Ga naar de inhoud

De groene vingers van prinses Beatrix

De groene vingers van prinses Beatrix

Sinds haar pensioen geniet prinses Beatrix volop van haar vrije tijd. Ze heeft de vrijheid om te doen waar ze zin in heeft, zoals beeldhouwen en het bezoeken van musea. Een van haar grootste passies is echter tuinieren, een hobby die ze al vele jaren koestert en waarin ze nog steeds actief is, hoewel op een iets andere manier dan vroeger.

Hobby’s van de Oranjes

Het privéleven van de Oranjes blijft meestal een mysterie, maar prinses Beatrix deelt af en toe een glimp van haar interesses. Het is bekend dat royals hun voorkeuren en hobby’s vaak behouden, maar net als ieder ander veranderen ook zij wel eens van smaak. Prinses Beatrix, bijvoorbeeld, heeft een diepe liefde voor tuinieren, een interesse die ze al meer dan 4 decennia koestert.

Beschermvrouwe Groei & Bloei

Tijdens NLdoet 2023, de jaarlijkse vrijwilligersdag van het Oranje Fonds, was prinses Beatrix actief op een stadsboerderij in Utrecht. Samen met vrijwilligers plantte ze nieuwe plantjes en deelde ze haar enthousiasme voor tuinieren. Al meer dan 40 jaar is ze beschermvrouwe van tuinvereniging Groei & Bloei, en haar liefde voor het groen komt regelmatig naar voren. Ze kwam voor het eerst met ze in contact tijdens de Floriade in 1960. Tijdens het 150-jarig jubileum van de vereniging in 2022, sprak ze trots over haar parktuin en moestuin in Italië. Ze moedigde de inspanningen van Groei & Bloei om Nederland te vergroenen aan: “U heeft nog veel te doen.”

Voorkeur voor alles wat vanzelf groeit

Hoewel prinses Beatrix niet meer dagelijks tuiniert, blijft haar parktuin bij Kasteel Drakensteyn een belangrijk onderdeel van haar leven. De tuin wordt voornamelijk onderhouden door een tuinman, maar Beatrix heeft een duidelijke voorkeur voor planten die vanzelf groeien. “Ik heb een voorkeur voor alles wat vanzelf groeit,” liet ze eens weten.

Flora en fauna

In de tuin van Kasteel Drakensteyn zorgt prinses Beatrix niet alleen voor de flora, maar ook voor de fauna. Ze heeft onlangs vier egels uitgezet en houdt bijen, waarvoor een imker de bijenkorven onderhoudt. Voor de gezondheid van de bomen huurt ze jaarlijks een controleur in. Ze vond zelfs een manier om Dora, een herdershond die zieke bomen opspoort, in haar tuin te laten werken.

Tuinarchitect Piet Oudolf

In 2018 onderging de tuin van Paleis Huis ten Bosch een grondige vernieuwing onder leiding van de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf. De nieuwe inrichting, met een kunstwerk van Volten en borders gevuld met 20.000 vaste planten en grassen, zorgt ervoor dat er elk seizoen iets moois te zien is. Hoewel de tuin prachtig is, missen sommigen de koninklijke grandeur die bijvoorbeeld in de baroktuin van Paleis Het Loo te vinden is.

Koninklijk bezoeken aan Curaçao

Tijdens haar bezoek aan Curaçao in november 2023, bezocht prinses Beatrix een buurttuin in de wijk Otrobanda in Willemstad. Deze tuin, ondersteund door Het Oranje Fonds, is bedoeld om zelfredzaamheid en gezonde eetgewoontes onder buurtbewoners te bevorderen. Prinses Beatrix, altijd enthousiast over tuinieren, genoot zichtbaar van de rondleiding en de gesprekken met de vrijwilligers.

Prinses Beatrix blijft, ondanks haar pensioen, een actieve en betrokken royal met een diepe liefde voor tuinieren. Of ze nu nieuwe plantjes plant tijdens NLdoet, egels uitzet in haar tuin, of buurttuinen bezoekt op Curaçao, haar groene vingers en passie voor natuur blijven onverminderd aanwezig. Het groene hart van prinses Beatrix zorgt ervoor dat ze niet alleen geniet van haar hobby’s, maar ook anderen inspireert om hetzelfde te doen.

Bron: Max Vandaag/Blauw Bloed. Foto: Patrick van Katwijk/Getty Images

Meer over: