Ga naar de inhoud

De kroning van Charles III: het complete programma

Koning Charles 3 met Beatrix

Onze Koningsdag zit erop, maar de Engelsen staat nog een uitbundig koningsfeest te wachten: de kroning van Charles III. Het uitgebreide programma is inmiddels bekend.

Op de dag na onze Bevrijdingsdag – door diezelfde Engelsen in 1945 – mogen we 6 mei via de NOS en de BBC meegenieten van de processie van onze bondgenoten. In dit artikel lees meer over de activiteiten rondom de kroning van Charles.

De kroning van Charles zelf

De kroning van Charles III vindt plaats in Westminster Abbey in Londen. Tijdens deze dienst komen religieuze onderdelen en tradities aan bod. Charles wordt gekroond tot koning. De koning en koningin-gemalin Camilla arriveren in een stoet, ook wel The King’s Procession genoemd. Er zijn 2200 gasten en 400 jonge mensen – die verschillende liefdadigheidsorganisaties vertegenwoordigen – krijgen de gelegenheid om de kroningsdienst ‘bij te wonen’ vanuit de St. Margaret’s Church, de kerk naast de Westminster Abbey. Na de dienst voegen Charles en Camilla zich weer in de stoet en keren, samen met de koninklijke familie, terug naar Buckingham Palace. Aan het einde van de dag is de balkonscène. De koninklijke familie groet dan het publiek vanaf het balkon van het paleis.

De kroning van Koningin Elisabeth 2, op 2 juni 1953

Groot concert bij Winsor Castle in teken van kroning Charles

Bij Windsor Castle wordt de dag na de kroning, zondag 7 mei, een speciaal concert gehouden met live muziek. Dit concert zendt de BBC live uit. Wie er precies gaan optreden, is nog niet bekend, maar Buckingham Palace heeft wel laten weten dat het gaat om een combinatie van ‘internationale muziekiconen en hedendaagse artiesten’. Wel al bekend is dat de Schotse band The Proclaimers van de lijst zijn geschrapt. Vanwege republikeinse denkbeelden van de leadzanger Charley Reid. Dit meldde de BBC maandag.

The Coronation Choir, een samengesteld koor bestaande uit zangers uit onder meer vluchtelingen-, LHBTI- en gebarentolkkoren, verzorgen een optreden is bekendgemaakt. Het orkest is ‘van wereldklasse en een paar van de grootste entertainers en dansers uit het Verenigd Koninkrijk staan voor deze speciale gelegenheid op het podium.

‘Coronation Big Lunch’ tegen eenzaamheid

In het gehele Verenigd Koninkrijk is de bevolking opgeroepen om op 7 mei een ‘Coronation Big Lunch’ te organiseren. Dit is een initiatief dat eenzaamheid moet tegengaan en vriendschappen moet doen opbloeien. De lunch moedigt aan om samen te komen en te genieten van elkaars gezelschap. Dit kan in de vorm van een picknick, barbecue, buurtfeest of andere gezellige activiteit. Misschien een mooie gelegenheid om bij jou thuis ook een paar mensen uit te nodigen voor en borrel?

‘The Big Help Out’, voor meer gemeenschapszin

Op maandag 8 mei worden mensen in het Verenigd Koninkrijk opgeroepen om zich in te zetten tijdens The Big Help Out. Op deze dag houden liefdadigheidsinstellingen activiteiten waarbij Britten kunnen helpen en iets kunnen doen voor de gemeenschap. Dit kan variëren van het planten van bomen en het schoonmaken van parken, tot het bezoeken van ouderen en het ondersteunen van lokale ondernemers. Op deze manier wordt geprobeerd om de gemeenschapszin te versterken en mensen te stimuleren om iets terug te doen voor hun omgeving.

Harry aanwezig bij de kroning van Charles

Tijdens de kroning is Megan er vanwege de verjaardag van hun zoontje niet bij aanwezig. Er is wel briefverkeer geweest tussen Charles en Megan, de afgelopen tijd. Deze week werd het wassenbeeld van Harry weer teruggeplaatst bij de rest van de koninklijke familie in het wassenbeeldenmuseum. Is een verzoening dan toch nog mogelijk?

Meer over: