Ga naar de inhoud

Daan Schuurmans: Laat me alsjeblieft niet doodgaan

Update:
Daan Schuurmans

Gevierd acteur Daan Schuurmans worstel met de gedachte dat er ooit een einde komt aan zijn leven. De gedachte dat het stopt en het idee dat hij op den duur afscheid moet nemen van zowel zijn werk als het leven zelf boezemt de 52-jarige acteur angst in.

‘Mijn kinderen zijn nog veel te jong’

Schuurmans deelt zijn vrees ondermeer in een openhartig interview met de krant Trouw.

Zijn vader stierf op zijn 56e, dat verlies achtervolgt hem. “Ik nader de leeftijd waarop mijn vader is overleden. Het is gek, niet meer dan een getal, en toch maak ik me zorgen: laat me alsjeblieft niet doodgaan. Mijn kinderen zijn nog veel te jong om een vader te moeten missen.”

Op zoek naar antwoorden 

Zijn vrouw, actrice Bracha van Doesburgh, heeft Schuurmans geholpen de schaduwkanten van het leven onder ogen te komen. Toch blijft de vrees voor de eindigheid op zowel privé als professioneel gebied.

De acteur weet wel dat hij weinig meer kan doen dan afwachten. “Of ik me, een dag na mijn 56ste, opgelucht zal voelen, weet ik niet. Wellicht moet ik het antwoord op die vraag weer eens in de stilte gaan zoeken”, zegt de acteur.

Schuurmans: Ik had graag Jezus gespeeld

Daan Schuurmans had graag een keer Jezus gespeeld – ‘Leuke rol, aardige gozer ook’ – maar zette in de speelfilm Het Boek van Alle Dingen een overtuigend wanhopige, diepreligieuze vader neer. De film gaat over een jonge knaap die het opneemt tegen zijn angsten en daarbij de confrontatie aangaat met zijn vader die een een streng gereformeerd gezin aanvoert.

De tekst gaat onder het X-bericht verder >>

Bijbel raadplegen

Zelf komt Schuurmans uit een katholiek gezin en zegt tegen RTL dat hij wel even de Bijbel heeft moeten raadplegen om zich de rol als streng gelovige vader eigen te maken. De vader denkt dat hij zijn gezin moet tuchtigen om ze op het rechte pad te houden.

Bij familie Schuurmans was het gezellig

Schuurmans heeft zelf 3 kinderen en zegt het best ingewikkeld gevonden te hebben om zijn alter ego vorm te geven omdat hijzelf helemaal niet zo in elkaar zit. “Ze mogen niet alles maar bij ons thuis is het over het algemeen gezellig.”

Kijk hier tot slot de video over hun gezinsleven >>

Bronnen: Trouw, RTL. Foto: ADragan (Canva)

Meer over: