Ga naar de inhoud

Dagelijks aspirine nemen: is dat wel goed?

Aspirine

Talloze mensen doen het: Elke dag een aspirientje nemen om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen. Het is niet voor iedereen een goed idee, blijkt uit nieuw onderzoek. Lees hoe het zit.

Onderzoek naar dagelijkse aspirinegebruik

Studies tonen aan dat dagelijks aspirinegebruik niet altijd de gewenste resultaten oplevert. Hoewel aspirine bekend staat om zijn bloedverdunnende eigenschappen, kan frequent gebruik bij sommige mensen leiden tot negatieve bijwerkingen. Met name oudere volwassenen en mensen met een verhoogde kans op bloedingen lopen risico’s.

Wanneer helpt aspirine wel?

Voor mensen met een voorgeschiedenis van hartaanvallen of beroertes kan dagelijks aspirinegebruik voordelen bieden. Artsen adviseren het gebruik ervan vaak aan deze groep patiënten, omdat de voordelen opwegen tegen de risico’s. Aspirine kan helpen nieuwe hartaanvallen of beroertes te voorkomen door bloedklonters te verminderen.

Risico’s van dagelijks aspirinegebruik

Ondanks de voordelen zijn er ook aanzienlijke risico’s verbonden aan dagelijks aspirinegebruik. Een van de grootste gevaren is het risico op maagbloedingen en zweren. Ook mensen met bestaande maagaandoeningen moeten voorzichtig zijn. Het is essentieel om een arts te raadplegen voordat men begint met een dagelijkse aspirinedosis.

Alternatieven voor aspirine

Er zijn alternatieven voor degenen die geen aspirine kunnen nemen. Leefstijlaanpassingen zoals gezond eten, regelmatig bewegen, en stoppen met roken helpen ook om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen. Andere medicijnen, zoals bloedverdunners, zijn natuurlijk ook een optie, maar enkel onder supervisie van een arts.

Waarschuwing van experts

Cardiologen en andere gezondheidsdeskundigen waarschuwen voor een valse geruststelling. Men moet niet zonder meer aannemen dat een dagelijkse aspirinepil heilzaam is. Mensen dienen altijd professionele medische raad in te winnen voordat ze veranderingen aanbrengen in hun medicatieregime. Zelfmedicatie kan gevaarlijk zijn en leiden tot onvoorziene gezondheidsproblemen.

Belangrijk om te onthouden

Hoewel aspirine voordelen kan bieden voor bepaalde groepen mensen, is het geen wondermiddel voor iedereen. Dagelijks aspirinegebruik moet zorgvuldig worden overwogen en afgewogen tegen de mogelijke risico’s. Overleg met een arts blijft cruciaal voor het nemen van de juiste gezondheidsbeslissingen.

Effectiviteit van kinderaspirine

Een vaak gestelde vraag is: Helpt een kinderaspirine ter voorkoming van stolsels in het bloed? Kinderaspirine, wat feitelijk een lage dosering acetylsalicylzuur (tussen de 30 en 100 mg) betreft, fungeert als een anti-stollingsmiddel. Dit middel voorkomt de vorming van bloedpropjes in de bloedvaten door de samenklontering van bloedplaatjes te remmen.

In sommige gevallen, zoals bij mensen die al bloedverdunners gebruiken of bij patiënten met verhoogd cholesterol, kan kinderaspirine wel degelijk preventief werken en de kans op een hartaanval, beroerte, herseninfarct of trombose verkleinen. Echter, het is cruciaal dat alleen risicopatiënten, na overleg met hun arts, dit dagelijks gebruiken om ernstige aandoeningen te voorkomen.

Werking en geschiedenis van aspirine

Aspirine heeft een lange geschiedenis en kent vele toepassingen. Het werkzame bestanddeel, salicine, is afkomstig van de wilg en werd al in de oudheid door Hippocrates gebruikt als pijnstiller en koortsverlager. In de moderne tijd kennen we aspirine voornamelijk vanwege zijn bloedverdunnende eigenschappen.

Klinische studies, zoals die uitgevoerd door epidemioloog Ale Algra, hebben aangetoond dat aspirine onmiddellijk na een TIA of herseninfarct zeer effectief kan zijn. De werking van aspirine is optimaal wanneer het snel na de eerste symptomen wordt ingenomen, iets wat ook is opgenomen in de protocollen voor beroertebehandeling.

Toch blijft voorzichtigheid geboden, met name vanwege mogelijke bijwerkingen zoals maagdarmbloedingen, wat een goede medische begeleiding noodzakelijk maakt.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Bron: De Telegraaf

Meer over: