Ga naar de inhoud

De helleborus mag, rond deze tijd, nodig naar de kapper

Helleborus knippen snoeien kapper Helleborus, Foto: © Canva 

De helleborus, ook wel bekend als de kerstroos, bloeit graag wanneer de meeste andere bloemen nog in winterslaap zijn. Neemt niet weg dat ook deze plant het te verduren heeft in de winter. Hun kapsel raakt in de war van wind, regen en sneeuw. De helleborus mag nodig naar de kapper. Tips om de helleborus te snoeien.

Snoeien van de helleborus in de late winter

De helleborus is een taaie, winterharde plant die zelfs in de koudste maanden bloeit. Alleen als je wilt dat ze haar beste beentje voor blijft zetten, is een beetje snoeiwerk geen overbodige luxe. Geen zorgen, je hoeft geen haarstylist te zijn, met deze eenvoudige stappen fris je de helleborus weer op, zodat ze tot ver in april bloemen geeft.

Wanneer moet je de helleborus snoeien?

De beste tijd om je helleborus te snoeien is nu, in de late winter of het vroege voorjaar, net voordat de nieuwe bloemen en bladeren volop tevoorschijn komen. Dit is meestal rond februari of maart, afhankelijk van het weer.

Oude bladeren verwijderen voor meer bloei

Helleborussen hebben de neiging om hun oude bladeren uit te spreiden als een slaperige kat. Deze bladeren zien er aan het einde van de winter dan vaak futloos en gevlekt uit. De lieve bloemen komen niet tot hun recht tussen het aangetaste blad.

Afknippen is dan de beste oplossing en gelukkig kan deze vaste plant daar goed tegen.

  • Knip de bladeren tot aan de basis af met een scherpe en schone snoeischaar. Hierdoor krijgen de nieuwe scheuten en bloemen alle ruimte én voorkom je schimmels en ziektes.
  • Snoei niet in het wilde weg, kijk wel goed uit of er al bloemknoppen zichtbaar zijn.
  • Zorg ervoor dat je deze niet per ongeluk afknipt. Snoei daarom met beleid.
  • Gooi de afgeknipte bladeren niet zomaar op de composthoop als ze er ziek of beschimmeld uitzien.
  • Ruim ze netjes op, geef je plant eventueel een beetje compost of mest en geniet van het frisse, nieuwe groen dat snel zal volgen!

Trek je tuinhandschoenen aan en geef je winterprinses de opfrisbeurt die ze verdient!

De helleborus is er in vele kleuren kapsels

De helleborus komt in vele vormen en kleuren. Van subtiel wit tot diep paars, van gevlekt tot dubbelbloemig—er is een helleborus voor elke tuinliefhebber! Hier zijn de bekendste soorten:

  1. Helleborus niger (Kerstroos): De bekendste van allemaal! De kerstroos bloeit in de winter en heeft prachtige witte bloemen die soms licht roze verkleuren. Perfect voor wat winterse magie in de tuin!
  2. Helleborus orientalis (Lentenroos): Deze soort bloeit in het vroege voorjaar en komt in allerlei kleuren voor: wit, roze, paars, geel en zelfs gespikkeld! Dankzij kruisingen zijn er eindeloos veel varianten.
  3. Helleborus foetidus (Stinkend nieskruid): Laat je niet afschrikken door de naam! Deze helleborus heeft mooie, sierlijke, groenachtige bloemen met een rode rand. Hij is wintergroen en wordt vaak bezocht door bijen.
  4. Helleborus argutifolius (Corsicaanse helleborus): Een robuuste soort met lichtgroene bloemen en dikke, stekelige bladeren. Deze kan flink uitgroeien en geeft een mediterrane sfeer aan de tuin.
  5. Helleborus viridis (Groen nieskruid): Zoals de naam al verklapt, heeft deze soort groene bloemen. Hij komt minder vaak voor in tuinen, maar is een bijzondere en subtiele toevoeging.
  6. Helleborus × hybridus (Hybride helleborussen): Dit is een verzamelnaam voor gekruiste soorten die in allerlei kleuren en bloemvormen te vinden zijn. Van dubbelbloemig tot gespikkeld—hier zit voor iedereen wat moois tussen!

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

3 tips: planten van de helleborus in de tuin

  1. De helleborus staat niet graag in de spotlights. Als je een helleborus koopt, plant je haar op een halfschaduwrijke plek in de tuin. Denk aan een knus hoekje onder een struik of boom, waar ze zich beschermd voelt tegen de volle zon én de ergste regenbuien.
  2. Te veel nattigheid, daar houdt deze kerstroos niet van. Helaas heb je daar buiten niet alles over te zeggen. Vandaar dat je vaker verdorde bladeren rondom de bloemen ziet. Zoek een plek uit waar je tuin hoger is dan op de meeste plaatsen.
  3. Een beetje compost in het vroege voorjaar doet ook wonderen. Zie het als een luxe ontbijtje op bed voor je planten: ze krijgt precies de energie die ze nodig heeft om de laatste weken van de winter goed door te komen.

Pas op voor ongewenste gasten

Slakken en luizen vinden de plant net zo aantrekkelijk als wij. Zorg er daarom voor dat je niet opeens een buffet opent voor deze ongewenste eters. Voeg een handje koffiedik toe rond de plant en lok egels naar je tuin.

Bekijk hier nog meer tips over het snoeien van de helleborus voor het fraaiste kapsel >>

Met een goede knipbeurt blijft jouw helleborus jaar na jaar bloeien in de wintertuin.

Lees ook: Hortensia’s: het geheim van hun perfecte bloei is de precieze snoei.

Meer over:

Reacties zijn gesloten.