Ga naar de inhoud

Dankzij coronasteun blijft storm aan faillissementen uit

coronasteun

Het UWV is druk bezig met het terugvorderen van de coronasteun die duizenden bedrijven ontvingen. Het gaat om miljarden. Op dit moment is het exacte bedrag van de coronasteun die nog moet worden terugbetaald aan de overheid niet bekend.

Wel is bekend dat er in totaal miljarden euro’s aan coronasteun zijn uitgekeerd door de Nederlandse overheid in de vorm van de NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) en de TVL-subsidie (Tegemoetkoming Vaste Lasten). Het grootste deel van het pakket bestond uit loonsteun, waarmee ontslagen moesten worden voorkomen. Achteraf blijkt zo’n 70 procent van de bedrijven in de eerste 7 maanden een te hoog bedrag te hebben gekregen. In totaal is 3,9 miljard euro te veel overgemaakt in die periode, blijkt uit cijfers van het UWV. 

Minder faillissementen dan voor corona

Bij het uitbreken van de coronacrisis werd gevreesd dat 1000-en bedrijven failliet zouden gaan. Dat bleef de Nederlandse economie tot nu toe echter bespaard. Het aantal faillissementen blijft lager dan voor corona. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 717 bedrijven en 1-manszaken failliet verklaard. Dat zijn er iets meer dan in het 4e kwartaal van 2022, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vergeleken met een jaar eerder gingen bijna 50 procent meer bedrijven op de fles.

In alle provincies gingen in het afgelopen kwartaal meer bedrijven failliet dan een jaar eerder. In Zeeland, Groningen en Overijssel steeg dat aantal het hardst, al gaat het in absolute aantallen om slechts een handjevol bedrijven. Absoluut gezien redden de meeste ondernemingen het niet in Zuid-Holland (143) en Noord-Holland (134 faillissementen).

Oplopende energieprijzen en inflatie nu de boosdoeners

Dat het aantal faillissementen tijdens corona vrij beperkt was had onder andere te maken met de coronasteun vanuit het kabinet waardoor ook bedrijven die in de basis niet gezond waren overeind konden blijven. Inmiddels worden bedrijven niet meer vooral geplaagd door corona, maar door het flinke oplopen van de energieprijzen en de hoge inflatie in het algemeen. Daarvoor heeft de overheid eveneens steun opgetuigd. Mogelijk dat het aantal bankroeten later dit jaar wel hard gaat oplopen.

Betalingsregelingen voor ondernemers

Ondernemers die hun coronasteun niet in 1 keer terug kunnen betalen hebben de volgende opties aangedragen gekregen door het UWV:

1. Bespreek een betalingsregeling
Je kan uitstel van betaling aanvragen. Je betaalt dan geen rente over het bedrag dat je moet terugbetalen. Ook niet als je in termijnen terugbetaalt.

2. Spreid de terugbetaling
Ook als je  tijdens de betalingsregeling uitstel van betaling aanvraagt, blijft de maximale termijn om terug te betalen 60 maanden.

3. Vraag uitstel van betaling aan voor maximaal 12 maanden
Bel hiervoor met UWV Telefoon NOW via 088 – 898 20 04. Vraag je tijdens de betalingsregeling uitstel van betaling aan? Dan gaat je maandbedrag omhoog als de terugbetaling weer start.

4. Als je schulden hebt en daardoor niet kunt betalen.
Bel dan met UWV Telefoon NOW via 088 – 898 20 04

Stappenplan voor problemen bij terugbetaling

De Kamer van Koophandel (KVK) heeft een stappenplan ontwikkeld voor ondernemers die problemen hebben met het terugbetalen van coronasteun terugbetalen.

1. Breng terugbetalingen en schulden in kaart

Zet de steunregelingen die je hebt gebruikt op een rij. Breng in kaart of je geld moet terugbetalen en wanneer dit moet.

2. Zoek uit waar je coronasteun aan hebt uitgegeven

Je moet coronasteun terugbetalen als je te veel hebt gekregen. Bijvoorbeeld omdat je meer omzet hebt gemaakt, of omdat uw loonkosten lager waren dan verwacht.

3. Kijk naar betalingsregelingen coronasteun

Zie de alinea ‘Betalingsregelingen voor ondernemers’ hierboven.

4. Vraag hulp en meld je aan voor schuldhulpverlening

Praat over je situatie?
• Neem contact op met de adviseurs van de KVK Financieringsdesk.
• Ondernemersklankbord (OKB), beschikt over ervaren oud-ondernemers die helpen. Vanwege de coronacrisis geeft OKB momenteel gratis coaching en advies.
• Het MKB  helpt bedrijven gezond te houden. Het intake gesprek is kosteloos.
• Gemeentes kunnen helpen bij het zoeken naar oplossingen en het vinden van werk.

5. Inventariseer opties om schulden af te lossen

Het Stroomschema Schulden op de website van de KVK legt de verschillende schuldenregelingen uit.

6. Kom in actie

In de problemen belandt door jouw schulden? Praat erover en kom zo snel mogelijk in actie. Bekijk het stappenplan schulden of de webinarserie ‘Grip op schulden’ op de website van de KVK.

Meer over: