Ga naar de inhoud

Datingfraude in Nederland: slachtoffers negeren waarschuwen van hun bank

Update:
Online dating fraude advies bank wordt genegeerd

In Nederland slaan slachtoffers van datingfraude zelfs waarschuwingen van hun bank in de wind. Dit probleem heeft grote impact. Ondanks het advies van de bankmedewerker maken ze toch grote geldbedragen over naar hun zogenaamde partner, waardoor ze vaak vele duizenden euro’s kwijt zijn. Zijn de oplichters zelfs de bank te slim af?

Banken luiden de noodklok

ABN AMRO waarschuwt herhaaldelijk voor de geraffineerde technieken van oplichters. Zij signaleren dat klanten vaak niet willen luisteren, zelfs bij duidelijke waarschuwingen.

De oplichters bespelen de emoties van het slachtoffer zodanig dat logische overwegingen naar de achtergrond verdwijnen. Klanten lijken blind te worden voor de risico’s en zetten zelfs bij waarschuwingen van de bank hun financiële gegevens en vermogen op het spel.

Lees ook: Fraude voorkomen, zó herken je een echte bankmedewerker

De gevolgen zijn schrijnend

De gevolgen van deze fraude zijn soms erg schrijnend. Bij ABN AMRO maken fraudebestrijders mee dat klanten financieel aan de grond komen te staan. Het vertrouwen in menselijk contact krijgt een flinke deuk en kan langzaam hersteld worden.

Niet alleen financiële schade, maar ook emotioneel leed wordt aangericht. Dit toont duidelijk aan hoe belangrijk het is om beter geïnformeerd te zijn over de gevaren van zulke fraudes en om alert te blijven, zelfs wanneer het hart het overneemt van het verstand.

Lees ook: singles massaal aan het daten in januari.

De tekst gaat verder onder het bericht >>

Herkennen van signalen

Oplichters die zich voordoen als romantische partners kunnen heel overtuigend zijn. Ze investeren vaak veel tijd in het creëren van een geloofwaardige identiteit en het opbouwen van een ‘band’ met het slachtoffer. Dit gebeurt meestal via datingsites en sociale media, waarna het contact al snel verplaatst wordt naar privékanalen zoals WhatsApp.

Het is belangrijk om alert te zijn als iemand die je nog nooit hebt ontmoet om geld vraagt. Echte liefde vraagt niet om geld en het is cruciaal om te begrijpen dat oplichters gebruikmaken van emotionele manipulatie om hun slachtoffers tot betalingen te bewegen.

De rol van banken bij datingfraude

Banken zoals ABN AMRO nemen extra maatregelen om hun klanten te beschermen tegen de verwoestende gevolgen van datingfraude.

  • Dit omvat verbeterde transactiemonitoring en tijdelijke accountblokkades om klanten de tijd te geven hun beslissingen te overdenken.
  • Desondanks is het essentieel dat klanten zelf waakzaam blijven en de bank informeren over verdachte activiteit. Voorlichting en bewustwording over de tekenen van fraude zijn belangrijke stappen om het risico te verkleinen.
  • Daarnaast biedt de bank ondersteuning voor slachtoffers om de financiële en emotionele impact te helpen beperken en inzicht te geven in verdere veiligheidsmaatregelen.

Slachtoffers van datingfraude aan het woord

Lees onder de video de 10 signalen van datingfraude >>

Top 10 signalen datingfraude

1. Te mooi om waar te zijn

  • Fraudeurs presenteren zichzelf vaak als perfect: aantrekkelijke foto’s, een geweldig leven, en een aanbod van liefde dat te goed klinkt om waar te zijn. Wanneer iemand je te snel, te intens benadert, kan dat een waarschuwing zijn.

2. Langdurige communicatie zonder fysiek contact

  • Ze willen constant chatten via berichten of telefoneren, maar vermijden persoonlijke ontmoetingen of zelfs videogesprekken. Dit is een veelgebruikte tactiek om hun ware intenties te verbergen.

3. Snelle ‘liefde’ of affectie

  • Fraudeurs proberen vaak snel een emotionele band te creëren om je te manipuleren. Ze zeggen je liefde te voelen of willen een diepe verbinding opbouwen in een korte tijd.

4. Problemen of “noodgevallen”

  • Vaak hebben ze een onverwachte financiële of persoonlijke crisis, zoals een ongeluk, begrafenis of verlies van werk, en vragen ze om geld. Dit is een manier om je medelijden te wekken en je financieel uit te buiten.

5. Weigeren om persoonlijke informatie te delen

  • Ze geven weinig tot geen details over hun eigen leven of achtergrond, en wat ze delen is vaak vage of inconsistent. Dit maakt het moeilijk om hun identiteit te verifiëren.

6. Gebrek aan sociaal bewijs

  • Ze hebben weinig tot geen vrienden op sociale media of andere online platformen. Vaak ontbreken foto’s van vrienden, gezinsleden, of publieke activiteiten die normaliter te vinden zijn op sociale profielen.

7. Te veel complimenten, te snel

  • Ze geven je ongewoon veel complimenten en erkenning, vaak vanaf het begin. Dit kan deel zijn van een strategie om je emotioneel afhankelijk van hen te maken.

8. Vervelende opmerkingen over geld

  • Ze zullen subtiel of direct praten over geld. Dit kan beginnen met kleine verzoeken om hulp, maar het kan uitmonden in grotere verzoeken naarmate de relatie zich vordert.

9. Geen bereidheid om te ontmoeten

  • Ze vermijden het onderwerp fysieke ontmoetingen, vaak met excuses zoals “ik ben te ver weg” of “de timing is niet goed”. Dit creëert een “onbereikbare” relatie, die hen veilig houdt om je te manipuleren.

10. Gebruik van overzeese locaties

  • Ze zeggen vaak in het buitenland te zijn, bijvoorbeeld bij het leger of werken in een afgelegen gebied. Dit maakt het moeilijker om hen te controleren en biedt hen de gelegenheid om je te isoleren van je vrienden en familie.

Het is belangrijk altijd je intuïtie te volgen en een gezonde dosis wantrouwen te bewaren wanneer je online aan het daten bent. Als iets te goed klinkt om waar te zijn, is het vaak ook zo.

Nog even doorlezen? Dit artikel is ook interessant: Tinder-oplichter bedriegt vrouw voor 186.000 euro.

Bronnen:

ABNAMRO, AD, fraudehelpdesk I Hoofdfoto: Canva

Meer over: