Ga naar de inhoud

De schandalige toestand van achtergelaten vakantiehuisjes en hotelkamers

Update:
Schandalige toestand achtergelaten vakantiehuisjes

Van een gesloopt vakantiehuisje vol bierflesjes tot een compleet verwoeste hotelkamer, het gebeurt meer dan je denkt. Vakantieparken en hotels worden steeds vaker geconfronteerd met schandalig achtergelaten verblijven. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Volle condooms als souvenir

Als je op vakantie gaat, wil je natuurlijk ontspannen en genieten. Een vies vakantiehuis kan behoorlijk wat irritatie opleveren, zo blijkt uit recent onderzoek. Van drollen in de pannen tot volle condooms achter de radiator.

Het niet nakomen van plichten door huurders zorgt niet alleen voor grote frustratie bij eigenaren, maar ook voor forse schade. Kosten die weer verhaald moeten worden op de verhuurprijs. Wie betaalt de rekening?

Wat zijn de rechten en plichten van huurders, en hoe voorkomt een borg verdere escalatie?

1. Landal ’t Loo: vernield na een bedrijfsfeest

Een bedrijfsfeest op het vakantiepark Landal in ’t Loo liep uit de hand. In een video, inmiddels ruim 400.000 keer bekeken, is te zien hoe een vakantiehuisje volledig werd gesloopt.

Bierflesjes lagen overal en zelfs een radiator werd van de muur gerukt. De schade ging verder dan alleen materiële zaken: er werd ook een grote nepzebra uit het hoofdgebouw meegenomen. Hoewel dit gedrag door velen als asociaal wordt beschouwd, is het helaas geen uitzondering.

Bekijk de video om het beschadigde huisje te zien.

TIP: De borg dient als vangnet voor dit soort schades, maar in extreme gevallen is deze vaak niet toereikend. Controleer daarom altijd de hoogte van de borg, voordat je akkoord gaat met de verhuur.

2. Drollen in de pannen: luxe versus realiteit

Ilona, een oud-medewerker van een luxe vakantiepark, herinnert zich schokkende taferelen: nette zakenmannen die hun verblijf achterlieten met drollen in de pannen en handdoeken als wc-papier. Het verschil tussen aankomst en vertrek is soms schrijnend en leidt tot hoge schoonmaakkosten en beschadigde spullen. Voor de eigenaren kan dit een dure grap worden.

Weetje: Veel vakantieparken rekenen extra schoonmaakkosten bij extreem vervuilde huisjes. Het loont om te weten welke rechten en plichten gelden, zodat je als huurder niet voor verrassingen komt te staan.

3. Vernielde hotelkamers: Elspeet en Tiel

Ook hotels ontkomen niet aan de ravage die sommige gasten achterlaten. In Elspeet werd een hotelkamer volledig verwoest, en in Tiel werd een Van der Valk hotelkamer zo toegetakeld dat de schade opliep tot 4000 euro. Bedden werden overhoop gehaald, lampen kapotgeslagen en de badkamer was besmeurd. Voor hoteleigenaren een regelrechte nachtmerrie.

Feit: Hotels maken vaak gebruik van een borgsysteem, maar in veel gevallen dekt dit niet de volledige schade. Denk aan zaken zoals kapotte meubels, beschadigde muren en extra schoonmaakwerkzaamheden.

4. Slaappiraten: zonder betalen vertrekken

Een ander fenomeen zijn de zogenaamde “slaappiraten.” In Deil verbleef een stel 4 nachten in de bruidssuite van een hotel en genoten ze dagelijks van een luxe ontbijt. In het holst van de nacht vertrokken ze zonder te betalen, een kamer vol peuken, bier en chips achterlatend. Deze incidenten gebeurden niet alleen in Deil, maar ook in plaatsen als Arnhem en Apeldoorn.

Wist je dat? Hotels vragen steeds vaker een creditcardgarantie of vooruitbetaling om dit soort situaties te voorkomen. Gasten die de plichten niet nakomen, kunnen zo alsnog achteraf aansprakelijk worden gesteld.

Lees ook: Horeca wordt geteisterd door eetpiraten, dineren zonder te betalen.

Waar gaat dit naartoe?

Of het nu gaat om vakantiehuisjes of hotelkamers, eigenaars worden vaak met de schade opgezadeld wanneer gasten zich misdragen. De borg dient als eerste verdedigingslinie, maar het bewustzijn rondom de verantwoordelijkheden van huurders en hotelgasten is cruciaal. Schade die niet door de borg wordt gedekt, kan leiden tot langdurige juridische procedures, waardoor zowel eigenaren als huurders op scherp staan.

5 ergernissen huren vakantiehuis

Belangrijk bij het huren van een vakantiehuisje

1. Een vies vakantiehuisje

Voor veel vakantiegangers is een vies vakantiehuisje de grootste bron van ergernis. Ze verwachten een schoon en comfortabel verblijf, maar treffen soms onaangename verrassingen aan. Het is moeilijk te geloven dat sommige mensen het achterlaten zonder rekening te houden met de schoonmakers of de volgende gasten.

Een vakantie hoort een moment van zorgeloos plezier te zijn, maar zulke situaties kunnen de reis behoorlijk bederven. Gevonden viezigheden zoals volle condooms en druipende urine roepen niet alleen walging op, maar verstoren ook het vakantiegevoel.

Het beste is om dit altijd bij de receptie van het vakantieverblijf te melden, zodat ze de kans krijgen om het te herstellen. Daarna kun je de reisorganisatie nog benaderen of een klacht of slechte recensie achterlaten.

2. Slecht slaapcomfort en Wifi

Natuurlijk zijn slechte bedden een volgende bron van ongemak die vakantievierders niet over het hoofd willen zien. Lekker slapen is cruciaal voor een fijne vakantie-ervaring, want een slechte nachtrust kan de stemming overdag beïnvloeden. Het idee alleen al van bedwantsen in je bed kan je volledige nachtrust ontnemen.

Daarnaast is ook een slechte wifi-verbinding een veelgenoemde irritatiefactor. In ons digitale tijdperk willen mensen verbonden blijven, zelfs op vakantie, om ervaringen te delen en in contact te blijven met dierbaren.

3. Schone accommodatie is een must

Het belang van een schone en goed onderhouden accommodatie is essentieel voor een geslaagde vakantie. Veel mensen zijn bereid extra te betalen voor een verblijf waar deze zaken goed geregeld zijn. Daarom ligt er ook een verantwoordelijkheid bij verhuurders. Zij moeten ervoor zorgen dat de accommodaties vlekkeloos zijn en dat contactmogelijkheden omtrent schoonmaakproblemen direct duidelijk zijn.

Een schone omgeving draagt bij aan genot en ontspanning, wat de essentie van vakantie vieren is.

Belangrijke zaken daarbij zijn:

  • Schone vloer
  • Voldoende schone handdoeken
  • Voldoende en schone kastruimte
  • Frisse geur
  • Geen stukkende meubels
  • Goed bed
  • Schoon sanitair (zonder gele, bruine vlekken of schimmel)
  • Schoon kookgerei

Lees ook: Nederlanders en hun (7) vieze toiletgewoontes

De tekst gaat onder de video verder >>

4. De gevolgen voor vakantiegangers

Dit soort ervaringen kunnen een grote impact hebben op de algehele beleving van de vakantiegangers. Mensen die zich verheugen op een zorgeloze vakantie komen vaak van een koude kermis thuis, na het zien van een onhygiënisch verhuuradres. De vakantie kan hierdoor in het water vallen, of de vakantiepret behoorlijk drukken.

Ook kan de financiële kant een rol spelen als er bijvoorbeeld wordt geklaagd en compensatie wordt gevraagd door de gast die niet krijgt wat volgens hen is beloofd. Dergelijke negatieve ervaringen delen gasten vaak op recensieplatforms, wat mogelijke toekomstige huurders kan afschrikken.

5. Oplossingen en zorg voor schoonmakers

Om dergelijke klachten in de toekomst te vermijden, zijn verhuurders steeds vaker bezig met het implementeren van strengere schoonmaakprotocollen en het frequenter communiceren met hun huurders voordat zij arriveren.

Ook is er meer aandacht voor het welzijn van schoonmakers door ervoor te zorgen dat zij voldoende tijd en middelen hebben om het werk goed te doen. Door de focus te leggen op hygiëne en goede service, kan de algehele ervaring van vakantiegangers worden verbeterd.

Verhuurders die investeren in training en goede schoonmaakmaterialen zien vaak dat hun investeringen zich terugbetalen in positieve recensies en terugkerende gasten.

Red mijn vakantie terugkijken

Rob wordt vakantiepark afgezet en uitgelachen door de eigenaar, bekijk de beelden hieronder >>

Bronnen:

Telegraaf, aukjeswereld.nl I Hoofdfoto: Canva

Meer over: