Ga naar de inhoud

Daklozen en asielzoekers vechten elkaar de tent uit voor een warm bed

Update:
Daklozen

We komen veel warme bedden tekort voor zowel de toenemende aantallen asielzoekers als daklozen. In Tiel zeggen ze de problemen niet meer aan te kunnen en in Den Haag ergeren ze zich dood aan de overlast die het gebrek aan onderdak veroorzaakt.

Smeekbede om strengere regels

Tiel heeft daarom een brandbrief gestuurd richting ministeries, Tweede Kamerfracties, de provincie Gelderland, Europese Commissie en fracties in het Europees Parlement. Kern van het verhaal: de overlast en de problemen die met name dakloze arbeidsmigranten veroorzaken, smeken om strengere regels.

Laat uitzendbureaus huisvesting regelen

De stad zegt zelf al veel te doen om de situatie het hoofd te bieden, en zegt er tegelijkertijd bij dat ze de misstanden niet alleen kan oplossen. Tiel stelt daarom voor uitzendbureaus de duimschroeven aan te draaien zodat arbeidsmigranten netjes worden behandeld waarbij bijvoorbeeld hun huisvesting is geregeld.

Daklozen poepen in de bosjes

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag ergert zich dood aan de overlast die dak- en thuislozen in de stad veroorzaken. Maar een oplossing om dit probleem het hoofd te bieden, heeft hij niet. Ook hij roept de landelijke overheid op om verantwoordelijkheid te nemen.

“Geweld, steekpartijen, slapen op straat of in tentjes in het bos, agressief bedelen, poepen in de bosjes.” Hart voor Den Haag-raadslid van Den Haag Rachid Guernaoui somt een rijtje op van misstanden veroorzaakt door een groep daklozen. Vaak gaat het om werkloze arbeidsmigranten die op straat terecht zijn gekomen of om uitgeprocedeerde asielzoekers.

Lees verder onder video >>

‘Mensen durven de straat niet meer op’

De overlast neemt volgens Guernaoui in de hele stad toe. “Mensen durven ’s avonds niet meer alleen de straat op of hun hond alleen uit te laten. Het gaat niet vanzelf weg”, zegt hij. “Laat de politie ingrijpen en zorg ervoor dat ze boetes uit gaan delen.”

Om zijn betoog kracht bij te zetten heeft Guernaoui op X een filmpje gezet waarop slapende en poepende daklozen te zien zijn. 

Daklozen te kakken gezet

“Een onsmakelijk filmpje”, roept Simon Fritschij raadslid voor de ChristenUnie/SGP. “Dakloze mensen en de politie worden te kakken gezet.” Robin Smit van de Partij voor de Dieren vindt dat Hart voor Den Haag daklozen wegzet als tweederangs burgers. “Alle mensen hebben rechten”, zegt hij.

Ook VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg is kritisch. “Deze mensen liggen daar omdat ze nergens heen kunnen”, reageert ze.

Bronnen: Omroep West, AD. Foto: Canva

Meer over: