Ga naar de inhoud

De koning bezoekt douane voor aanpak toenemende drugssmokkel en criminaliteit

Koning bij douane Vlissingen

Koning Willem-Alexander was afgelopen woensdag, samen met staatssecretaris De Vries van Financiën, op werkbezoek bij de Douane op het haventerrein in Vlissingen. Dit werkbezoek stond in het teken van de bestrijding van ondermijnende criminaliteit.

Koning krijgt inzage drugsvangsten in haven van Vlissingen

Ondermijnende criminaliteit heeft een verregaande impact op onze maatschappij. Het is belangrijk om de aanpak van drugssmokkel te versterken. In de haven van Vlissingen heeft de douane een stijging waargenomen in de inbeslagnames van drugs. In het 1e halfjaar van 2023 werd ongeveer 3000 kilo cocaïne in Vlissingen onderschept. Dit is een fikse toename ten opzichte van de 2200 kilo in dezelfde periode vorig jaar.

Strategie over aanpak smokkel

Tijdens een uitgebreide rondleiding in de haven kregen de Koning en staatssecretaris De Vries uitleg over de strategie om de smokkel aan te pakken. De focus lag op de inspectie van containers en pallets middels een mobiele röntgenscan. Daarnaast zijn ook innovatieve controlemiddelen gepresenteerd. Hierbij werd een nieuwe methode getoond waarmee geursporen van gevaarlijke drugs uit containers worden gehaald. Dit stelt drugshonden in staat om meer containers te inspecteren.

Samenwerking met ondernemers

Samenwerken is een essentieel onderdeel van het veilig houden van de haven, weet nu ook de koning. De koning en staatssecretaris De Vries gingen ook in gesprek met ondernemers om de samenwerking met de douane en de aanpak van ondermijnende criminaliteit te bespreken. Deze samenwerking speelt een cruciale rol bij het terugdringen van criminaliteit.

Bronnen: RVD, Koninklijk Huis.

Meer over: