Ga naar de inhoud

Dataverbruik in Nederland explodeert, zo houd je de kosten in de hand

Update:
dataverbruik

Met elkaar verbruikten we samen in ons landje in het tweede kwartaal van dit jaar bijna 600 miljoen gigabytes aan mobiele data. Het mobiele dataverbruik in Nederland gaat daarmee door het dak. Dit laat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) weten naar aanleiding van cijfers uit de meest recente Telecommonitor.

Waarom het gebruik zo explosief is gestegen weet de ACM overigens niet.

Minder bellen en sms-en minder

Gek genoeg bellen en sms-en we minder, signaleert de marktwaakhond. Deze daling is al langer gaande. De ACM merkt ook op dat het aantal mensen dat kiest voor de combinatie telefoon, internet en televisie bij dezelfde aanbieder verder afneemt.

Lees verder onder het bericht >>

Meer live streamen

KPN ziet een trend in het live streamen van sportwedstrijden en evenementen op smartphones. Ook wijst KPN op het veranderende consumentengedrag, aangemoedigd door onbeperkte data-abonnementen. “Als er geen limiet is, zijn mensen minder terughoudend in hun dataverbruik”, aldus KPN.

Zo houd je kosten dataverbruik binnen de perken

Daar is natuurlijk op zich niets mis mee. Mensen die vaak naar sport kijken zijn zelfs over het algemeen wat gelukkiger maar het hakt wel flink in het databudget. Een hoog dat-abonnement is dus wenselijk. 

Er zijn allerlei manieren om je abonnement  binnen de perken te houden:

1. Gebruik Wi-Fi waar mogelijk

Zorg ervoor dat je verbinding maakt met betrouwbare Wi-Fi-netwerken in plaats van mobiel internet.

2. Stel datalimieten in

Op Android en iOS kun je datalimieten instellen die je waarschuwen als je een bepaalde hoeveelheid data hebt verbruikt.

3. Beperk achtergrondgegevens

Schakel het gebruik van mobiele gegevens voor apps op de achtergrond uit. Apps kunnen vaak ongemerkt data gebruiken, zelfs als je ze niet actief gebruikt.

4. Schakel automatische app-updates uit

Zorg dat je apps alleen bijwerkt via Wi-Fi. Op Android en iOS kun je automatische updates via mobiele data uitschakelen.

Lees verder onder de video >>

5. Gebruik databesparende modus in browsers

Browsers zoals Chrome en Opera hebben een databesparende modus die minder data gebruikt door afbeeldingen te comprimeren en overbodige content te blokkeren.

6. Pas je beeldkwaliteit aan

Stream video’s en muziek op lagere kwaliteit. YouTube, Netflix en Spotify bieden de optie om de kwaliteit van de stream te verlagen om data te besparen.

7. Schakel automatische downloads in berichten-apps uit

Apps zoals WhatsApp en Telegram downloaden vaak automatisch foto’s, video’s en andere media. Schakel deze optie uit of stel in dat ze alleen via Wi-Fi worden gedownload.

8. Gebruik offline functies

Veel apps, zoals Google Maps, bieden offline kaarten en functies aan. Download deze wanneer je op Wi-Fi bent om onderweg geen mobiele data te verbruiken.

9. Beperk pushmeldingen

Meldingen gebruiken data, vooral die van apps die voortdurend updates ontvangen, zoals social media en nieuwsapps. Beperk meldingen tot de noodzakelijke apps.

10. Gebruik een VPN met compressie

Sommige VPN’s bieden datacompressie aan, wat helpt om minder data te verbruiken tijdens het surfen of gebruik van apps.

Bron: MetroNieuws, Totaalbesparen. Foto: Canva

Meer over: