichten. De SON hoopt met de informatieweek ondersteuning te bieden aan patiënten. En daarnaast vooral ook kennis te verspreiden over dit essentiële orgaan en de aandoeningen die het kan treffen.

Bekijk in de aanloop naar de informatieweek deze webinar over de schildklier en psychische klachten. De tekst gaat verder onder de video >>

Interesse in het weekprogramma? Kijk alvast in de Agenda voor alle activiteiten.

Om de aandoening vast te stellen, voert een arts een lichamelijk onderzoek uit, inclusief bloedonderzoek en beeldvorming van de klier. Deze grondige aanpak is essentieel voor het identificeren en behandelen van schildklieraandoeningen.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Bron: Schildklier Organisatie Nederland (SON).

Meer over: