Ga naar de inhoud

‘De koning is dood, leve de koning’: over rouw en macht in koningshuizen

Uitvaart prinses Wilhelmina , Koningin Juliana en prins Bernhard gaan in de Nieuwe Kerk de grafkelder in, daarachter de prinsessen Bron: © Nationaal archief/Fotocollectie Anefo. Uitvaart prinses Wilhelmina. 

Onlangs verscheen het boek ‘De koning is dood, leve de koning’, een intrigerende roman van biograaf Jo de Poorter. Het boek werpt een diepgaande blik op macht, verlies en verandering – thema’s die vandaag relevanter zijn dan ooit. Staat Amalia straks nog wel de troon te wachten in deze veranderende wereld?

Jo De Poorter beschrijft in ‘De koning is dood, leve de koning’ waarom veel koningshuizen ten onder zijn gegaan, terwijl er andere nog floreren.

De dood van een fictieve koning

De roman begint met de dood van een fictieve koning. Wat volgt is een introspectieve reis door een koninkrijk in rouw. Wie treedt in de voetsporen van de koning? Wat blijft er over van de nalatenschap? En wat gebeurt er met een samenleving wanneer de symbolen van stabiliteit plotseling verdwijnen?

De Belgische koninklijk biograaf Jo De Poorter onderzoekt de vragen aan de hand van gelaagde personages, politieke spanningen en een onderhuidse melancholie die je als lezer raakt.

Fascinerend geschiedenis

Jo De Poorter duikt in de fascinerende geschiedenis van de royals wereldwijd. Hij werpt prikkelende vragen op:

  • Staat prinses Amalia straks nog een troon te wachten?
  • Hoe stevig zitten de monarchieën van België en het Verenigd Koninkrijk nog in het zadel te midden van alle maatschappelijke veranderingen? En hoe komt het eigenlijk dat Duitsland geen keizer meer heeft,
  • of Griekenland geen koning?

In ‘De koning is dood, leve de koning’ krijg je scherpe analyses, historische inzichten én verrassende antwoorden.

Rouw en macht binnen koningshuizen

Wat dit boek ‘De koning is dood, leve de koning’ bijzonder maakt, is de manier waarop het universele thema’s koppelt aan menselijke emoties. Rouw en macht zijn geen abstracte concepten voor alleen royals. De schrijfstijl is beeldend, meeslepend en tegelijkertijd filosofisch. Het boek leest vlot en het blijft na afloop nog lang doorwerken in je hoofd.

Zowel lezers als recensenten zijn erg enthousiast. “Prachtig geschreven en confronterend actueel”, klinkt het.

Bronnen:

Bol.com, Blauw Bloed.

Meer over:

Reacties zijn gesloten.