Ook voor de Europese vorstenhuizen is de vakantieperiode aangebroken. De koninklijke families trekken er niet met de caravan of camper op uit maar brengen hun vrije dagen door in villa’s, kastelen, landhuizen en zelfs een eco-boerderij. Vaak niet eens zo ver weg van huis. Een overzicht.
Het Nederlandse vorstenhuis – villa in Kranidi, Griekenland
In 2012 kochten koning Willem Alexander en koningin Maxima een prachtige luxe villa in de Griekse Peloponnesos. Kosten een slordige 4,5 miljoen. Maar daar hebben ze dan ook de nodige privacy voor ingekocht; weg van journalisten en hun camera’s. Het landgoed ligt ten westen van de stad Kranidi en beschikt over een zwembad, een privéjachthaven en een privéstrand.
Het vakantieparadijs van de koning haalde in 2020 de voorpagina’s, nadat de koninklijke familie werd gedwongen hun vakantie daar af te breken omdat ze de lockdown beperkingen tijdens de Covidcrisis niet in acht hadden genomen.
Het Britse vorstenhuis – Balmoral, Schotland
De Britse vorsten zijn niet weg slaan uit Balmoral Castle in Schotland. Schotland-fan en echtgenoot van koningin Victoria, prins Albert, kocht het 50.000 hectare grote landgoed, waarop het kasteel in 1852 was gebouwd. Hij breidde het pand uit om zijn familie erin te huisvesten. Tegenwoordig eigendom van koning Charles is het een favoriet toevluchtsoord voor de vorst, zijn kinderen en kleinkinderen. Ze vermaken zich daar jagen, vissen en paardrijden.
Het Zweedse vorstenhuis – Solliden Palace, Borgholm
Het Zweedse koningshuis brengt zijn vakanties het liefst thuis door in Solliden Palace op het eiland Öland. Het werd in 1906 gebouwd door de Zweedse koningin Victoria in de hoop dat het warmere klimaat haar zwakke gezondheid zou helpen. Het is aangekleed met beelden en tegels die rechtstreeks uit Italië komen. Het is nu eigendom van koning Carl XVI Gustaf, die de tuinen voor het publiek heeft geopend. Het koningshuis viert hier jaarlijks de verjaardag van kroonprinses Victoria.
Het Spaanse vorstenhuis – Marivent Palace, Mallorca
De Spaanse koninklijke familie trekt zomers vaak naar het Marivent Palace, een 20e-eeuws palazzo in Palma op Mallorca. Het vakantieoptrekje telt telt 33.000 hectare aan weelderige tuinen en dennenbossen. De Spaanse royals komen hier sinds begin jaren 70, toen Carlos, de vader van koning Felipe, het paleis cadeau kreeg van de lokale overheid. In de jaren 90 was prinses Diana met haar zoons prinsen William en Harry er op bezoek. Ook de Obama’s en Clintons waren er te gast. Het vakantieverblijf is aangekleed met 12 sculpturen van de Spaanse kunstenaar Joan Miró.
Het Belgische vorstenhuis – villa in Île d’Yeu, Frankrijk
Na een aantal jaren een vakantiehuis op het idyllische eiland Île d’Yeu te hebben gehuurd, kochten de Belgische koning Filip en koningin Mathilde er in 2019 een woning. Ze werden aangetrokken door het kitesurfen, fietsen, winkelen, wandelen maar vooral de anonimiteit voor de familie. De aanwezigheid van de royals verloopt niet geheel naar wens. De uitbreidingsplannen, met een bijgebouw voor de lijfwachten, stuitten in de gemeenteraad en bij de lokale bevolking op protesten.
🇧🇪🇫🇷 Koning Filip en koningin Mathilde hebben een vakantiehuis gekocht op het Franse eiland Île d’Yeu. In 2019 al. Dat was niet geweten. Protest tegen verbouwingen in de gemeenteraad brengt daar verandering in. https://t.co/Gx7bGW08RF
— [Wim Dehandschutter] (@WDehandschutter) February 1, 2021
Het Deense vorstenhuis – Château de Cayx, Frankrijk
De Deense royals trekken er iets verder op uit. Château de Cayx is een elegant kasteel met bijbehorende wijngaard. Hoe kan het ook anders als je je vakantie in Frankrijk viert. Het werd in de jaren 70 gekocht door koningin Margrethe en haar Franse echtgenoot prins Henrik, vanwege de historische band van zijn familie met het pand. Landgoed en wijngaard werden opnieuw gecultiveerd, waarbij Henrik zich ontpopte als een verdienstelijke wijnboer. Het is de vaste vakantieplek van het koningshuis.
Het Noorse vorstenhuis – Bygdøy Royal Farm, Oslo
Bygdøy Royal Farm, eigendom van de Noorse koninklijke familie sinds 1305, is het oudste eigendom van royalty’s ter wereld. Het werd tijdens koning Haakon VII (1905-1957) een populair zomerverblijf. Na de dood van zijn zoon koning Olav V (1991) bleef het meer dan 15 jaar ongebruikt. Tot 2007, keerden de huidige monarch koning Harald en zijn vrouw koningin Sonja na enkele renovaties terug naar de boerderij. De biologische boerderij is ontworpen in barokstijl en heeft een overvloed aan vee.
Bygdø Royal Farm (Photo: Jan Haug, The Royal Court)